Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 11:55

Ο Μπογδάνος και τα τετελεσμένα της στάσης Δένδια

Γράφτηκε από τον
Οι βουλευτές τηςΝΔ Μπογδανος - Τζηκαλάγιας και βασιλόφρονες στο Βίτσι Οι βουλευτές τηςΝΔ Μπογδανος - Τζηκαλάγιας και βασιλόφρονες στο Βίτσι

του Σπύρου Κουταβά

Το ενδιαφέρον στοιχείο στην υπόθεση αποπομπής Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ο πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση της εξόδου του βουλευτή του.

Ο πρωθυπουργός βρισκόμενος ήταν σε επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, όταν ενημερώθηκε για τα διαμειβόμενα εντός της βουλής των Ελλήνων τις εμφυλιοπολεμικές διχαστικές ιαχές του βουλευτή του που αντιμετωπίστηκαν ακαριαία από τον υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδια. Ο υπουργός Εξωτερικών σε εντελώς προσωπικό και σε μεγάλης έντασης τόνο και σε αυστηρό ύφος σε πρώτο πρόσωπο εξήγησε απο βήματος ότι "δεν ανέχεται όσο αυτός θα εκπροσωπεί την κυβέρνηση στην βουλή τα λεγόμενα του Μπογδάνου ενω αποδοκίμασε δεόντως τις κοινές συνερεύσεις με τα μελη της ΧΑ. Η αντίδραση Δένδια ήταν τέτοιας έντασης και έκτασης που σόκαρε μια συγκεκριμένη πτέρυγα της ΝΔ ενώ σε άλλους δημιούργησε αισθήματα λύτρωσης που επιτέλους βρέθηκε κάποιος "να τιμήσει τις Καραμανλικές επιταγές της παράταξης". Ο καθηγητής της Πολιτικής επιστήμης Δ. Χριστόπουλος ισχυρίζεται -και μάλλον εχει δίκιο - ότι έφερε προ τετελεσμένων τον πρωθυπουργό στην απόφαση του. Επίσης δεν είναι σύνηθες υπουργός να απευθύνεται  με τόσο αυστηρό και υποτιμητικό τόνο σε βουλευτή της συμπολίτευσης.

Συμπερασματικά ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε από τις συνθήκες -λόγω Δενδια- στην αποπομπή του βουλευτή του. Θα την γλύτωνε ο Μπογδάνος; Αυτό ουδείς το γνωρίζει, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος της απόφασης του πρωθυπουργού υπαγορεύθηκε από την στάση Δενδια. Εάν δεν το έπραττε το πρόβλημα θα’ταν μεγαλύτερο για τον Μητσοτάκης και την εσωτερική κατάσταση της ΝΔ.

Υπάρχουν και άλλοι ‘’Μπογδάνοι’’; Φυσικά,  με  ελαφρώς διαφοροποιημένο προφίλ αλλά με κοινά ενδιαφέροντα κα προτιμήσεις όπως οι συμμετοχές σε γιορτές μίσους όπου πρωταγωνιστούν βασιλικές οργανώσεις απόστρατοι και η Χρυσή Αυγή το αντιπροσφυγικό μένος οι «Βοριδιες» εμμονές τους ώστε με τις θεσμικές αλλαγές στο Κράτος να μην ξανακυβερνήσει ποτέ η Αριστερά κλπ. Για παράδειγμα οι εναλλάξ βουλευτές της ΝΔ Καστοριάς των τελευταίων ετών Τζηκαλάγιας και Αντωνίου  έδιναν και δίνουν πάντα το μαχητικό τους παρών. Η τελευταία, το 2015 ήταν αλλά "μπρατσέτα" με την βουλευτίνα της ΧΑ  όπου και κατέθεσαν στεφάνι. Για να’μαστε δίκαιοι η κ. Αντωνιου το 2013 αντιμετωπίστηκε με επιθετικό τρόπο από τα μέλη της ΧΑ στο Βίτσι, όταν θέλησε να καταθέσει στεφάνι. Παλιότερα τακτικός θαμώνας στο Βίτσι ήταν ο βουλευτής Κοζάνης και σημερινός υφ’ Μεταφορών Μ. Παπαδόπουλος που και αυτός κατέθετε στεφάνι παρέα με τους επικεφαλής της ΧΑ. Ο τελευταίος με αφορμή τον βανδαλισμό ζωγραφιάς της φιλοχρυσαυγιτικης Εθνικιστικής ομάδας «Πτολεμαίοι Μακεδόνες» σε τοίχο της Πτολεμαΐδας έγραφε στον προφίλ του στο fb «Εμείς λέμε δυνατά ότι είμαστε  Πτολεμεαιοι Μακεδόνες».

Η αλήθεια είναι ότι ένας μέρος των εκ των 500.000 ψηφοφόρων της ΧΑ ενσωματώθηκε στην ΝΔ και εκφράστηκε πολιτικά μέσω συγγενών πολιτικών προσώπων της ακροδεξιάς που μετοίκησαν στο κυβερνητικό κόμμα και ψηφίστηκαν από χιλιάδες ψηφοφόρους.  Αυτό από την μια πλευρά είναι θετικό γιατί ένα μέρος της Ελληνικού Χρυσαυγιτισμού και του σκληρού πυρήνα της Ελληνικής Ακροδεξιάς «μαντρώθηκε» σε ένα μεγάλο αστικό δεξιό κόμμα όπως η ΝΔ, από το να εκφράζονται ως ξεχωριστός πόλος στο κοινοβούλιο. Από την άλλη φαίνεται ότι η άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στην ακροδεξιά που έχει την δική της ατζέντα εντός της κυβέρνησης και των κεντρώων η δεξιών που έχουν μια άλλη είναι μια δύσκολη υπόθεση και τα απόνερα τα βλέπουμε στην υπόθεση Μπογδανου.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 12:20
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.