Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 25 Απριλίου 2021 07:10

Ο «κόκκινος» στρατηγός

Γράφτηκε από τον
φωτογραφίες: ο στρατηγός και η μεγαλύτερη κόρη του, η Μαρί Λουίζ φωτογραφίες: ο στρατηγός και η μεγαλύτερη κόρη του, η Μαρί Λουίζ
του Ρογήρου
«Στο στράτευμα υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες αξιωματικών: οι ευφυείς, οι εργατικοί, οι ηλίθιοι και οι τεμπέληδες. Κατά κανόνα, οι ιδιότητες αυτές συνυπάρχουν ανά ζεύγη στο ίδιο πρόσωπο. Αυτοί που είναι ευφυείς και εργατικοί πρέπει
να στελεχώνουν το γενικό επιτελείο. Οι ηλίθιοι και τεμπέληδες αποτελούν το 90 % των στελεχών οποιουδήποτε στρατού. Είναι κατάλληλοι για την εκτέλεση καθηκόντων ρουτίνας. Όποιος, όμως, είναι ευφυής και ταυτόχρονα τεμπέλης είναι ικανός για τις ανώτατες θέσεις στρατιωτικής διοίκησης: διαθέτει την πνευματική διαύγεια και την απαραίτητη ψυχραιμία για να παίρνει τις πιο δύσκολες αποφάσεις. Προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση εκείνων που είναι ηλίθιοι και εργατικοί, διότι αυτοί μπορούν μόνο να κάνουν ζημιά».
Ο στρατηγός Κουρτ Γκέμπχαρτ Άντολφ Φίλιππ βαρόνος του Χάμμερστάιν γεννήθηκε το 1878 στην Πομερανία. Ήταν γόνος μιας από τις πιο ιστορικές οικογένειες της γερμανικής αριστοκρατίας, της οποίας η δράση ανάγεται ήδη στον 10ο αιώνα! Σταδιοδρόμησε στον γερμανικό στρατό και το 1930, στα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, διορίστηκε αρχηγός των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων (που ονομάζονται ακόμη Ράιχσβεερ). Υπήρξε ο οικοδεσπότης του περιβόητου δείπνου της 3ης Φεβρουαρίου 1933, στο πλαίσιο του οποίου ο νέος καγκελάριος Αδόλφος Χίτλερ θα εξηγήσει στην ηγεσία του στρατεύματος το όραμά του για μια νέα ισχυρή Γερμανία: η πάλη μεταξύ των φυλών αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της Ιστορίας. Κάθε φυλή πρέπει να επιλέξει τον ρόλο της κυρίαρχης ή της υποτελούς. Η Γερμανία πρέπει να διευρύνει τον ζωτικό χώρο της, εκτοπίζοντας τις φυλές των Σλάβων υπανθρώπων και συντρίβοντας το τέρας του ιουδαιομπολσεβικισμού! Σχεδόν όλοι οι στρατηγοί θα γοητευθούν από ένα σχέδιο στο οποίο καλούνται να αναλάβουν τον κυρίαρχο ρόλο. Όλοι, εκτός από τον φιλελεύθερο φον Χάμμερστάιν, ο οποίος, στις αρχές του 1934, θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση από τη θέση του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων λόγω της αντίθεσής του προς το ναζιστικό καθεστώς. Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα ανακληθεί στην ενεργό υπηρεσία, αλλά το 1943 θα πεθάνει, άρρωστος από καρκίνο. Η οικογένειά του θα αρνηθεί την πρόταση για επίσημη κηδεία: ήταν αδύνατο να δεχτεί το ενδεχόμενο το φέρετρο του στρατηγού να τυλιχτεί με τη σημαία που έφερε τη σβάστικα.
Σύζυγος του φον Χάμμερστάιν ήταν η βαρόνη Μαρία φον Λύττβιτς, κόρη ενός αριστοκράτη στρατηγού από τη Σιλεσία. Το ζεύγος απέκτησε 7 παιδιά, τέσσερις κόρες και τρεις γιους. Βάσει συμφωνίας, τα αγόρια ήταν λουθηρανοί, όπως ο πατέρας τους, ενώ οι κόρες καθολικές, όπως η μητέρα. Δύο από τους γιους, οι Κούνρατ και Λούντβιχ, πολέμησαν και τραυματίστηκαν σοβαρά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενέχονταν πιθανώς στη συνωμοσία του Ιουλίου του 1944 κατά του Φύρερ ή, τουλάχιστον, είχαν πάρα πολλούς φίλους μεταξύ των εμπλεκομένων στην απόπειρα του φον Στάουφφενμπεργκ. Αμφότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν από τη ναζιστική Γερμανία και να σωθούν.
Από τις κόρες του στρατηγού, οι δύο υπήρξαν μέλη του ΚΚ Γερμανίας. Η μεγαλύτερη, η Μαρί Λουίζ, σπούδασε νομικά. Μετά τον πόλεμο εγκαταστάθηκε στη ΛΔΓ. Η Χέλγκα, μετέπειτα διδάκτορας χημείας, διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τον Λέο Ροτ, Πολωνοεβραίο και σημαίνοντα στέλεχος του ΚΚ Γερμανίας (ο οποίος υπήρξε το 1937 ένα από τα αμέτρητα θύματα των σταλινικών εκκαθαρίσεων). Η Χέλγκα ήταν εκείνη που αντέγραψε τα ανεπίσημα πρακτικά του δείπνου της 3ης Φεβρουαρίου 1933 κι ενημέρωσε σχετικά το κόμμα. Μια άλλη κόρη, η Μαρία, παντρεύτηκε άντρα εβραϊκής καταγωγής. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στις ΗΠΑ.
Όσο για τον στρατηγό, μπορούμε να υποθέσουμε σε ποια από τις κατηγορίες της εισαγωγής κατέτασσε τον εαυτό του.
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Απριλίου 2021 07:15
ΡΟΓΗΡΟΣ

Ρογήρος Β΄ της Σικελίας

Γεννημένος στη Μίλητο της Καλαβρίας, κατά πάσα πιθανότητα στις 22 Δεκεμβρίου 1095 (1093 σύμφωνα με άλλους). Γιος του Νορμανδού κόμη Σικελίας και Καλαβρίας και της Αδελαΐδας της Μομφερρατικής. Άξιος συνεχιστής της υπέροχα τυχοδιωκτικής νορμανδικής παράδοσης, αλλά μεγαλωμένος κάτω από τον ήλιο της Μεσογείου, μεταξύ Καλαβρίας, Μεσσήνης και Παλέρμου, και μεθυσμένος από τα αρώματα του Νότου και της Ανατολής. Μορφωμένος από τον Έλληνα παιδαγωγό του, τον Χριστόδουλο του Ροσσάνο που οι αραβόφωνες πηγές της εποχής αποδίδουν ως Αμπν Αρ Ραχμάν αν Νασρανί.

Κατορθώνει να ενώσει όλες τις νορμανδικές κτήσεις Σικελίας και Κάτω Ιταλίας σε ενιαίο κράτος. Εκμεταλλευόμενος και τις έριδες μεταξύ (πάπα) Ιννοκέντιου Β΄ και (αντιπάπα) Ανακλήτου Β΄ παίρνει τον τίτλο του βασιλιά. Επεκτείνει το κράτος του, κατακτώντας τη Μάλτα και τμήμα της Βορείου Αφρικής, ενώ εξαπολύει συνεχείς επιδρομές στα εδάφη του Βυζαντίου. Το νορμανδικό βασίλειο του ιταλικού νότου γίνεται ένα από τα ισχυρότερα και αρτιότερα οργανωμένα κράτη της εποχής. Οι Ασσίζες του Αριάνο (1140) αποτελούν ίσως την πληρέστερη κωδικοποίηση νομικών διατάξεων του Μεσαίωνα ενώ η dohana de secretis είναι ο πιο εξελιγμένος δημοσιονομικός μηχανισμός της εποχής.

Κι όλα αυτά στο πλαίσιο μιας γνήσια διαπολιτισμικής κοινωνίας, στην οποία συνυπάρχουν Νορμανδοί και λοιποί Λατίνοι, Έλληνες ορθόδοξοι, μουσουλμάνοι και Εβραίοι (η ανακτορική γραμματεία εκδίδει έγγραφα σε 5 τουλάχιστον γλώσσες, λατινικά, ελληνικά, γαλλικά, αραβικά κι εβραϊκά). Κι ο Ρογήρος Β΄ συνδέει τη βασιλεία του με μια άνευ προηγουμένου πολιτιστική άνθιση, την οποία μαρτυρούν τα Ανάκτορα των Νορμανδών με το υπέροχο παρεκκλήσιο κι η Μαρτοράνα (Santa Maria dell’Ammiraglio, έργο του «πρωθυπουργού» του Ρογήρου, του εμίρη των εμίρηδων Γεωργίου του Αντιοχέα) στο Παλέρμο ή ο καθεδρικός ναός της Τσεφαλού (Κεφαλοίδιον). Στην αυλή του Ρογήρου συχνάζουν Έλληνες κι Άραβες σοφοί. Προστατευόμενός του υπήρξε κι ο σπουδαίος Ανδαλουσιανός γεωγράφος Αλ Ιντρισί, ο οποίος ολοκληρώνει το 1154 το περίφημο «Kitâb Nuzhat al-muchtâq fî ikhtirâq al-âfâq«, γνωστότερο ως ”al-kitâb al-Rudjari”, δηλ. το βιβλίο του Ρογήρου.

rogerioscommentaires.wordpress.com/