Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2010 08:50

Εκλογές 2010. Ο θίασος: Τα κόμματα, οι συνδυασμοί, οι υποψήφιοι

altτης Γιαννας Γκουτζαμάνη
Μια παράσταση – ο καθρέφτης μας
Το έργο « Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010»
Το κοινό: οι Έλληνες
Το θέατρο έχει κάτι μοναδικό, είναι ζωντανό και μιλάει άμεσα στο κοινό, το οποίο επίσης αντιδρά άμεσα. Πολύ απλά λέει ο θεατής, μ’ αρέσει ή δεν μ’ αρέσει .Δεν ανέχεται το λάθος, την υπερβολή, την κακή ποιότητα. Πόσο μάλλον όταν το ίδιο έργο παίζεται κατά τακτά διαστήματα. Δεν συγχωρεί τα κατ’ επανάληψιν λάθη και βέβαια δεν ξαναπάει στην αίθουσα, εν προκειμένω στις κάλπες.
Στην παράσταση που τώρα παίζεται ως την Κυριακή, ..
φαίνεται ότι παραβιάστηκαν κατά πολύ οι κανόνες του θεάτρου. Το κοινό αρνείται να μπει στην αίθουσα. Πολλοί από το θίασο βγήκαν έξω, ξεχύθηκαν στους δρόμους, στις πλατείες ,στη μαγική τηλεόραση, χρησιμοποιούν κάθε μέσον, παίζουν με τους όρους της διαφήμισης, για να φέρουν τους θεατές στην αίθουσα. Αλλά και πάνω στη σκηνή το έργο δεν κυλάει ομαλά. Οι θεατές δυσφορούν. Δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την υπόθεση. Κάποιοι φωνάζουν πολύ, για να μην ακούγονται όλοι. Άλλοι με άκομψες κινήσεις εκτοπίζουν ή εμποδίζουν να φαίνονται όλα τα πρόσωπα, να διακρίνονται τα χαρακτηριστικά των άλλων. Οι ισχυροί και θορυβώδεις ξεχνούν, ότι μπορεί να κερδίσει τούς θεατές και κάποιος με πολύ μικρό ρόλο, μόνο με την παρουσία του, διότι έχει ένα μοναδικό ύφος, μια μοναδική αντίδραση.
Αυτή η μοναδικότητα του ατόμου και η μεγάλη ποικιλία ιδεών και αντιλήψεων είναι που συνθέτουν το σύνολο και έχουν το δικαίωμα να συναγωνιστούν.
Ποιος όμως είναι ο σκηνοθέτης αυτής της παράστασης; Ποιοι συντελεστές φέρουν την ευθύνη;
Κάποτε λέγαμε τα κόμματα. Σήμερα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και πιο απρόσωπα. Πίσω από τους συντελεστές φαίνεται πως κάποιες αόρατες δυνάμεις κινούν τα νήματα και κατά περίπτωση θολώνουν ή αλλοιώνουν την υπόθεση του έργου, ή τρομοκρατούν το κοινό. Αυτό θεωρώ ότι είναι το πιο επικίνδυνο. Στο θέατρο ο θεατής έχει το δικαίωμα να πάει αβίαστα, να το ευχαριστηθεί, να φθάσει στην κάθαρση, αλλά και να το κρίνει.
Δηλαδή ο πολίτης έχει το δικαίωμα της ελεύθερης, συνειδητής επιλογής, της ενεργού συμμετοχής, της κριτικής στάσης. Πόσοι από μας αισθανόμαστε και ενεργούμε έτσι μέσα σ’ αυτήν την παράσταση;
Μια υποψήφια που μπορεί και βλέπει το έργο και ως θεατής, διότι γνωρίζει καλά τους κανόνες του θεάτρου και τους σέβεται.

Γκουτζιαμάνη Γιάννα
Υποψήφια σύμβουλος δημοτικής κοινότητας Κοζάνης με το Συνδυασμό
Δήμος Κοζάνης Τόπος να ζεις.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2010 08:56