Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010 13:05

(Τόπι)κή Ανάπτυξη

altτου Υπάτιου Ασμανίδη*
Στον απόηχο των δύσκολων ημερών που ζούμε, με την προσοχή όλων να επικεντρώνεται στην κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας και την στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την εφαρμογή του μνημονίου, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν τις δικές τους μάχες, με τις περισσότερες από αυτές, να θέτουν πλέον σαν μοναδικό στόχο την επιβίωση.
Η σκληρή οικονομική πολιτική, με τα καθημερινά “νεόφερτα” ( ή “ξενόφερτα” για να ακριβολογούμε) μέτρα ,που ...

συνθλίβουν και αποδυναμώνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ,έρχεται απλά να υπογραμμίσει τις διαχρονικές παθογένειες της παραγωγικής μας βάσης και να αποκαλύψει με τον πιο δραματικό τρόπο τις στρεβλές πολιτικής ανάπτυξης των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Δυστυχώς η μέριμνα και η όποια στήριξη των μικρομεσαίων και νέων επιχειρήσεων , εξαντλείται τα τελευταία χρόνια στην “ξενόφερτη” βοήθεια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανάπτυξης – με τα γνωστά αποτελέσματα κατασπατάλησης των κοινοτικών κονδυλίων και της ανορθολογικής διαχείρισής τους - και ελάχιστα σε έναν συγκεκριμένο και ορθολογικό σχεδιασμό των κρατικών πολιτικών στήριξης της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Το προεκλογικό σχέδιο της κυβέρνησης θεμελιώθηκε σίγουρα στην άμμο, με το “Γερμανικό κύμα” να έρχεται για την ολοκληρωτική σάρωσή του.

Μπροστά στην νέα αυτή πρόκληση (βλ. κατάρρευση) της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνουμε με θλίψη την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αναλάβει το αυτονόητο και συνάμα δύσκολο έργο της οικονομικής και κοινωνικής αναδιοργάνωσης της χώρας (βλ. “νοικοκύρεμα”). Το μόνο που φαίνεται να αλλάζει είναι η πλήρης εγκατάλειψη της μικρομεσαίας επιχείρησης –παρα τα περι του αντιθέτου λεχθέντα- και η ακόμα μεγαλύτερη προικοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων με δημόσιο χρήμα. Η περιβόητη διαφάνεια από μεγαλόστομη εξαγγελία μετατρέπεται πλέον σε θλιβερή ανακύκλωση της διαχρονικής συναλλαγής και δολοπλοκίας με την κατάχρηση του δημοσίου και την υποκρισία των υψηλόβαθμων στελεχών του να πρωταγωνιστούν στην κατάρρευση της εικόνας μας ανά την υφήλιο.

Οι φωτογραφικές προκηρύξεις του δημοσίου και των φορέων του αποτελούν μια από τις πολλές συνιστώσες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης εγκατάλειψης της μικρομεσαίας επιχείρησης. Στο κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας, έργα αξίας 50,000 ευρώ υπερτιμολογούνται στις 150.000 ευρώ, στερώντας το δικαίωμα στις νέες επιχειρήσεις ακόμη και να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς αυτούς ενώ και η δικλείδα ασφαλείας – για τους μεγάλους και διαπλεκόμενους βεβαίως βεβαίως- που τίθεται σε πολλές προκηρύξεις για απαραίτητο κύκλο εργασιών από 200.000- 300.000 και προϋπηρεσία σε ανάλογα έργα αποκαλύπτουν απλά την ειρωνική αντιμετώπιση της ανάπτυξης! Εάν σε έργα τέτοιου μεγέθους καταχράζονται το 200% του πραγματικού προϋπολογισμού τι γίνεται άραγε σε έργα εκατομμυρίων; Και που είναι η στήριξη στις νέες επιχειρήσεις; Πως θα αναπτυχθούν και πώς θα αποκτήσουν και αυτές την πολυπόθητη εμπειρία αν αποκλείονται με τέτοιους προκλητικούς όρους;

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της τοπικής μας κοινωνίας επιρρίπτουν απλά τις ευθύνες στο ανάλγητο κράτος των Αθηνών και αποποιούνται έτσι τις υποχρεώσεις και τις προεκλογικές υποσχέσεις τους. Η εκπροσώπηση μας δυστυχώς επισκιάζεται από προσωπικές φιλοδοξίες και μεταβίβαση διαταγών και αποφάσεων. Δεν υπάρχουν αντιδράσεις, δεν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχουν αντιπροτάσεις. Και το ερώτημα που τίθεται είναι. Οι τοπικοί φορείς αγνοούν τα ζητήματα αυτά ή εσκεμμένα επιλέγουν τις συγκεκριμένες προκηρύξεις, με τις λανθασμένες εκτιμήσεις, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους λίγους και ισχυρούς; Αρνούνται να αντιδράσουν και να υποστηρίξουν τις νέες επιχειρήσεις γιατί δεν τις εμπιστεύονται ή γιατί υπάρχει αυτή η πελατειακή λογική και νοοτροπία; Ο Σωκράτης δίδασκε “το καλό του συνόλου είναι κατ επέκταση καλό και δικό μας αφού είμαστε μέρος του συνόλου”. Προφανώς αυτοί γνωρίζουν καλύτερα!

Μιας και μιλάμε για το καλό του συνόλου και κατ' επέκταση την στήριξη της τοπικής αγοράς της “μικρής” κοινωνίας μας, δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στην θρασύτητα κάποιων να την διαφημίζουν στα πλαίσια της προεκλογικής τους εκστρατείας. Υποστηρίξτε την τοπική αγορά! Δώστε δύναμη στα προϊόντα μας! Στα πλαίσια “αυτής” της τοπικής υποστήριξης τα υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνίας μας “επιστρατεύουν” συνεργάτες εκτός Νομού, για την υλοποίηση όχι εξειδικευμένων έργων αλλά έργων που ο νομός μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει και μάλιστα ανταγωνιστικά. Ο μηχανισμός, λοιπόν, που επιλέγουμε εδώ και χρόνια δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο την σκουριά, αλλά την υποκρισία και την δολοπλοκία επίσης.

Η τοπική αγορά έχει ανάγκη από ουσιαστική στήριξη και κυρίως από διαφανείς όρους επιχειρηματικότητας. Η υποστήριξη των νέων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν πρέπει να θεωρείται ρίσκο αλλά επένδυση. Επιβάλλεται λοιπόν οι τοπικοί φορείς να σταματήσουν τον εμπαιγμό αυτόν των νέων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στις επιχειρήσεις της περιοχής μας και να προωθήσουν συγκεκριμένες πολιτικές στήριξής τους. Δεν τους ζητάμε να κάνουν κάτι εξωπραγματικό και πέραν των δυνατοτήτων τους. Τους ζητάμε απλά να πράξουν τα αυτονόητα. Αυτά για τα οποία τους εκλέξαμε….

είναι Μηχανικός Πληροφορικής*

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011 18:49