Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 11:15

Απολιγνιτοποίηση: Σε "φτωχό συγγενή" έναντι άλλων ενεργειακών κέντρων μετατρέπεται η δυτική Μακεδονία

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Η ταχύτητα με την οποία απολιγνιτοποιείται η Δυτική Μακεδονία φαίνεται από θέσεις που χάνονται στην αγορά εργασίας σε μια ευρεία γκάμα αντικειμένων από τα Ορυχεία έως τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας,

από την δραματική μείωση του τοπικού ΑΕΠ, από τις σημαντικές απώλειες στο ανθρώπινο δυναμικό αφού εξιδεικευμένο προσωπικό επιστήμονες και τεχνικοί κάθε είδους μεταναστεύουν όπως όπως, δημιουργώντας μια εικόνα κατάρρευσης ακόμη και σε όσους λόγω της συμπάθειας τους στην κυβέρνηση θέλουν να δείχνουν αισιόδοξοι. Την ίδια ώρα η ΔΕΗ ως ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου γης στην Βόρεια Ελλάδα με σχεδόν 250.000 στρεμμάτων  προερχόμενα από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, προγραμματίζει ένα «γίγα - ντιλ» χωρίς κανένα διάλογο με την τοπική κοινωνία από την οποία στέρησε τα εδάφη. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την πολιτική κάλυψη των θεσμών της Περιφέρειας που ελέγχεται από την κυβέρνηση και των 7 βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος, προχωρά στην παραχώρηση σημαντικού μέρους γης σε εταιρία που θα συστήσει το δημόσιο με αντάλλαγμα την περιβαλλοντική αποκατάσταση των εδαφών ενώ η ίδια θα κρατήσει για τον εαυτό της μικρότερο μέρος, αλλά τα φιλέτα, προκειμένου να αναπτύξει φωτοβολταϊκά πάρκα. Η εταιρία του δημοσίου με την σειρά της σε συνεργασία με ιδιώτη θα αναλάβει μετά την αποκατάσταση των εδαφών να εγκαταστήσει και εκεί φωτοβολταϊκά πάρκα. Με λίγα λόγια η περιοχή χάνει τον πλούτο της μεταποίησης που είχε μέσω της εξόρυξης και της παραγωγής ενέργειας και μεταπηδά στην παροχή υπηρεσίας με την τοποθέτηση γιγάντιων φωτοβολταϊκων που θα αγγίζουν τα 5 GW με ότι αυτό σημαίνει στην απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού. Απώλεια ευρείας γκάμας και υψηλής στάθμης τεχνικού προσωπικού (Μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων), απώλεια τεχνικού προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης τεχνίτες κάθε είδους, με αντικατάσταση χαμηλής στάθμης προσωπικό υποστήριξης (καθαρισμοί κλπ.) για περιοδική απασχόληση στην λειτουργία των Φ/Β πάρκων.

Από την άλλη όσο γρήγορα τρέχει η απολιγνιτοποίηση στην περιοχή, τόσο γρήγορα τρέχει αντικατάσταση του λιγνίτη από το ΦΑ.  Τέσσερις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 4 GW προγραμματίζονται από ενεργειακούς παίκτες έως το 2024 ενώ κάποιες εξ αυτών βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής τους. Για την λειτουργία των σύγχρονων αυτών μονάδων θα χρειαστεί προσωπικό υψηλής τεχνικής στάθμης το οποίο οι ιδιώτες μπορούν χωρίς σημαντικές δαπάνες εκπαίδευσης να το βρουν έτοιμο από την περιοχή μας. Ο πλούτος σε μια περιοχή δεν είναι μόνο το άθροισμα της οικονομικής δραστηριότητας αλλά το ανθρώπινο δυναμικό που με τις δεξιότητες του συμβάλλει σε αυτό. Και η περιοχή μας προς το συμφέρον άλλων περιοχών που εξαιτίας των επενδύσεων ΦΑ αναπτύσσονται ραγδαία, θα απωλέσει και αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα.

Το ενεργειακό κέντρο Βοιωτίας

Οι περιοχές που αναμένεται να ωφεληθούν άμεσα είναι η ΠΕ Βοιωτίας όπου μετατρέπεται σε ενεργειακό κέντρο της χώρας και σε πυρήνα παραγωγής ΦΑ αφού σήμερα έχει εγκαταστημένες μονάδες ΦΑ ισχύος 1722 mw, ενώ το  2024 αναμένεται να αγγίζει τα 2.582 MW. Εδώ προγραμματίζεται:  

μια μονάδα της MYTILINEOS ισχύος 826 mw βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της.

Το ενεργειακό κέντρο της Κομοτηνής

Επίσης η ΠΕ Κομοτηνής φαίνεται οτι ωφελείται από την γεωστρατηγική επιλογή των αγωγών ΦΑ και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου αερίου. Μέχρι το 2024 θα έχουν κατασκευαστεί δύο μονάδες ΦΑ ισχύος 1716 mw. Πιο συγκεκριμένα στην Κομοτηνή η ΤΕΡΝΑ κατασκευάζει μια μονάδα ΦΑ ισχύος 665 MW που με μια νεότερη άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μπορεί να ανέλθει στα 876 ΜW. Επίσης  ο Όμιλος Κοπελούζου ξεκινά την κατασκευή για σταθμού  ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 840 Μεγαβάτ, που πρόκειται να εγκατασταθεί στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής σε συνεργασία με την κρατική εταιρία της Βόρειας Μακεδονίας.

Να πούμε τέλος ότι στη Κομοτηνή λειτουργεί ήδη η μονάδα ΦΑ της ΔΕΗ ισχύος  480 MW. Μετά το 2024 στην Κομοτηνή θα υπάρχει ενεργειακό κέντρο παραγωγής ΗΕ από ΦΑ συνολικής ισχύος 2.196 MW.

Τέλος μια νέα μονάδα ΦΑ έχει αδειοδοτηθεί στην περιοχή της Λάρισας ισχύος 660 MW. Πρόκειται για τη μονάδα του Ομίλου Καράτζη, η οποία βρέθηκε στα χέρια της Volton ύστερα από την πλήρη εξαγορά μετοχών της ΚΕΝ από την πρώτη. Η έναρξη λειτουργίας της αναμένεται έως το 2024.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 11:27
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.