Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 08:55

Πρωτοφανές περιστατικό στην Καστοριά. Ο διοικητής του νοσοκομείου λίγο πριν φθάσει ο Υφ. Στ. Καλαφάτης κάλεσε την ΔΙΑΣ για να απομακρύνουν δημοσιογράφο απο το χώρο του νοσοκομείου

Γράφτηκε από τον
Αν και δεν αφορούν τους αναγνώστες οι δυσκολίες  κάτω από τις οποίες ο δημοσιογράφος προσπαθεί να κάνει την δουλειά του,
θέλω να μοιραστώ με τους αναγνώστες ένα περιστατικό που έγινε λίγο πριν την άφιξη του υπουργού Μ-Θ στην Καστοριά με πρωταγωνιστή το διοικητή του νοσοκομείου  Γρηγόρη Χάτσιο. 
 
Είναι δύο το μεσημέρι με το θερμόμετρο στους 34 βαθμούς κελσίου και βρίσκομαι έξω από την εξωτερική πύλη του Νοσοκομείου Καστοριάς όπου ήδη περιμένουν δύο ακόμη συνάδελφοι τοπικών ΜΜΕ την έλευση του υπουργού. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της περιοδείας ο υπουργός θα έκανε δηλώσεις για το σύνολο της περιοδείας του  μετά το πέρας της συνάντησης του με την διοίκηση του νοσοκομείου. Οι συνάδελφοι με ενημερώνουν ότι ο διοικητής του νοσοκομείου τους δήλωσε ότι ο υπουργός μετά το πέρας της επισκεψής του θα κάνει δηλώσεις εκτός της εξωτερικής πύλης του νοσοκομείου. Αν και μου φάνηκε παράξενο γιατί κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται, ωστόσο  περίμενα με τους άλλους στην πύλη μιας και ο κ. Καλαφάτης δεν είχε ακόμη αφιχθεί. Πέντε λεπτά αργότερα περνά την κεντρική πύλη και εισέρχεται στο χώρο του νοσοκομείου το συνεργείο της ΕΡΤ και όπως μας δηλώθηκε από την ασφάλεια εισόδου έχει προβλεφθεί άδεια για αυτούς από τον διοικητή του νοσοκομείου.
 
Ζήτησα να μεταφερθεί στην διοίκηση του νοσοκομείου ότι αυτό πρέπει να αποκατασταθεί και για τους υπόλοιπους συναδέλφους. Η Ασφάλεια της εισόδου μετά από επικοινωνία με τον διοικητή, μου δήλωσε ότι ισχύει η αρχική δήλωση, δηλαδή οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι έξω απο την πύλη του νοσοκομείου εκτός του συνεργείου και δημοσιογράφου της ΕΡΤ.
 
Δήλωσα ότι αυτό δεν γίνεται αποδεκτό και ότι για λόγους υπεράσπισης του δημοσιογραφικού μου έργου και του μέσου στο οποίο εργάζομαι (ΑΠΕ ΜΠΕ) θα εισέλθω στο προαύλιο του διοικητηρίου όπου θα στάθμευε με την συνοδεία του ο υπουργός και αυτό έπραξα. Πέντε λεπτά αργότερα κι ενώ βρισκόμουν με τους συναδέλφους της ΕΡΤ και άλλους παράγοντες της αυτοδιοίκησης στον αύλειο χώρο του διοικητηρίου (φορώντας πάντα την μάσκα προστασίας)  εμφανίστηκαν αστυνομικοί  (τρείς άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ) και χωρίς να με ρωτήσουν οτιδήποτε μου ζήτησαν  να περάσω έξω από την πύλη του Νοσοκομείου μιας και αυτή είναι η απόφαση του διοικητή. Τους εξήγησα ότι για λόγους δημοσιογραφικού συμφέροντος, αφού υπάρχει ήδη συνεργείο δημοσιογράφων στο χώρο, δεν πρόκειται να αποχωρήσω με την θέλησή μου και αυτομάτως τους έδειξα τις ταυτότητες, αστυνομική και δημοσιογραφική. Μάλιστα οι ένας εξ αυτών σημείωσε τα στοιχεία μου. Η απαίτηση των αστυνομικών συνέχισε να υφίσταται, αλλά ακόμη περισσότερο και  η άρνηση αποχωρησής μου από τον χώρο άφιξης του υπουργού. Ο ένας εξ αυτών προ του γεγονότος  να με βγάλουν με την βία  έξω από την πύλη του Νοσοκομείου (απεχει περίπου 80 μέτρα) ανέβηκε στο κτίριο της διοίκησης προφανώς να συζητήσει με τον διοικητή, ενώ ο διάλογος συνεχιζόταν με τους άλλους δύο συναδέλφους του. 
Λίγα  λεπτά αργότερα ο αστυνομικός επιστρέφει, μου επιστρέφουν τις ταυτότητες μου και αποχωρούν απο το χώρο. 
 
Διαμαρτυρήθηκα σε μέλος της πολυπληθούς ομάδας συνεργατών του γραφείου του υπουργού, γιατί ο εν λόγω  Διοικητής του νοσοκομείου Καστοριάς δήλωνε ότι λειτουργούσε στο πλαίσιο των οδηγιών της περιοδείας του υπουργού. πράγμα που φυσικά δεν ίσχυε σε καμία περίπτωση.
Τελικά οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν οπως γίνεται πάντα σε τέτοιου είδους επισκέψεις -λογω πανδημίας -στην είσοδο του διοικητηρίου του Νοσοκομείου όπου διαδραμστίστηκε το επεισόδιο. 
 
Αναφέρω το περιστατικό όχι ως κάποιο τρομερό γεγονός αλλά ως ένα περιστατικό αυθαιρεσίας  και μιας χωροφυλακίστικης νοοτροπίας του εν λόγω διοικητή, που θεωρεί το νοσοκομείο προσωπικό του τσιφλίκι του. Ενός διοικητή που διορίστηκε τάχα μου ως δήθεν μάνατζερ αλλά αποδείχθηκε ένας απλός κουμπάρος του τοπικού βουλευτή της ΝΔ. Ενας διοικητής που διακατέχεται απο το σύνδρομο του "μεγαλισμού", χωρίς στοιχειώδη ενσυναίσθηση  του ρόλου του γιατί εάν την διέθετε θα καταλάβαινε ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι οι "ταραξίες" της νύκτας εξω απο τα εξωτερικά ιατρεία όπου έρχεται η αστυνομία και τους μαζεύει αλλά στην προκειμένη περίπτωση είναι οι φιλοξενούμενοι του υπουργού γιατί αυτός τους κάλεσε μέσω της ανακοίνωσης της περιοδείας του και δεν φωνάζεις την ομάδα ΔΙΑΣ να τους πετάξεις έξω από το νοσοκομείο. Αναφέρω το περιστατικό γιατί οι συμπεριφορές "κουμπάρων" που θέλουν να γίνονται με αρεστοί στην πολιτική εξουσία εις βάρος της άσκησης του δημοσιογραφικού έργου δεν πρέπει να γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτές. 
Για λόγους σεβασμού στο πρόσωπο του υπουργού που θεωρώ ότι δεν είχε κάποια  ανάμειξη στις ασχήμιες του κουμπάρου του τοπικού βουλευτή της ΝΔ, αναφέρω το περιστατικό μια μέρα μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του. Εννοείται οτι για το πρωτοφανές περιστατικό έχει ενημερωθεί η Ενωση Συντακτών.
 
Σπυρίδων Κουταβάς
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 09:42
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.