Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 11:40

Τι έγινε στο Αουσβιτς; Οι λεπτομέρειες πίσω απο δύο φωτογραφικά ντοκουμέντα

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Αυτή η φωτογραφία είναι απόσπασμα από κινηματογραφικό στιγμιότυπο του συνεργείου του Κόκκινου στρατού απο το Αουσβιτς.

Πίσω από το Σοβιετικό ντοκουμέντο κρύβονται ορισμένες λεπτομέρειες που σε καμιά περίπτωση δεν μειώνουν την τρομακτική του αξία.

Οταν τα πρώτα τμήματα του Κόκκινου στρατού εισήλθαν στο Άουσβιτς, το στρατόπεδο είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί από τους Ναζί και είχαν μείνει περί του 7000 κρατουμένους ανήμποροι οι περισσότεροι άλλοι ετοιμοθάνατοι και παιδιά σε φρικτή κατάσταση. Οι υπόλοιποι 60.000 υποχρεώθηκαν νωρίτερα από τους Ναζί σε πορεία προς τα δυτικά με αποτέλεσμα πολλοί να πεθάνουν από την ασιτεία και την εξάντληση. Οι Σοβιετικοί δεν έμειναν πάνω από μισή μέρα στο στρατόπεδο, συνέχισαν την προέλαση τους. Οι Ναζί στην περιοχή της Πολωνίας αντιστάθηκαν σθεναρά έδωσαν σκληρές μάχες απέναντι στο Κόκκινο στρατό. Όπως αναφέρει ο Ρώσος κινηματογραφιστής στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πριν από καιρό στην Ετ2, το συνεργείο τους έφτασε 4 ημέρες μετά την είσοδο των πρώτων Ρώσων στρατιωτών στο Άουσβιτς και ξεκίνησε η κινηματογράφηση.

Το περίφημο  μονοπλάνο που προβάλλεται  σε όλα τα αφιερώματα για το Ολοκαύτωμα όπου εμφανίζονται παιδιά που τα κρατουν οι νοσοκόμες και κάποιες γυναίκες στην αγκαλιά τους να διασχίζουν ένα διάδρομο ανάμεσα σε συρματοπλέγματα του στρατοπέδου σκηνοθετήθηκε από τους Ρώσους κινηματογραφιστές καθώς και τα πλάνα με τους εναπομείναντες κρατουμένους να  περπατούν επίσης δίπλα από τα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου. Παρόλα αυτά, βλέποντας κάποιος αυτές τις εικόνες νοιώθει βαθιά μέσα στην ψυχή του τον πόνο αυτών των ανθρώπων και την φρίκη για όσα έγιναν στο συγκεκριμένο στρατόπεδο

Η δεύτερη φωτογραφία προέρχεται από το σωζόμενα φωτογραφικά ντοκουμέντα των Ναζί στο Άουσβιτς. Είχαν την πρακτική πριν οδηγήσουν του κρατούμενους στο φρικτό θάνατο να τους φωτογραφίζουν σε συγκεκριμένες πόζες με την στολή του στρατοπέδου και το αριθμό στο πέτο τους.  Χάρις στην δουλειά και την έρευνα που κάνουν τα τελευταία χρόνια στο Μουσείο μνήμης του Άουσβιτς, μπορούμε σήμερα ορισμένες από τις φωτογραφίες να τις βλέπουμε χρωματισμένες και φυσικά με πληροφορίες που συνθέτου την ζωή και το τέλος αυτών ανθρώπων.

Αυτό το κορίτσι είναι η 14χρονη Czesława Kwoka από την Πολωνία, φαίνεται να είναι κακοποιημένη με σημάδια στα χείλη της, με ζωγραφισμένη την αγωνία  και τον τρόμο από τους διώκτες της. Πέθανε με ένεση στην καρδιά της στο πλαίσιο των διαφόρων μεθόδων που χρησιμοποιούσαν εκτός από τος θαλάμους αερίων στο Άουσβιτς.

Τι έγινε στο Αουσβιτς;

https://cdn.theguardian.tv/mainwebsite/2015/01/26/150126auschwitz_desk.mp4

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 14:11
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Πολυμέσα

https://cdn.theguardian.tv/mainwebsite/2015/01/26/150126auschwitz_desk.mp4