Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024 18:41

Ανασχηματισμός και ρήτρα απολιγνιτοποίησης

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Εξήντα τρία μέλη έχει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τον αναμενόμενο ανασχηματισμό που προέκυψε από το κακό για την ΝΔ αποτέλεσμα της κάλπης των Ευρωεκλογών.

Είναι από τις πιο πολυπληθέστερες κυβερνήσεις της ΝΔ σε υπουργικούς και υφυπουργικούς θώκους κι αυτό σε πείσμα των όλων θεωριών του κόμματος και του ιδίου του πρωθυπουργού – όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- περί ευλύγιστου και μικρού κυβερνητικού σχήματος. Εξάλλου οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της ΝΔ έχουν αποδείξει πολλάκις ότι οι θεωρίες τους που αναφέρονται στο μικρότερο και ευλύγιστο κυβερνητικό σχήμα είτε  σε μικρό και ευέλικτο κράτος ως οικονομικό και πολιτικό μοντέλο ανάπτυξης ισχύουν μόνο για τους άλλους κι όχι για τους ιδίους που φροντίζουν κάθε φόρα  είτε να προβαίνουν σε αθρόους διορισμούς μετακλητών ημετέρων υπαλλήλων  είτε σε προσλήψεις «στελεχών» τάχα μου της αγοράς σε εταιρίες κρατικών οργανισμών με παχυλούς μισθούς πολλών μηδενικών είτε δίδοντας απευθείας αναθέσεις δις € σε οικογενειακούς και πολιτικούς τους φίλους.

Ανάμεσα στα 63 μέλη της κυβέρνησης δεν υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος από την δυτική Μακεδονία παρότι η ΝΔ  διαθέτει 5 βουλευτές και αρκετούς δυτικομακεδόμνες που σιτίζονται από το κυβερνητικό πρυτανείο διορισμένοι σε εταιρίες του δημοσίου.

Ο πρωθυπουργός κατά την πρώτη του επίσκεψη στην περιφέρεια μετά την απόφαση της απολιγνιτοποίησης είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση σε όλα τα νομοθετήματα της και τις αποφάσεις της θα διαθέτει  κάτι το παραπάνω από άλλες περιοχές της χώρας,  ως ρήτρα απολιγνιτοποίησης σε ένα τόπο που λόγω των ορυχείων του λιγνίτη πρόσφερε τα πάντα στην Οικονομική ανάπτυξη   της χώρας. Η  απόφαση να μην υπάρχει ούτε ένας δυτικομακεδόνας  στην κυβέρνηση δείχνει ότι η ρήτρα απολιγνιτοποίησης του πρωθυπουργού ήταν κουβέντες του αέρα από αυτές που συνήθως εκστομίζονται προς άγραν συμπάθειας και πολιτικού χρόνου.  Βέβαια δεν χρειαζόταν ο ανασχηματισμός για να καταλάβουμε ότι οι κυβερνώντες έχουν γραμμένη στα παλαιότερα των παπουτσιών τους την περιοχή. Αυτό φαίνεται εξάλλου από δεκάδες αποφάσεις τους που σχετίζονται με κρίσιμες παραμέτρους της απολιγνιτοποίησης όπως, η διαχείριση των εδαφών της ΔΕΗ που δίδονται ως δώρο στην ίδια την ΔΕΗ και σε άλλες περιπτώσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους για ανάπτυξη γιγάντιων Φ/Β πάρκων, την περιφρόνηση του πανεπιστημίου το οποίο ενισχύουν μόνο στα λόγια αφού διαθέτει τον μικρότερο αριθμό μελών ΔΕΠ/ ανά φοιτητή από τα περισσότερα ΑΕΙ της χώρας,  την απώλεια κρίσιμου εργατοτεχνικού και επιστημονικού προσωπικού που λόγω εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης αναζήτησε την τύχη του σε άλλες αγορές της Ελλάδας, την καθολική υπονόμευση των δημοτικών τηλεθερμάνσεων που τα επόμενα δύο χρόνια τα τιμολόγια τους δεν θα έχουν σχέση με τις σημερινές τιμές φθηνής ενέργειας που πληρώνουν οι δημότες.

Πρόκειται για αποφάσεις που βασίστηκαν, στην υποτακτική στάση του πρώην περιφερειάρχη Κασαπίδη προς την κυβέρνηση  αλλά και στην ανάλογη στάση που επέδειξαν και οι κυβερνητικοί βουλευτές της περιοχής.

Βέβαια θα πει κάποιος νεοδημοκράτης από αυτούς που συνηθίζουν κατά δεκάδες να παλαμακίζουν τις υπουργικές αντιπροσωπείες που φθάνουν στην περιοχή, τι να κάνει ένας υφυπουργός η υπουργός προερχόμενος από τα σπλάχνα της δυτική Μακεδονίας, όταν έχεις τον Νίκο Παπαθανάση από το Οικονομικών και τον Άδωνη Γεωργιάδη από το Υγείας που δηλώνουν γεμάτοι κομπασμό στα πόντιουμ των τοπικών εκδηλώσεων ότι έχουν γίνει πια δυτικομακεδόνες.  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024 18:49
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.