Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 13:13

Ο απρόσμενος χειροκροτητής του Μητσοτάκη

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά 

Η έκπληξη για τους Νεοδημοκράτες που ανησυχούσαν από τις ‘’αδέσποτες σφαίρες’’ σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις των αυτοδιοικητικών στην συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,

ήρθε από την τοποθέτηση του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα. Δεν περίμεναν επ’ουδενί ότι ο πρωθυπουργός στην εδρα της Περιφέρειας θα συναντήσει έναν σημαντικό σύμμαχο στο έργο της βίαιης και εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης που αποφάσισε, χωρίς προηγουμένως να το έχει ανακοινώσει στο κόμμα του, να το έχει θέσει στην βάσανο του προεκλογικού διαλόγου και εννοείται δίχως να έχει προειδοποιήσει  την κοινωνία και τους τοπικούς θεσμούς.

Ο θεσμικός λόγος του δημάρχου Κοζάνης είχε πάντοτε σημαίνοντα ρόλο στην δυναμική των πραγμάτων της Περιφέρειας, οι υπόλοιποι του αυτοδιοικητικού χώρου φρόντιζαν να σταθμίζουν το λόγο τους με βάση την στάση του κεντρικού δήμου, ενώ η κεντρική εξουσία υπολόγιζε πάντα τον τελευταίο λόγο της Κοζάνης. Χθες στην πολύωρη συζήτηση των αυτοδιοικητικών με τον Πρωθυπουργό ανατράπηκαν όλες οι παραπάνω συνήθειες του παρελθόντος. Δήμαρχοι που ανήκουν στην ΝΔ δεν δίστασαν να τα «πούν» στον πρωθυπουργό εστιάζοντας είτε στην απολιγνιτοπoίηση είτε στην «επέλαση» των εταιριών φωτοβολταϊκων. Αντίθετα άλλοι που κουβαλάνε τον μανδύα του σοσιαλδημοκράτη ήταν ουδέτεροι -αρκεί να γίνει η δουλειά μου- είτε «χειροκρότησαν» τον πρωθυπουργό. Στην τελευταία περίπτωση ανήκει το σημαίνοντα μέλος του ΚΙΝΑΛ δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.

Οι Νεοδημοκράτες δεν πίστευαν στα αυτιά τους όταν άκουσαν τον Λάζαρο Μαλούτα μένα τρυφερό χαμόγελο να απευθύνεται στο πρωθυπουργό και να του λέει ότι «πρόεδρε η κατεύθυνση που κινούμαστε στην απολιγνιτοποίηση  είναι στην σωστή κατεύθυνση, εκεί πρέπει να πάμε και εμείς (…) και ότι υπάρχει ένα πρόβλημα μόνο στην ταχύτητα που εξελίσσεται ραγδαία». Και πρόσθεσε λέγοντας ότι «εάν φέτος δεν είχαμε τις ακριβές τιμές του ΦΑ παγκόσμια η λιγνιτική παραγωγή θα’ταν μονοψήφιος αριθμός με ότι αυτό συνεπάγεται για την Οικονομία της περιοχής». Προφανώς είναι «μούφα» οι ερωτήσεις του ΚΙΝΑΛ στην βουλή, λόγια του αέρα τα γραπτά του Κουκουλόπουλου για την απολιγνιτοποίηση της κυβέρνησης, θα «είπαν» μεταξύ τους ανταλλάσσοντας ματιές η υπουργική και υφυπουργική παρέα της ΝΔ που καθόταν στα πρώτα έδρανα της αίθουσας.  

Η δεύτερη έκπληξη για τους νεοδημοκράτες και την πρωθυπουργική συνοδεία ήρθε όταν άκουσαν πάλι τον Δήμαρχο Κοζάνης Λ.. Μαλούτα να λέει ότι όλα «τα θεσμικά μέτρα της απολιγνιτοποίησης προχωρούν, έχει γίνει συστηματική και σοβαρή δουλειά από τον ΣΔΑΜ και τον Κωστή Μουσουρούλη και ως θεσμικά ζητήματα θέλουν το χρόνο τους». Άρα θα λέει ο Κασαπίδης και οι συν αυτώ, είναι μόνο αντιπολιτευτικές, οι τοποθετήσεις της Ζεμπιλιάδου στο περιφερειακό συμβούλιο που λέει ότι «ζητούμε απαντήσεις για τις 20.000 θέσεις εργασίας που χάνονται, για τον πλούτο που θα μηδενιστεί, για τη Γη που δεν θα επιστρέψει στους αγρότες, για τις αποκαταστάσεις ορυχείων που δεν προβλέπονται, για τις τηλεθερμάνσεις που θα σβήσουν, για τις επενδύσεις που δεν βλέπουμε, για τους νέους εργαζόμενους που θα μείνουν χωρίς εργασιακά δικαιώματα, για τις μετεγκαταστάσεις των χωριών των ορυχείων που θα μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε εγκαταλελειμμένα ορύγματα και καθρέφτες, για την Αγροτική Γη και φυσικούς πόρους που χάνονται χωρίς σχέδιο για να «φυτρώσουν» γιγάντιες εγκαταστάσεις ΑΠΕ με οφέλη εκτός Δυτικής Μακεδονίας.  

Η τρίτη έκπληξη για τους νεοδημοκράτες, όταν άκουσαν τον Μαλούτα να αναφέρεται στην απολιγνιτοποίηση μόνο ως προς «το θέμα της Τ/Θ Κοζάνης και «της ανάγκης να υπάρξει διορθωτική κίνηση γιατί η ημερομηνία του 2023 δεν βγαίνει ώστε να προλάβουν να γίνουν τα έργα που χρειάζονται». Ποιος ακούει τώρα τους ‘’αιθεροβάμονες’’ δημοτικούς συμβούλους, εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ, κοινωνία των πολιτών, φορείς, παρατάξεις στο περιφερειακό συμβούλιο, τον πρώην υπουργό και βουλευτή Κοζάνης Κουκουλόπουλο, που ζητούν την συνέχιση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και ειδικότερα της μονάδας 5 που εκπληρώνει όλα τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και για μετά το 2028.  

Η τέταρτη έκπληξη για τους Νεοδημοκράτες, όταν άκουσαν τον δήμαρχο Κοζάνης να λέει ότι «είμαστε από αυτούς που από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε (την πράσινη ενεργειακή κατεύθυνση)  και οι αποφάσεις μας αυτό δείχνουν ότι θέλουμε η περιοχή να παραμείνει ενεργειακή γιατί έχουμε δίκτυα ηλιοφάνεια και μπορούν να γίνουν επενδύσεις φωτοβολταϊκων».  Προφανώς ο δήμαρχος εννοούσε τις αθρόες αποφάσεις παραχώρησης δημοτικών εκτάσεων ενάντια στις επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών για φωτοβολταϊκά πάρκα,  αλλά και τις απο κοινού συμφωνίες της τριανδρίας που διοικεί το δήμο Κοζάνης να διαπραγματεύονται με τους ιδίους επενδυτές παραβιάζοντας κάθε ηθική και πολιτική αρχή την δημιουργία του δικού τους ιδιωτικού φωτοβολταϊκού, είτε για τα "γεράματα" τους είτε για την "προίκα" των παιδιών της οικογένειας. Παρεμπιπτόντως οι περισσότεροι δήμαρχοι ακόμη και αυτοί που είναι κομματικά μέλη του κυβερνόντος κόμματος, έθεσαν ευθέως και χωρίς στρογγύλεμα στο λόγο τους, όπως ο Ζευκλής του Βοίου το θέμα των φωτοβολταϊκών ότι οι «επενδυτές» φωτοβολταϊκων που έχουν περικυκλώσει με χιλιάδες στρέμματα την Γαλατινή δεν προσφέρουν στην τοπική οικονομία και κοινωνία όσα αποδίδουν από την επαγγελματική τους δραστηριότητα οι πέντε τσοπάνηδες της περιοχής.

Η πέμπτη έκπληξη και η πιο έντονη για τους νεοδημοκράτες ήταν όταν άκουσαν τον δήμαρχο Κοζάνης να λέει απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι «εμείς όπως είμαστε πρωτοπόροι ως αυτοδιοίκηση με την μονάδα  διαχείρισης των απορριμμάτων  έτσι και τώρα θα απαντήσουμε θετικά στην πρόκληση που έχουμε μπροστά μας στην απολιγνιτοποίηση».   Η αισιόδοξη διαπίστωση του δημάρχου Κοζάνης είναι σε ευθεία αντίθεση με το συνολικό πνεύμα αμφισβήτησης που υπάρχει στην κοινωνία ακόμη και εντός των αυτοδιοικητικών τειχών της ΝΔ και σε αντιπαράθεση με τις θέσεις της δραστήριας Ζεμπιλιάδου στο Περιφερειακό συμβούλιο.

Κλείνοντας δεν θα περίμενε κανείς από έναν αυτοδιοικητικό σε μια τέτοια συνάντηση να κάνει φτηνό συνδικαλισμό. Αντίθετα πολλοί περίμεναν την αυτοδιοικητική πρωτοπορία που αντιπροσωπεύει ο θεσμός του δημάρχου στην πρωτεύουσα της δυτικής Μακεδονίας, να σταθεί στο ύψος της ευθύνης, αφουγκραζόμενη την βαθιά ανησυχία της Κοινωνίας, την οικονομική κατάρρευση που βρίσκεται προ των πυλών, την έξοδο προς άλλες πολιτείες των οικονομικά ενεργών πολιτών ειδικά στις ηλικίες 24- 35, διατυπώνοντας ένα λόγο στα όρια της θεσμικής ιδιότητας και ευπρέπειας που θα δημιουργεί ελπίδα, θα προσφέρει διέξοδο στο μέλλον και πάνω απ’όλα θα υποχρεώνει τον πρωθυπουργό σε άμεσες απαντήσεις .

Δεν έγινε τίποτα απ’όλα αυτά κι είναι κρίμα για την αυτοδιοίκηση, κρίμα για την Κοζάνη γιατί της αξίζει κάτι καλύτερο , κρίμα για τον Λάζαρο Μαλούτα που εκλέχτηκε υποσχόμενος κάνοντας μικροπολιτική με την 5η μονάδα της Πτολεμαΐδας και σήμερα όχι μόνο ξέχασε τι έγγραφε και έλεγε, αλλά φάνηκε κατώτερος της ευθύνης και των περιστάσεων που βιώνει η κοινωνία.  

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 14:21
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.