Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020 17:54

Η διγλωσσία της ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την επέκταση απο τα 6 στα 12 νμ στο Ιόνιο. Τι έλεγε το 2018 επι ΣΥΡΙΖΑ τι δηλώνει σήμερα (ΒΙΝΤΕΟ)

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

26 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2020. Εν μέσω χειροκροτημάτων από κυβερνητικούς βουλευτές ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή,

«η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια». Και τόνισε: «H Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Υπέροχα!.Για να θυμηθούμε. Οκτωβριος  2018 Στην βουλή ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε, ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες και θα προχωρήσει στην επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτ. μίλια στο Ιόνιο. Τότε σύσσωμη η αντιπολίτευση προεξάρχοντος του αρμοδίου κοινοβουλευτικού για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου απο ΝΔ και του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ, αντέδρασαν με σφοδρότητα ισχυριζόμενοι ότι η Ελλάδα δημιουργεί ενέργειες βλαπτικές για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και στο Αιγαίο γενικότερα.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε τότε  οτι «επιβεβαιώνεται σήμερα, μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων, γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ' ευκαιρία της παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών. Για ακόμη μία φορά, επιβεβαιώνεται η έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης. Ως προς την ουσία της ανακοίνωσης, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε, αφού θα υπάρξει πλήρης και επίσημη ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και με γνώμονα πάντα τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε συνεντεύξεις, αρθρογράφησε σε εφημερίδες της εποχής, μίλησε σε τηλεοπτικές εκπομπές προσπαθώντας να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο Νίκος Κοτζιάς οδηγεί την Ελλάδα σε εθνικές περιπέτειες με τις επιλογές του στο Ιόνιο. Σε άρθρα του στην εφημερίδα τα ΝΕΑ αλλά και σε δηλώσεις του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ τόνιζε ότι "μερική επέκταση των χωρικών υδάτων εκτός Αιγαίου η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται το τουρκικό επιχείρημα ότι στο Αιγαίο επικρατούν ειδικές συνθήκες και επισημαίνει ότι η Αθήνα αποδέχεται την πρακτική της Άγκυρας για διαφοροποιημένη έκταση χωρικής θάλασσας". Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι η ανακοίνωση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση Τσίπρα ως επικοινωνιακό αντίβαρο: «Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί «ειδικών συνθηκών» στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων. Τέτοιες κινήσεις που απασχολούν την εθνική πολιτική επί σαράντα πέντε χρόνια ούτε εξαγγέλλονται υπό τέτοιες ενδοκυβερνητικές συνθήκες, ούτε, πολύ περισσότερο, γίνονται έτσι, ως επικοινωνιακό αντίβαρο».

Ολα τα παραπάνω ειπώθηκαν  το 2018 με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση που έχει μόλις ολοκληρώσει  μια σημαντική συμφωνία που καταγράφεται στις εθνικές επιτυχίες της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής την Συμφωνία των Πρεσπών

Σήμερα όμως είμαστε στο 2020 και κυβέρνηση είναι η ΝΔ και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είναι ο Γ. Κουμουτσάκος που εθεάθη να χειροκροτεί τον πρωθυπουργό στην βουλή με την εξαγγελία της επέκτασης των χωρικών υδάτων. Εχει ξεχάσει τι έλεγε όταν ήταν υπουργός ο Κοτζιάς και κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ;  Μήπως η ΝΔ να έχει αλλάξει το δόγμα, την γραμμή της γύρω από αυτό το θέμα, ώστε το επόμενο διάστημα απαλλαγμένη από την παρελθούσα επιχειρηματολογία της να συζητήσει επι άλλων προδιαγραφών  με την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου; Ιδωμεν.

 

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο του ΚΙΝΑΛ και τον επίσης λαλίστατο τότε Γ. Λοβέρδο μένει να μάθουμε εάν η ανακοίνωσή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη υπονομεύει η όχι την εξωτερική πολιτική, όπως αντιστοίχως είχαν ισχυριστεί με τον Κοτζιά.

Εάν ανατρέξει κάποιος στον τότε αντιπολιτευόμενο τύπο, -σήμερα είναι οι φανατικοί χειροκροτητές της κυβέρνησης- θα βρει εκατοντάδες κείμενα κινδυνολογίας, άρθρα, συνεντεύξεις, για το πόσο επικίνδυνη πολιτική ασκεί ο Κοτζιάς με την συγκεκριμένη ενέργεια του στο Ιόνιο υπονομεύοντας έναντι της Τουρκίας, την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Τέλος η απόφαση της κυβέρνησης και η εξαγγελία του πρωθυπουργού δείχνει μετακίνηση της ΝΔ στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και για να πούμε την αλήθεια διευκολύνει την κυβέρνηση στο διάλογο με την Τουρκία που έτσι η αλλιώς πλησιάζει η στιγμή που θα τον κάνει και μάλιστα όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020 10:43
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Πολυμέσα

https://twitter.com/i/status/1298597846162313217