Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 11:29

Λέμε ΟΧΙ στο ξεπούλημα της επιχείρησης του ελληνικού λαού. Ας ε-ΔΕΗ-σουν να καταλάβουν πως δε πουλιόμαστε.

altτου Τσακιράκη Ιωάννη*
Η ΔΕΗ ιδρύθηκε το 1950 με αντικείμενο την παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Πριν την ίδρυση της το δικαίωμα της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος είχε παραχωρηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση σε ιδιωτικές εταιρείες και δημοτικές επιχειρήσεις.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1957 – 1963, η Εταιρεία προέβη σε εξαγορά των παραπάνω εταιρειών. Κινητήριος μοχλός, η δύναμη της επιχείρησης, αυτό που στην ουσία της έδινε ζωή.
Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ. Στην σχέση λοιπόν ΔΕΗ –Λιγνίτη προστέθηκε ένας ακόμα κρίκος ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ. Εδώ και 50 χρόνια Ο Τόπος έχει συνδέσει τη ζωή, την κουλτούρα, τον πολιτισμό του, την ταυτότητά του δηλαδή με την δραστηριότητα της Επιχείρησης, την προσφορά της, τους εργαζόμενούς της αλλά και τα όσα οφείλονται στην τοπική κοινωνία.

Σήμερα, 50 χρόνια μετά η σχέση άλλαξε, τα δεδομένα είναι διαφορετικά, οι εξελίξεις ραγδαίες με εναλλαγές μεταξύ θετικού και αρνητικού. Σήμερα 50 χρόνια μετά φθάσαμε σε ένα κρίσιμο σημείο που μπορεί να το περιγράψει ένα και μοναδικό ερώτημα: Τελικά τι θα γίνει;

Ο τελευταίος χρόνος, σχεδόν, χαρακτηρίστηκε από έναν καταιγισμό εξελίξεων με πλείστες αρνητικές επιπτώσεις στην επιχείρηση, στους εργαζόμενους, στους πολίτες της Ενεργειακής ψυχής της χώρας. Τα πράγματα είναι και γνωστά και πλέον αισθητά στην καθημερινότητά μας. Σε όλα αυτά που επιχειρούνται περαιτέρω, θα πρέπει να απαντήσουμε όχι απλά δυνατά αλλά δυναμικά.

Η τοπική κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί απολύτως ότι το ξεπούλημα της ΔΕΗ που γίνεται και εις βάρος της. Γι’ αυτό πρέπει να σταθεί δίπλα στους αγώνες του συνδικάτου που γνωρίζει τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μαζί συντεταγμένα για να αποφύγουμε τα χειρότερα

Είναι σαφές ότι αν πουληθεί έστω και μια μονάδα σε ιδιώτη τότε θα πρέπει να υποστούμε καταστάσεις όπως η αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας και οι απολύσεις εργαζόμενων. Ο τόπος μας θα είναι στα χέρια του κάθε ιδιώτη, έρμαιο αβοήθητο και ευάλωτο.

Εμείς, όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη καλούμε όλους τους φορείς και παράγοντες του λεκανοπέδιου να είναι σε ετοιμότητα για σκληρούς αγώνες. Για αγώνες που θα διασφαλίσουν ότι ο τόπος μας θα έχει μέλλον.

Στέλνουμε μήνυμα στους Κυβερνητικούς ότι δεν παίζουμε και προπάντων δε διαπραγματευόμαστε το μέλλον της δουλειάς μας και με το μέλλον των παιδιών μας. Σταθερά, στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το 51% και να δώσουμε ώθηση στις διαδικασίες κατασκευής των νέων μονάδων. Διαδικασίες που έχουν προκλητικά καθυστερήσει. Την ίδια ώρα που οι ιδιώτες, ενώ έχουν τις άδειες δεν κατασκευάζουν μονάδες ενώ από την άλλη, θέλουν να αγοράζουν, να νοικιάζουν και με πολύ απλά λόγια να εμφανίζονται σαν κυρίαρχοι του παιχνιδιού (σαν νταβατζήδες ). Λιγνίτες υπάρχουν. Υπάρχουν στη Βεύη, στην Ελασσόνα, στη Δράμα. Αν πραγματικά είναι μάγκες ας τους εκμεταλλευτούν και ας καταλάβουν επιτέλους ότι ΔΕ πουλάμε και ΔΕ πουλιόμαστε –όπως πολύ εύκολα κάνουν κάποιοι- στα μεγάλα συμφέροντα (ΔΝΤ).

είναι Αναπληρωτής Γραμματέας ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ*
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 11:32