Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2010 13:24

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΠΟΝΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ, ΣΕ ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΣΤΗΛΗ ''ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ'' ΣΤΟ vetonews.gr

altΑναδημοσιεύουμε  αυτούσια την επιστολή του δικηγορου Κ. Σπόνδη απο την εφημεριδα "ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ" που αφορά, τα όσα αναφέρθηκαν στο vetonews.gr στήν στήλη ''ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ'' και στο vetofm για την υπόθεση του αγροτεμάχιου στην Μαυροπηγή. Παρότι ο δικηγόρος Κ. Σπόνδης απαντά στον Σ. Κουταβά  για τα όσα έχει διατυπώσει το τελευταίο καιρό για την υπόθεση που αυτή την στιγμή είναι σε δικαστική εξέλιξη, προτίμησε για δικούς του λόγους (λέτε να είναι η δεοντολογία που επικαλείται;) ..
να στείλει την επιστολή του σε έντυπο που δεν εργάζεται και δεν αρθρογραφεί ο Σ. Κουταβάς. Θα απαντήσουμε στον Κ. Σπόνδη  όπως και στην Ι.Π. - σύζυγο του εκδότη Λ. Ρήγα- που ανέλαβε την ''υπεράσπιση'' του δικηγόρου.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ
Πριν από λίγες ημέρες, άκουσα μια δήλωση του κ.Βλατή, Βουλευτή Ν.Κοζάνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό ‘’veto 91fm’’ και διάβασα δημοσιεύματα με αφορμή αυτή τη δήλωση, του κ.Κουταβά, δημοσιογράφου.
Αμφότεροι αυτοανακηρύσσονται συνήγοροι και υπερασπιστές των άνομων συμφερόντων της ΔΕΗ, και εν γνώσει της αναληθείας των διέδωσαν και ισχυρίσθηκαν ενώπιον τρίτων, γεγονότα, που μπορούν να βλάψουν τη τιμή και την υπόληψή μου, καθώς και της οικογενείας μου, μέχρι και του εντολέα μου, Βασιλείου Μήτρου. Προσπαθούν, αμφότεροι, με συκοφαντικά ψεύδη, να αμαυρώσουν και να σπιλώσουν, σκόπιμα, και από πρόθεση, εμένα και την οικογένειά μου.
Για την αυθάδιά τους αυτή έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα :
Προς τους κ.κ.Ιωάννη Βλατή, Βουλευτή, και κ.Κουταβά, δημοσιογράφο έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις και συμβουλές.
‘’Μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφοίν μύθον ακούσεις’’.
Και να γνωρίζουν ότι η μισή αλήθεια, είναι το μεγαλύτερο ψέμα.
Διότι δεν πρόκειται για ένα γυμνό χωράφι, όπως το χαρακτηρίζουν, αλλά για δυο κτήματα, 28 στρεμμάτων, περιφραγμένα, νοικοκυρεμένα, με γεώτρηση και με αγροικία, που είχαν μέσα, από 12ετίας, 5.800 καρυδιές εν καρποφορία, 130 αμυγδαλιές εν καρποφορία και 600 κλήματα αμπέλι επίσης εν καρποφορία.
Τα κτήματά αυτά, προϋπήρχαν των απαλλοτριώσεων και σε καμία περίπτωση δεν έγιναν φυτέψεις, με σκοπό τις επικείμενες απαλλοτριώσεις, καθόσον πριν δώδεκα χρόνια που φυτεύτηκαν, δεν υπήρχε ούτε στη σκέψη της ΔΕΗ ότι θα έφταναν οι απαλλοτριώσεις μέχρι τα κτήματα αυτά ! πόσο μάλλον θα γνώριζε τούτο ο ιδιοκτήτης.
Οι οπωρώνες αυτοί δημιουργήθηκαν καθαρά για επαγγελματικούς λόγους. Συνεπώς, κύριοι, σήμερα, μετά από τόσα χρόνια κόπων και βασάνων, και αφού έστησε ο κ.Μήτρου την άρτια επιχείρησή του, με ιδρώτα, κόπους και θυσίες, και αφού επένδυσε τόσα χρήματα και προσωπική εργασία, έρχεται η ΔΕΗ, την ώρα που περιμένει να απολαύσει τους καρπούς που ονειρεύονταν, ζητά να του πάρει την περιουσία του, αντί πινακίου φακής, ενώ η ίδια να πλουτίζει με τα πλούσια κοιτάσματα που βρίσκονται στο υπέδαφος των ακινήτων του.
Μάλιστα έρχεται και ξεριζώνει παράνομα το φθινόπωρο του 2009, με τα όργανά της, καθ’ ον χρόνο είχε αρθεί αυτοδικαίως η απαλλοτρίωση των παραπάνω ακινήτων, γιατί η ΔΕΗ, δεν είχε καταβάλλει την αρχική αποζημίωση, μέσα στο χρόνο που ορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος, παρόλο ότι προσκλήθηκε προς τούτο, δηλαδή να πληρώσει, με εξώδικη πρόσκληση.
Για την παράνομη ενέργεια της ΔΕΗ, δηλαδή για το ξερίζωμα των δέντρων, εκκρεμούν μηνύσεις του πελάτη μου στην Εισαγγελία Κοζάνης, κατά των οργάνων της ΔΕΗ.
Επίσης, ο εντολέας μου Βασίλειος Μήτρου, άσκησε αγωγή ενώπιον του Ειρηνοδικείου, η δικάσιμος της οποίας έχει ορισθεί για την 10-1-2011, εναντίον της ΔΕΗ, και ζητεί να αποζημιωθεί με το ποσό των 2.620.000 €, για την ζημία που υπέστη από την παράνομη και άδικη καταστροφή του ενός κτήματός του, καθώς και 100.000 € για χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη που υπέστη από την άδικη συμπεριφορά της ΔΕΗ.
Αν θέλουν να μάθουν την αλήθεια, οι παραπάνω δυο κύριοι, Βουλευτής και δημοσιογράφος, οφείλουν να διαβάσουν τις πιο κάτω δικαστικές αποφάσεις και έγγραφα : α) την υπ’ αριθ.2/2009 απόφαση της κ.Εισαγγελέως Πρωτοδικών Κοζάνης, που δικαίωσε τον πελάτη μου, β) την υπ’ αριθ.1/2010 απόφαση του κ.Εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Μακεδονίας, που επίσης δικαίωσε τον πελάτη μου, γ) την υπ’ αριθ.222/2010 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης, που απέρριψε αίτηση της ΔΕΗ, με την οποία ζητούσε να της παραδοθούν ακίνητα για τα οποία δεν είχε πληρώσει την αποζημίωση, όπως ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.
Επίσης, οι κύριοι αυτοί, ας διαβάσουν και την από 29-12-2008 εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία, που υπενθύμιζα στη ΔΕΗ να πληρώσει διότι πλησίαζε ο χρόνος της αυτοδίκαιης άρσης της απαλλοτρίωσης, οπότε θα είχαμε προβλήματα. Η ΔΕΗ όμως εκώφευε και μας έγραφε στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Ας διαβάσουν και την αγωγή του Β.Μήτρου, που εκκρεμεί στο Ειρηνοδικείο Εορδαίας, όπως αναφέρω πιο πάνω.
Ποιος λοιπόν, εκβιάζει κύριοι ; αυτός που καταφεύγει στα δικαστήρια και ζητεί την προστασία του, ή αυτός που αυτοδικεί και προσκομίζει στο Δικαστήριο δήλωση Βουλευτού για να επηρεάσει την κρίση του Δικαστηρίου ;
Δεν γνωρίζουν ότι έχουμε Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη ; και συνεπώς τέτοια παλιόχαρτα, απ’ όπου κι αν προέρχονται, ρίχνονται στον κάλαθο των αχρήστων ;
Εγώ κύριοι, όποιοι και αν είστε, δεν με ενδιαφέρει, είμαι δικηγόρος, έχω ορκιστεί, να υπηρετώ το δίκαιο και τα νόμιμα και δίκαια συμφέροντα των πελατών μου. Αυτό και κάνω.
Εσείς λαϊκίζετε και ρίχνετε λάσπη στους δικηγόρους που κάνουν έντιμα τη δουλειά τους, αναμειγνύοντας μάλιστα και πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση αυτή.
Βέβαια το κάνετε σκόπιμα, όμως, καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.
Εσείς κύριοι υπερασπιστές της ΔΕΗ, θα μας ορίσετε ποια είναι τιμή των περιουσιών μας ; εσείς κύριοι, θα ανεχόσασταν μια ωραία πρωϊα, να έρχονταν μια επιχείρηση και να σας έπαιρνε το βιο σας, χωρίς να ερωτηθείτε ; με τη βία ; τι θα λέγατε αν ερχόταν αύριο μια μπουλντόζα και σας γκρέμιζε το σπίτι ;
Μεγάλος πόνος και νταλκάς σας έπιασε για τη ΔΕΗ, όμως μέχρι σήμερα δεν σας είδα να ενδιαφέρεστε γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που ζουν στα πληττόμενα χωριά (Μαυροπηγή, Ακρινή, Ποντοκώμη, Άγιο Δημήτριο, Πτελεώνα κ.α.), οι οποίοι γεννήθηκαν και ζουν κάτω από τα φουγάρα του μεγάλου κολοσσού που λέγεται ΔΕΗ, χωρίς να τους προστατεύει κανείς !
Εμείς δηλαδή οι δικηγόροι που υπερασπιζόμαστε αυτούς τους ανθρώπους είμαστε εκβιαστές ; Μήπως θα έπρεπε να ανασκευάσετε τις δηλώσεις σας και τα γραφόμενά σας κύριοι και να ενδιαφερθείτε πιο πολύ για τα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα αυτών των ανθρώπων ; που αγωνιούν και υποφέρουν και ήλιο δεν βλέπουν ;
Και ερωτώ κύριε Κουταβά, γιατί προσπαθείτε να διαμορφώσετε την κοινή γνώμη διαστρεβλώνοντας και αποκρύπτοντας την αλήθεια ; καταστρατηγώντας συνειδητά τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας ;
Τι συνιστά είδηση ; ποιος ο στόχος ; η ενημέρωση του πολίτη με παράθεση γεγονότων αντικειμενική ή διαστρέβλωση αυτών ; αποσιώπηση ορισμένων για εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων ;
Αυτόκλητοι υπερασπιστές Ανώνυμης Εταιρίας, ωσάν να μην έχουν στρατιές συνηγόρων – υπερασπιστών.
Γράφετε ότι στελέχη της ΔΕΗ γενικώς και αορίστως ομιλούν για εκβιασμό ; Δεν έχουν ονοματεπώνυμο ; Μήπως στελέχη της ΔΕΗ που έχουν ευθύνη για την ζημιά που υφίσταται η ΔΕΗ Α.Ε., εξαιτίας της ολιγωρίας τους ; Ποιοι είναι οι κύριοι αυτοί που εκτοξεύουν ανωνύμως λάσπη την οποία αναμεταδίδετε ως ‘’έμπειρος’’ δημοσιογράφος εσείς ;
Γνωρίζετε κ.Κουταβά ότι στα θεμελιώδη δικαιώματα δεν υπάρχει υπερβολική ή κανονική ευαισθησία ; Υπάρχει μόνο σεβασμός ή παραβίαση.
Την δεοντολογία πρέπει να τηρεί ο καθένας στο δημόσιο λόγο, (είτε είναι είτε δεν είναι δημοσιογράφος).
Δεν απαλλάσσεται κανείς από την υποχρέωση διασταύρωσης και τεκμηρίωσης μιας είδησης πριν την μεταδώσει.
Δεν απαλλάσσεται από την αναζήτηση της αντίθετης άποψης όταν μεταδίδει μια πληροφορία για ένα ερειζόμενο ζήτημα. Η παράλειψη τήρησής τους, σε συνδυασμό με αρνητικές επιπτώσεις για την προσωπικότητα του θιγόμενου, στοιχειοθετούν αυξημένο δόλο. Οι κανόνες δεοντολογίας έχουν αναγνωριστεί από τα δικαστήρια ως ένα ευρύτερο σύνολο υποχρεώσεων που απορρέουν από τα συναλλακτικά ήθη.
Ο κ. Δημοσιογράφος, εξεφράσθη επικριτικά και χρησιμοποίησε εκφράσεις και κρίσεις που θίγουν την υπόληψη και την τιμή μου, καθόσον εκθέτει, σε βάρος μου, γεγονότα προσβλητικά. Εν γνώσει του, ότι τα όσα ισχυρίσθηκε, τυγχάνουν ψευδή και ανυπόστατα. Το έκανε δε για να με βλάψει και επαγγελματικά, ως δικηγόρο στο Πρωτοδικείο Κοζάνης. Πρέπει όμως να γνωρίζει ότι υπάρχει υποχρέωση του δημοσιογράφου να ελέγχει την αλήθεια και να την παρουσιάζει στο κοινό, επιβάλλεται ειλικρινής ενέργεια και όχι προβολή υπονοιών για κατασπίλωση και μόνον της τιμής του ατόμου. Δεν νοείται δε δεδικαιολογημένο ενδιαφέρον επί ψευδών ειδήσεων. Γιατί τότε, ο δημοσιογράφος, διαπράττει το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφημήσεως και το λόγο πλέον έχει ο Εισαγγελέας με τα γνωστά επακόλουθα.

Κοζάνη 2-12-2010
Με τιμή
Κύρος Φ. Σπόντης
Δικηγόρο
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 02:11