Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 19:49

Αριθμός ρεκόρ "τριακόσιες πενήντα διακομιδές ασθενών" τον μήνα Σεπτέμβριο από τα νοσοκομεία Κοζάνης- Πτολεμαΐδας. Σε οριακό επίπεδο λόγω έλλειψης προσωπικού η λειτουργία τους

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Τον αριθμό των διακομιδών για τον μήνα Σεπτέμβριο μας τον ανάφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Δυτ. Μακεδονίας Θωμάς Σαραφίδης. Όταν τον ρωτήσαμε εάν ο αριθμός των διακομιδών κινείται στα συνήθη επίπεδα

που γνωρίζαμε ως περιοχή μας απάντησε ότι ο μέσος όρος ήταν από 200 έως 220 διακομιδές ακόμη και την δύσκολη περίοδο του covid.

Που οφείλεται ο μεγάλος αριθμός των διακομιδών ασθενών σε αλλά νοσοκομεία εκτός της περιφέρειας όπως Θεσσαλονίκη Ιωάννινα και Βέροια;

Ρωτήσαμε  γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι μας περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στα δύο νοσοκομεία της ΠΕ Κοζάνης, μας ανέφεραν ότι εάν συνεχιστεί αυτός ο κατήφορος υπάρχει κίνδυνος απώλειας ακόμη και ανθρώπινης ζωής εξ αιτίας των σοβαρων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό που προξένησε εντύπωση είναι ότι αρνήθηκαν να μιλήσουν με το όνομα τους μη έχοντας προφανώς εμπιστοσύνη στην προϊσταμένη αρχή της 3ης ΥΠΕ που κατά τα λεγόμενα τους «κυνηγά ανέμους» αλλά και στην συνδικαλιστική ανυπαρξία του κλάδου εντός των νοσοκομείων. 

Στο Μαμάτσειο της Κοζάνης δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος γιατρός που να υπηρετεί στο Τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) και αυτό με το καλημέρα σας καθιστά την κατάσταση επικίνδυνη, μιας και ένα έκτακτο περιστατικό θα περάσει πρώτα από τα ΤΕΠ για να λάβει την σωτήρια φροντίδα. Στο Μποδοσάκειο της Πτολεμαΐδας υπάρχει μόνο ένας γιατρός και σύμφωνα με τα λεγόμενα των συναδέλφων του έχει διαμηνύσει ότι θα αποχωρήσει.

Στο Μαμάτσειο της Κοζάνης και το Μποδοσάκειο της Πτολεμαΐδας υπηρετούν συνολικά μόνο 3 Αναισθησιολόγοι, -δύο στην Κοζάνη και ένας στην Πτολεμαΐδα- γεγονός που δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα ακόμη και στην περιορισμένη λειτουργία των εκτός covid περιστατικών των δύο νοσοκομείων. Η μια Αναισθησιολόγος υπηρετεί στην νεοσύστατη ΜΕΘ της Κοζάνης και η δεύτερη ανέλαβε διευθύντρια της Ιατρικής υπηρεσίας. Η πρώτη λόγω των καθηκόντων της στην ΜΕΘ δεν συμμετέχει σε χειρουργεία και ειδικά αυτά των εκτάκτων περιστατικών  ενώ η δεύτερη λόγω και της διευθυντικής της θέσης έχει περιορισμένη συνεισφορά στις εφημερίες του νοσοκομείου. Στην Πτολεμαΐδα ο ένας αναισθησιολόγος δεν επαρκεί για την στήριξη όλου του νοσοκομείου δηλαδή των περιστατικών covid, των προγραμματισμένων χειρουργείων και των εκτάκτων περιστατικών.

Ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής κλινικής του Μποδοσακειου νοσοκομείου Νίκος Σαμαράς πριν από δέκα ημέρες εξέπεμψε σήμα κινδύνου για την λειτουργία των νοσοκομείων με αφορμή την ανυπαρξία Αναισθησιολόγων. Το Μαμάτσειο της Κοζάνης μετά την αποχώρηση του μοναδικού γιατρού της Ορθοπεδικής κλινικής μεταφέρει όλα τα περιστατικά στο Μποδοσάκειο αλλά δυστυχώς η άρτια κλινική του δεν μπορεί να χειρουργήσει εξαιτίας της μιας και μοναδικής αναισθησιολόγου του νοσοκομείου.

Τα ουρολογικά περιστατικά υποστηρίζονται από μια εξαίρετη  ομάδα στο νοσοκομείο της Φλώρινας εξου και η αιχμηρή αναφορά του πρ των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θωμά Σαραφίδη ότι πηγαινοερχόμαστε Φλώρινα για να υποστηρίξουμε την ομαλή παροχή υγείας σε ασθενείς  που προσέρχονται στο Μαμάτσειο της Κοζάνης.

Η Παθολογική της Κοζάνης έχει μείνει με δύο γιατρούς (ένας με μπλοκάκι) και όταν ολοκληρωθεί η κρίση της θέσης που έχει προκηρυχθεί για διευθυντή της κλινικής θα την καταλάβει όπως όλα δείχνουν η γιατρός που υπηρετεί ήδη στον μονάδα, γεγονός που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο της λειτουργίας της γιατί ο διευθυντής εκ του νόμου κάνει ελάχιστες εφημερίες.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στην Ψυχιατρική κλινική του Μαμάτσειου την μοναδική δημόσια δομή στην δυτική Μακεδονία. Υπολειτουργεί μόνο με ένα γιατρό – ο επικουρικός που υπάρχει αποχωρεί- με αποτέλεσμα τα περιστατικά που έχουν εισαγγελική εντολή να παραπέμπονται σε ψυχιατρικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, ενώ στην πρωτοπόρα δομή που είχε ιδρύσει η κλινική όπου (Νεφέλη) θα μπορούσαν να φιλοξενούνται ασθενείς για να ενσωματωθούν στην συνέχεια στο κοινωνικό περιβάλλον εξαιτίας της ανυπαρξίας προσωπικού δεν νοσηλεύεται κανένας.

 Η Χειρουργική κλινική του Μαμάτσειου είναι οργανωμένη κλινική και η μόνη που θα μπορούσε να λειτουργήσει απρόσκοπτα αλλά και αυτή επηρεάζεται σημαντικά από το θέμα της Αναισθησιολόγου. Η Μαιευτική κλινική του Μαμάτσειου έχει 4 γιατρούς και δύο με μπλοκάκι αλλά δεν εξυπηρετεί σχεδόν καμία γέννα. Ακόμη και οι δύσκολες περιπτώσεις που εκτάκτως έρχονται στο νοσοκομείο όπως πρόωρη γέννα καισαρικές κλπ. λόγω ανυπαρξίας αναισθησιολόγου γίνεται η διακομιδή τους σε οργανωμένες νοσοκομειακές μονάδες εκτός περιφέρειας.

Η δυτική Μακεδονία και το Μαμάτσειο νοσοκομείο έχουν την τύχη να έχουν έναν από τους καλύτερους Μαγνητικούς Τομογράφους σε όλα την Βόρεια Ελλάδα που λόγω δυναμικότητας μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες έως 1 εκ πληθυσμού με την προϋπόθεση τη 24ωρης λειτουργίας του. Δυστυχώς με ευθύνη της 3ης ΥΠΕ ο μαγνητικός υπολειτουργεί αφού έχει μόνο μια Γιατρό Ακτινολόγο, η οποία είναι επιφορτισμένη και με άλλα καθήκοντα, με αποτέλεσμα το τμήμα να κάνει συνήθως 2-3 μαγνητικές την ημέρα. Ο κύριος όγκος των περιστατικών εξυπηρετεί από τους 4 μαγνητικούς ιδιωτών που είναι εγκατεστημένοι σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

Ανάμεσα σε όλη αυτή την μίζερη και θλιβερή εικόνα υπάρχει και μια άθλια διάταξη που αφορά το Μποδοσάκειο νοσοκομείο που το  κατατάσσει στην άγονη γραμμή προκειμένου να προσελκύσει γιατρούς.  Όμως όποιοι γιατροί  έρχονται εκμεταλλευόμενοι τα ευεργετήματα του νόμου με την παρέλευση 5ετιας στο πλαίσιο του ιδίου νόμου αυτοδικαίως φεύγουν σε άλλα νοσοκομεία της πρωτευουσους η της Θεσσαλονίκης. Έτσι αυτοί που  έρχονται στο Μποδοσάκειο -με τις προκηρύξεις γίνονται πάντα με δυσκολία-  η παρουσία τους έχει ημερομηνία λήξης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κτιστεί κουλτούρα νοσοκομείου ομάδας κλπ. Η λύση θα ήταν σήμερα κιόλας η άθλια αυτή διάταξη να καταργηθεί προκειμένου να επέλθει ισορροπία στο σύστημα.

Ένας επιπλέον παράγοντας που δυσχεραίνει τα πράγματα είναι ότι δεν επιθυμεί κανεις να κάνει τα χαρτιά του για να εργαστεί στο Μαμάτσειο η το Μποδοσάκειο,  γιατί υπάρχει ένα κακό κλίμα στο εσωτερικό των νοσοκομείων, οι καινούργιοι φορτώνονται με όλες τις δουλειές και λόγω του ελάχιστου προσωπικού κτυπούν ατέλειωτες εφημερίες αλλά ουδείς γιατρός που θέλει να ξεκινήσει την καριέρα του δεν επιθυμεί να γίνει μέρος αυτής της μιζέριας.

Από την άλλη όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η 3η ΥΠΕ προφανώς, υλοποιώντας επιταγές της κυβέρνησης αφήνει την κατάσταση να επιδεινώνεται οδηγώντας το δημόσια  νοσοκομεία της περιφέρειας στην καθολική απαξία στα μάτια των πολιτών που τα χρησιμοποιούν. Τον Μάιο του 2019 είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία για την προκήρυξη 14 γιατρών (8 στο Μαμάτσειο & 6 στο Μποδοσακειο) μεσολάβησαν οι εκλογές η νέα διοίκηση της ΥΠΕ ανέστειλε τον διαγωνισμό και υπό την πίεση του covid και της κοινωνίας που κρεμόταν από το ΕΣΥ  τον Φεβρουάριο του 2020 αποφάσισε να επαναπροκηρύξει τις ίδιες θέσεις για τα δύο νοσοκομεία, με αποτέλεσμα οι γιατροί να προσέλθουν με καθυστέρηση 15 μηνών και πλέον για να καλύψουν τις ανάγκες των δύο νοσοκομείων.   

Θυμόμαστε όλοι τις δύσκολες εποχές του 2011-2016 με την χώρα υπο αυστηρή επιτήρηση και με απαγορευτικό προσλήψεων την αυτοθυσία του ιατρικού και νοσηλευτικού  προσωπικού να ανταπεξελθει. Αν και δεν βρισκόμαστε σε τέτοιες ασφυκτικές συνθήκες δημοσιονομκής πειθαρχίας εν τούτοις πολλοί λένε οτι η σημερινή κατάσταση των δύο νοσοκομείων είναι κατατι χειρότερη αλλά περισσότερο επικίνδυνη απο εκείνες τις δύσκολες εποχές. Τότε και στα  δύο νοσοκομεία υπήρχε το ισχυρό συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών που έλεγε τα πράγματα με το όνομα τους, σήμερα δεν υφίσταται τίποτα. Ο δημόσιος λόγος των νοσοκομειακών γιατρών είναι ανύπαρκτος, δεν ομιλεί κανείς πάρα ελάχιστοι όπως ο Νίκος Σαμαράς που αναφέρθηκε στο θέμα των αναισθησιολόγων. Αυτό διευκολύνει τις διοικήσεις και την ΥΠΕ που διοικούν με τους κομματικούς φίλους τους κολλητούς και τους ναι σε όλα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 20:11
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.