Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 08:45

Η κρατική διαφήμιση, ο Τράγκας και τα μετά θάνατον αντανακλαστικά των Ελεγκτικών αρχών του Κράτους (φωτο)

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Στον απόηχο της παραίτησης του υπουργού πάρα τω πρωθυπουργό Θόδωρου Ρουσόπουλου αρμοδίου για θέματα τύπου, τον Σεπτέβριο του 2008,  η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με πηχυαίο τίτλο  

«Αμαρτωλός εναγκαλισμός κράτους – ΜΜΕ» αναφέρεται στην σκανδαλώδη ενίσχυση μέσω Κρατικής διαφήμισης περιθωριακών εφημερίδων, με ελάχιστη κυκλοφορία που δεν ξεπερνούν τα 4.000 να «παντελονιαζουν» πολλαπλάσια κρατική διαφήμιση που ξεπερνά εφημερίδες με κυκλοφορία 200 και 250.000 φύλλα. Ο δημοσιογράφος αναφέρεται επώνυμα στην εφημερίδας «Χώρα της Κυριακής» του εκλιπόντος Γιώργου Τραγκα που λαμβάνει πολλαπλάσια κρατική διαφήμιση από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΤΟ Βήμα, και την Καθημερινή. Πιο συγκεκριμένα από στοιχεία της εποχής οι αγαπημένοι εκδότες της κυβέρνησης Καραμανλή, ένεκα του «δόγματος νταβατζήδων» είναι οι Τράγκας και Κύρτσος που λαμβάνουν το μερίδιο γίγας της επιχορήγησης καθώς και άλλοι περιθωριακοί εκδότες από τον χώρο της δεξιάς, με λιγότερη διαφημιστική επιχορήγηση από τους δύο πρώτους. Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα «Χώρα της Κυριακής» του Γ. Τραγκα και η «city press» του σημερινού ευρωβουλευτή μέχρι πρότινος της ΝΔ Γ. Κύρτσου, λαμβάνουν ο μεν πρώτος για το 2007, 2.670.000 € και το 2008 3.250.000 € ενώ ο δεύτερος για το 2007 4.179.524 € και το 2008 5.960.000 € όταν οι κορυφαίες εφημερίδες της χώρας λάμβαναν αρκετά λιγότερα.

Με δύο ημέρες διαφορά, στις 28 Οκτωβρίου 2008 και η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ με τίτλο «Με άνισους όρους η κρατική διαφήμιση στις εφημερίδες» πυροβολεί την κυβέρνηση της  ΝΔ που επιχορηγεί κάνοντας πρωταγωνιστές τη κρατικής διατίμησης τον Γ,. Τραγκα και άλλους περιθωριακούς εκδότες της δεξιάς πολυκατοικίας. Η κρατική ενίσχυση στα συγκεκριμένα έντυπα συνεχίστηκε και το 2009 εκλογική χρονιά όπου η διαφημιστική δαπάνη από τα 45 εκ € εκτινάχθηκε στα 85 εκ € μη μπορώντας όμως να αποτρέψει την επερχόμενη ήττα της ΝΔ.  

Αναφέρουμε τα παραπάνω για να καταλάβουν οι αναγνώστες μας ότι ο εκλιπόν Τραγκας μπορεί να μην απόκτησε τον μυθώδη πλούτο που του αποδίδεται, από την Κρατική διαφήμιση που αφειδώς χορηγούσε η ΝΔ και που μετά θάνατον η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε όχι μόνο να ελέγξει αλλά και με συνοπτικές διαδικασίες  να διαπιστώσει πληθώρα παραβάσεων όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος φοροδιαφυγή κλπ. αλλά για να δείξουμε ότι όλα τα παραπάνω που ακούγονται μετά θάνατον μοιάζουν κάπως υποκριτικά έως και «μετά εορτής». Ο εκλιπόν είναι  γνωστό τοις πασι ότι ήταν γέννημα θρέμμα της κυβερνητικής παράταξης και στα εκδοτικά εγχειρήματα του εκπαιδεύτηκε μια ολόκληρη γενιά ομοϊδεατών δημοσιογράφων που σήμερα κυριαρχεί στον έντυπο φιλοκυβερνητικό τύπο και την TV.

Η στενή δημοσιογραφική και πολιτική πιάτσα μπορεί να βοούσε για τα έργα και τις ημέρες του, όμως δεν διανοήθηκε ούτε μια στιγμή ο ελεγκτικός μηχανισμός του Κράτους ανεξαρτήτως κυβερνήσης να προχωρήσει εις βάθος έρευνα για τον συγκεκριμένο πάρα μόνο την περίοδο 2015 που υπήρξε ένα πρόβλημα με ανακρίβεια στο πόθεν έσχες και στον φόρο από μεταβίβαση ενός ακίνητου.

Τώρα ξαφνικά ενώ ο ίδιος δεν είναι στην ζωή  αυτοί που επί χρόνια του χαϊδεύαν την πλάτη αποφάσισαν να το παίξουν σκληροί. Η  Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες σε λιγότερο από δύο μήνες ολοκλήρωσε  σχετικό πόρισμα  άνω των 60 σελίδων για τον τρόπο απόκτησης της επίμαχης περιουσίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό η οποία σύμφωνα με το πόρισμα φέρεται ότι «αποτελεί προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας». Το ερώτημα που θέτουμε είναι γιατί η αρμόδια αρχή δεν άσκησε τον απαιτούμενο έλεγχο όλο το προηγούμενο διάστημα που ο ίδιος ήταν εν ζωή μιας και ήταν υπόχρεος να καταθέτει το περιβόητο πόθεν έσχες;   Τα υπόλοιπα ποιοι επιχειρηματίες εφοπλιστικά τζάκια και Έλληνες ολιγάρχες τον στήριζαν για την επίτευξη των επιδιώξεων τους είναι ένα ερώτημα που θα πλανάται εις τους αιώνας των αιώνων

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 16:40
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Άθλο παιχνίδια στην παραλία Οι ζωές των άλλων »