Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 10 Μαϊος 2023 07:19

Απολιγνιτοποίηση και η "σιωπή" του ΤΕΕ Δυτ Μακεδονίας

Γράφτηκε από τον
του Σπύρο Κουταβα
Με αφορμή τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Καλαμιά Κοζάνης με την περικύκλωση του χωριού από τα καθρεφτάκια γνωστής εταιρίας,
σημειώνω την ολοκληρωτική απουσία του τεχνικού κόσμου στα ζητήματα τεκμηρίωσης, σε θέματα που θέτει η κοινωνία.
Δεν θυμάμαι στα 30 χρόνια δουλειάς το ΤΕΕ Δυτ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ να απουσιάζει με τέτοιο σκανδαλώδη τρόπο από την κατάσταση που βιώνει η δυτική Μακεδονία με την εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση Μητσοτάκη. Την τελευταία φορά που μίλησε σοβαρά και θεσμικά το τοπικό ΤΕΕ ήταν με την μελέτη των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίσης επί προεδρίας Δ. Μαυροματίδη (μελέτη Καρλόπουλου Σωτηρόπουλου κλπ). 
Τα αποτελέσματα των εκλογών  συνέβαλαν στο να αλλάξει η διοίκηση και η εικόνα που έχουμε έκτοτε είναι θλιβερή για την ηγεσία του τεχνικού κόσμου της περιοχής. Η Νεοδημοκρατική διοίκηση, (Σ. Κιάνας Γ. Τζίτζικας, Ν. Ντάβος κσι τα άλλα παιδιά τοπικής δεξιάς, τρέχουν και δεν προλαβαίνουν τις δουλειές και τις μελέτες που άνοιξε η απολιγνιτοποίηση, αδιαφορώντας παντελώς για τα αιτήματα τις αγωνίες επιβίωσης που διατυπώνουν κοινωνικές ομάδες που πλήττονται βάναυσα  απο την βίαιη αλλαγή οικονομικού μοντέλου της περιοχής. Οι πολίτες κι  οι φορείς που τους εκπροσωπούν στις βαθμίδες των νομικών προσώπων του Κράτους και της κοινωνίας  περιμένουν με αγωνία μια επιστημονική τεκμηρίωση για αυτό που τους συμβαίνει ωστε να διαμορφώσουν έστω μια θέση διαπραγμάτευσης  με την κυβέρνηση και τις εταιρίες ιδιωτικούς εισβολείς που τα σαρώνουν όλα στο περασμά τους. Το ΤΕΕ με τις μελετες του πρωτοστάτησε την δεκαετία του '90 με το ΦΑ, στην συνέχεια σε θέματα ανάπτυξης της οικονομίας σε συνδυασμό με την ενέργεια και την ΔΕΗ, αργότερα στα θέματα της Εγνατίας οδού, της προστασίας του περιβάλλοντος, σε ζητήματα χωροταξίας και καθημερινότητας του πολίτη. Οι άνθρωποι της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας έχουν χάσει την γη κάτω απο τα πόδια τους κι η Νεοδημοκρατική πλειοψηφία του τοπικού ΤΕΕ συνεπικουρούμενη απο τον "πρόεδρο" Συλίρρη με τις μνημειώδης επιστολές του στα υπουργεία - προσέχουν μήπως θιχτεί η γραβάτα της κυβέρνησης και το όραμα του Περιφερειάρχη. Είναι αντιθεσμική πράξη, περιφρόνηση στον τεχνικό κόσμο  και ανάλγητη συμπεριφορά ο πρόεδρος του ΤΕΕ που θα πρέπει να διατυπώνει επιστημονικό λόγο η αντίλογο στα πεπραγμένα της διοίκησης της Περιφέρειας η του Κράτους να είναι ταυτόχρονα και ο αντιπεριφερειάρχης που με τον περιφερειάρχη θα λαμβάνει τις αποφάσεις.
Συνοπτικά αποτελεί ντροπή που θα μείνει στα γραπτά της τοπικής ιστορίας το ξεπούλημα της περιοχής απο τον τεχνικό και επιστημονικό της κόσμο (ΤΕΕ) σε μια κρίσιμη στιγμή που θα έπρεπε να διαπραγματευτεί με επιχειρήματα το μέλλον της.
 
Βέβαια υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις γιατί όλοι δεν είναι ίδιοι και οφείλουμε να το αναφέρουμε. Υπάρχουν Μηχανικοί που παρουσιάζουν δημόσια τις απόψεις τους για το κρίσιμο πείραμα της εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης, τους κινδύνους που επιφυλάσσει στην τοπικη οικονομία, όπως ο Βαγγέλης Καρλόπουλος που έγκαιρα μίλησε για το γεγονός οτι εαν "στραβώσει" κάτι στο αισιόδοξο σενάριο της κυβέρνησης  δεν υπάρχει ενναλακτικό σχέδιο για την περιοχή, οτι απολιγνιτοποιούνται ταυτόχρονα με την δυτική Μακεδονία άλλες 23 περιφέρειες της Ευρώπης με καλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα, περισσότερο ανταγωνιστικές και με καλύτερους δείκτες σε σχέση με την καθυστέρηση που παρουσιάζει η περιοχή μας. Αρα είναι πιό ελκυστικές στις επενδύσεις που εμείς βέβαια περιμένουμε επι ματαίω.
Είναι ο Χρήστος Παπαγεωργίου που έχει παρουσιάσει πάνω απο 20 επιστημονικά κείμενα προτείνοντας τόσο για την συνέχιση λειτουργίας των μονάδων οσο και για την ορθή διαχείριση της γής που σήμερα η ΔΕΗ αξιοποιεί για τον εαυτό της και οι ιδιώτες αντί "πινακίου φακης" αρπάζουν απο τον δήμο Κοζάνης και το Κράτος. Επίσης, ο Στέργιος Μποζίνης βετεράνος μηχανικός ορυχείων με τις παρεμβάσεις σε θέματα αξιοποίησης των μονάδων. 
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Μαϊος 2023 08:11
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Θέλουμε το παραμύθι; Ο αποκλεισμός »