Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 11:31

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΉ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΟΥ ΣΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

altτου Γιάννη Κορκά
Η ιστορική μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά , την οποία είχαμε επισκεφθεί το 1996 μαζί με τον συμπατριώτη μας Γιάννη Ταρνανίδη και καθηγητή του ΑΠΘ της Θεολογίας και τις Βυζαντινοσλαβικής εκκλησιαστικής ιστορίας , με ειδίκευση στην παλαιοσλαβική (αρχαία σλαβική ), τη σερβική, τη βουλγαρική και τη ρωσική γλώσσα, μελετώντας τους σλάβους από την εμφάνισή τους στα Βαλκάνια μέχρι σήμερα.. Ο κ. Ταρνανίδης έχει επισκεφθεί ..
πολλές φορές τη Μονή , όπου μελετούσε τα σλαβικά χειρόγραφα του 1200 μ.Χ. που βρέθηκαν σε μια κρύπτη της μονής και τα οποία παρουσίασε στους Σλάβους που για πρώτη φορά ήρθαν στη δημοσιότητα, χάρις στον κ. Ταρνανίδη και για αυτό χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις Σλαβικές χώρες . Η Ακαδημία δε της Σόφιας της Βουλγαρίας τον έχει τιμήσει για το σλαβικό του έργο, και το πανεπιστήμιο της Σόφιας τον έχει ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα (για την τιμητική αυτή διάκριση προς τον καθηγητή Γιάννη Ταρνανίδη, θα γράψουμε και θα παρουσιάσουμε το πολύ αξιόλογο θρησκευτικό σλαβικό του έργο που έχει την βαθιά εκτίμηση των Σλάβων, σε προσεχές κείμενό μας).

Στη μονή μείναμε μια εβδομάδα φιλοξενούμενοι του Αρχιεπισκόπου Δαμιανού , ενός σπουδαίου αρχιερέα, με πολύ μεγάλο έργο στη Μονή , που την έχει αναδείξει στο παγκόσμιο θρησκευτικό στερέωμα και χιλιάδες προσκυνητές Ορθόδοξοι και μη την επισκέπτονται κάθε χρόνο στον ιερό αυτό βράχο του Σινά που το έχει καθαγιάσει η Αγία Αικατερίνη και ο Μωυσής , όπου άκουσε τη Φωνή του Κυρίου στη φλεγόμενη Βάτο και έλαβε τις Δέκα Εντολές.

Η παραμονή μας εκεί, μας ενστάλαξε το αληθινό πνεύμα της Ορθοδοξίας, παρακολουθώντας καθημερινά από της 5ης ώρας το πρωϊ , - Βυζαντινή ώρα-, τον όρθρο και την Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης και το Σάββατο στο παρεκκλήσι της Αγίας Βάτου γονυπετείς . Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης έχει ένδεκα παρεκκλήσια. Ο Αρχιεπίσκοπος και Ηγούμενος π. Δαμιανός μας μιλούσε για τον μοναχισμό , και για τους μάρτυρες μοναχούς που διακονούσαν τον Κύριο και την Αγία Αικατερίνη σε δύσκολους περιόδους με πολλές τραγικές περιπέτειες, στο ιστορικό και πανορθόδοξο μοναστήρι του Θεοβάδιστου όρος ΣΙΝΑ με την παγκόσμια προβολή του και τον σεβασμό του από όλες της θρησκείες του κόσμου. Ήταν όντως θεία μυσταγωγία η παραμονή μας εκεί. Επίσης περιεργαζόμασταν την τεράστια βιβλιοθήκη της μονής που είναι δεύτερη μετά τη βιβλιοθήκη του Βατικανού.

Και έχει πλούτο χειρογράφων σε πολλές γλώσσες, τα περισσότερα σε Ελληνικά, και σε αραβικά, συριακά, αιγυπτιακά, σλαβικά, καθώς και το πολυτιμότερο χειρόγραφο του κόσμου, του Σιναϊκού κώδικα, που περιέχει το Ελληνικό κείμενο της Αγίας Γραφής και χρονολογείται από τα μέσα του 4ου αιώνα, είχε μεγάλη περιπέτεια ο κώδικας αυτός και σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό μουσείο, καθώς και χρυσόβουλα των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, των Τσάρων κλπ. Επίσης στεγάζει μία από τις σημαντικότερες συλλογές εικόνων περίπου 2000, μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας και πολλές εικόνες είναι Κηρόχυτες που τις ονομάζουν εγκαυστικές, επίσης σπουδαία εικόνα είναι και του Ιωάννη της κλίμακος 12ου-13ου αιώνα.

Η Ουράνια γαλήνη του μοναστηριού και το αμόλυντο Χριστιανικό πνεύμα που διαχέετο στο χώρο σε μεταμόρφωνε και σε αναβίβαζε στην κλίμακα του Ιωάννη. Αναχωρήσαμε με ψυχική ευφορία και με νέα πνευματικά εφόδια για την αξία της Ορθοδοξίας όταν διακονείται με βαθιά πίστη και προσήλωση στο Λόγο του Κυρίου και στις γραφές των Πατέρων της εκκλησίας, το διαπιστώσαμε στους μοναχούς της μονής, χωρίς να τους επηρεάζει η μεγάλη φήμη και η ιστορική και θρησκευτική αξία της μονής του Σινά.
Σεμνοί, ταπεινοί, καλοκάγαθοί και πολύ αγάπη προς τον άνθρωπο. Η σκέψη μας , με τα όσα ζήσαμε και είδαμε στην Αγία Αικατερίνη του Σινά , οδηγήθηκε στο ναό της Αγίας Αικατερίνης που βρίσκεται στο επισκοπείο της Κοζάνης, με κάποια ικανοποίηση ότι οι πρόγονοί μας είχαν από παλιά αναγνωρίσει την αξία της Αγίας Αικατερίνης και την τοποθέτησαν στο επισκοπείο. Σήμερα όμως τι γίνεται;
Έχει αποβληθεί από το επισκοπείο η Αγία Αικατερίνη, και δεν έχει κατάλυμα πουθενά, μεγάλη αμαρτία για μας τους Κοζανίτες και ψυχικός πόνος, δεν είμαστε όμως εμείς υπεύθυνοι για την απαξίωση της Αγίας Αικατερίνης, άλλοι θα απολογηθούν στην ώρα της Κρίσεως. Οφείλουμε, αξιωματούχοι της πόλης και λαός να πάρουμε θέση.

Δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες ανακοίνωση της ιεράς μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, που έγραφε ότι η Αγία Αικατερίνη είναι προστάτιδα του επισκοπείου και αναρωτιέμαι, ποιος είναι ο λόγος να ονομαστή προστάτιδα του επισκοπείου, όταν έχει αποβληθεί από αυτό κατά την αναπαλαίωση του επισκοπείου;. Έτσι σεβόμαστε την προστάτιδά; Τον προστάτη μας στην οικογένεια η σε άλλο τομέα της ζωής μας πρώτα προσέχουμε αυτόν και μετά όλα τα άλλα.

Έχω γράψει σε παλαιότερο κείμενό μου ότι ήταν πολύ σωστή η ενέργεια να αναπαλαιωθεί το επισκοπείο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θάπρεπε να καταργηθεί ο ναός στο χώρο που ήταν εντός του επισκοπείου από αιώνες, και να μεταφέρεται η Αγία Αικατερίνη στον αύλειου χώρου του επισκοπείου, ανεγείροντας έναν μικρό ναϊσκο. Ματαιώθηκε η ανέγερση του ναϊσκου γιατί όπως αποδείχτηκε ο χώρος αυτός ήταν Κ.Χ., δηλαδή κοινόχρηστος και ανήκει στο δήμο Κοζάνης. Η απόφαση αυτή για προκάτ ναϊσκο στον αύλειο χώρο είναι μεγάλη προσβολή και ταπείνωση για την Αγία Αικατερίνη. Έχω περιγράψει σε προηγούμενα κείμενα τη λατρεία των Κοζανιτών προς την Αγία Αικατερίνη, και πως τιμούσαν τη μνήμη της με βαθιά ευλάβεια και με οικογενειακή προσέλευση των Κοζανιτών να την προσκυνήσουν και σχεδόν κάθε σπίτι Κοζανίτικο έχει το όνομά της, δίδοντας το όνομα Αικατερίνη σε κορίτσι της οικογένειας.
 
Έχω επίσης γράψει ότι εφόσον ο ναός δεν παρέμεινε στο εσωτερικό του επισκοπείου, που ήταν αιώνες εκεί, προ πάσης άλλης εργασίας να προηγείτο η ανέγερση του ναού, σε σχέδιο που να προσιδιάζει με την όψη του επισκοπείου και σε χώρο δυτικά του επισκοπείου, εκεί που κατασκευάστηκε ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων, είναι αρκετά περίεργο να προτιμηθεί χώρος για τα αυτοκίνητα και όχι για το ναό της Αγίας Αικατερίνης. Θεωρώ ιδανικό το χώρο αυτό να ανεγερθεί ο ναός και να έχει είσοδο από την βόρεια πλευρά, της οδού Δημογεροντίας, που θα εξυπηρετούσε τους προσκυνητές να εισέρχονται στο ναό να ανάβουν το κερί τους και να προσεύχονται στην εικόνα της, αποδίδοντας το σεβασμό που τρέφουν στην στο όνομα της Αγίας και τη θεωρούν δική τους. Και φυσικά δεν θα ενοχλείτο ο άλλος χώρος του επισκοπείου , ούτε ο επίσκοπος όταν θα βρισκόταν στο γραφείο του.

Να θυμίσω ότι οι φιλόθρησκοι Κοζανίτες όταν περνούσαν έξω από το επισκοπείο έκαναν το σταυρό του τιμώντας την Αγία Αικατερίνη.

Η Αγία Αικατερίνη που είχε τη μνήμη της προ ημερών, να φωτίσει τους υπεύθυνους ιερωμένους να πράξουν το ιερό τους καθήκον προς την Αγία και προς το χριστιανικό ποίμνιο της Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, που λατρεύει και ευλαβείται την Αγία Αικατερίνη από αιώνες.

Αγία του Θεού μεγαλομάρτυς και σοφή Αικατερίνη, πρέσβευε υπέρ ημών, των απλών Χριστιανών από κάθε κακή επίσκεψη.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 11:41