Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 09:34

Το έγκλημα των Τεμπών, η δικαιοσύνη και η κυβέρνηση

Γράφτηκε από τον

 του Σπύρου Κουταβά

Με αφορμή την διάψευση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στο Φόρουμ των Δελφών κας  Γεωργίας Αδειλίνη, ότι "ουδέποτε παρότρυνε τους συγγενείς να απευθυνθούν για παρηγοριά στην εκκλησία" , η κα Μαρία Καρυστιανού

απάντησε ακαριαία λέγοντας ότι "δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας μας όλα όσα έχουμε δηλώσει και αυτό τεκμηριώνεται από το πολύ απλό: υπήρχαν και μάρτυρες».

Ανεξάρτητα από το πώς το διατύπωσε η όχι την προτροπή της η κ Εισαγγελέας και πως εξέλαβαν οι γονείς τα λεγόμενα της οφείλουμε να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις.

Η κυβέρνηση από την αρχή της τραγωδίας των Τεμπών φάνηκε ότι έκανε τα πάντα ώστε να καλυφθούν ευθύνες που αγγίζουν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και διακεκριμένα στελέχη της ως προς τις αιτίες που οδήγησαν στο συγκεκριμένο έγκλημα.

Η κυβέρνηση από την αρχή της τραγωδίας έχει σύμμαχό της σε αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης την κορυφή της δικαιοσύνης, την οποία σε πρωθύστερο χρόνο διόρισε στο συγκεκριμένο πόστο. Για παράδειγμα η δικαιοσύνη έδειξε πρωτοφανή ανετοιμότητα η και αδιαφορία, αφού αντί με εντολή της να σφραγιστεί ο χώρος του συμβάντος έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες, επέτρεψε την εκχωμάτωση και μεταφορά άλλων φερτών υλικών στο σημείο της τραγωδίας με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία της δικογραφίας με αποτέλεσμα οι συγγενείς ένα χρόνο μετά να τα αναζητούν στους χώρους όπου μεταφέρθηκαν τα χώματα από το σημείο της δυστυχήματος. Επίσης οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, όπου ενα χρόνο μετά και κατόπιν Εισαγγελικής εντολής διατάχθηκε η κατάσχεση τους απο τα γραφεία του ΟΣΕ. Η απόκρυψη απο την πολιτική ηγεσία και τον ΟΣΕ του εύφλεκτου φορτίου που παρανόμως μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και ευθύνεται για την έκρηξη που έκαψε στην κυριολεξία τους επιβάτες του τραίνου. Το ανακάλυψαν οι συγγενείς με τους εμπειρογνώμονες που έχουν προσλάβει. 

Το πολύνεκρο δυστύχημα η κατά άλλους έγκλημα των Τεμπών με 57 νεκρούς είναι πέρα από οποιαδήποτε ιδεολογική ή κομματική αντιπαράθεση. Η διαλεύκανση του αγγίζει την αξιοπρέπεια  της χώρας και αποτελεί ουσιώδες ζήτημα για την μελλοντική της υπόσταση. Ώστε να μπορούμε να λέμε στα παιδιά μας και  στους φίλους μας ότι είμαστε ένα Κράτος δικαίου. Διαφορετικά θα επιτρέψουμε να γίνουμε ένα Κράτος μαφίας όπου κάνουν κουμάντο συγκεκριμένες πολιτικές οικογένειες με τους ολιγάρχες φίλους τους.

Τα κόμματα της προοδευτικής Αντιπολίτευσης  έχουν καθήκον, να μην επιτρέψουν να συμβεί αυτή η παρεκτροπή, να μην επιτρέψουν την εκστρατεία συκοφάντησης και λάσπης που ήδη ο φιλοκυβερνητικός τύπος έχει ξεκινήσει στα πρόσωπα συγγενών των νεκρών (βλέπε Καρυστιανού και άλλοι) που έχουν επωμιστεί το βάρος της διαλεύκανσης αυτής της τραγωδίας και της απόδοσης δικαιοσύνης.

Τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης σε ότι αφορά την υπόθεση των Τεμπών έχουν καθήκον χωρίς ανταγωνισμούς και κτυπήματα κάτω από την ζώνη να συγκροτήσουν ένα μέτωπο δικαιοσύνης.

Από την κληρονομιά αυτού του γεγονότος ίσως μείνει και κάποια παρακαταθήκη για το μέλλον.  

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 10:05
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.