Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010 06:46

Η συστηματική διαβούλευση ως προϋπόθεση συναίνεσης

altΤου Θέμη Απατσίδη
Ένας μήνας έκλεισε από τις εκλογές της αυτοδιοίκησης και σε λίγες μέρες αναλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή. Μια δημοτική αρχή που καλείται να διαχειριστεί πολυσύνθετα προβλήματα, αφού αναλαμβάνει έναν ανοχύρωτο δήμο σε μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, με περιορισμούς στις κρατικές χρηματοδοτήσεις και τρομερή πίεση ρευστότητας στην αγορά.


Αυτή την ώρα που παραμερίζεται το παλιό, το αποτυχημένο και ένοχο, την ώρα της μετάβασης στο νέο, όλοι συμφωνούν ότι χρειάζεται εντατική δουλειά και κλίμα συναινέσεων. Όμως πρέπει να έχει υπόψη της, η νέα δημοτική αρχή, ότι συναίνεση στο κενό δεν υπάρχει. Συναίνεση μπορεί να υπάρξει όταν έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση, ένα σχέδιο δράσης το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να προκύψουν οι πραγματικές συμφωνίες στην πράξη.
Πρέπει δηλαδή να γίνει σαφής η πρόθεση για αλλαγές στις παραδοσιακές πρακτικές διαχείρισης και στις αναξιοκρατικές διευκολύνσεις, που εξασφαλίζουν τη μακροημέρευση στους κρατούντες και την εξαθλίωση στην κοινωνία. Άλλωστε όσοι επένδυσαν σ’ αυτά, καταδικάστηκαν στις πρόσφατες εκλογές και κατέρρευσε οριστικά ο μύθος των «αιώνιων» και «ανίκητων», που ξέρουν καλά από «συναλλαγές». Πρέπει να δοθεί τέλος στις αφηρημένες ιδέες, που μας βομβάρδισαν κατά την προεκλογική περίοδο, ήρθε η ώρα του προγραμματισμού, των δημόσιων προτάσεων και της διαβούλευσης. Προηγούνται οι ολοκληρωμένες προτάσεις των θεσμικών, τις βλέπει η κοινωνία, τις κρίνει και καταθέτει τις δικές της.
Όλα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή. Μπαίνουμε στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της υποχρεωτικής ανάρτησης όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο. Υπάρχει πλέον ο θεσμοθετημένος οικονομικός έλεγχος και ο Ελεγκτής Νομιμότητας. Το νέο αυτοδιοικητικό πλαίσιο επιβάλλει τον εμπλουτισμό των συμμετοχικών διαδικασιών και τη διαβούλευση. Τώρα είναι η ώρα της λειτουργικής, πολιτικής και ηθικής επαναθεμελίωσης της αυτοδιοίκησης.
Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να μπει στο τραπέζι είναι τα θέματα οργάνωσης και διοίκησης. Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι οι δημότες πώς θα διοικείται πλέον ο Δήμος μας, πώς θα γίνει η σύνταξη του νέου Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών και πώς θα αξιοποιηθεί το προσωπικό με γνώμονα την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που πρέπει να τεθεί σε διαβούλευση είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Πώς θα προετοιμαστεί ο δήμος μας για την αποτελεσματική διεκδίκηση και αξιοποίηση των πόρων (ΕΣΠΑ, ΕΑΠ κτλ). Πιο συγκεκριμένα αναμένουμε στοχευμένες τομεακές προτάσεις για τον εμπορικό και αγροτικό κόσμο, την τουριστική ανάπτυξη, την παιδεία και την κοινωνική πολιτική, ώστε να πάψει ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και να μην βιώσουμε ξανά τις πολιτικές διακρίσεων και αποκλεισμών των τελευταίων ετών.
Δύο καυτά ζητήματα άμεσης διευθέτησης, κατά την άποψη μας, είναι:
α) η εκχώρηση αρμοδιοτήτων στα Τοπικά Συμβούλια και η δέσμευση για ελάχιστη εγγυημένη χρηματοδότηση
β) η επανασχεδίαση πολιτικής δημοτικών τελών και τιμολογίων μετά από αναλογιστική μελέτη.
Ακόμη περιμένουμε να δούμε τη διαδικασία ορισμού των νέων αντιδημάρχων, τον τρόπο κατανομής των αρμοδιοτήτων και το σπουδαιότερο, τα κριτήρια που θα τεθούν για την πολιτική αξιολόγηση του έργου τους. Ενώ συγκεκριμένα από τον αντιδήμαρχο που θα εποπτεύσει τις οικονομικές υπηρεσίες περιμένουμε μόλις ολοκληρωθεί η οικονομική απογραφή, να δημοσιοποιήσει το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων και των οφειλών προς τρίτους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συγκρότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που θα πρέπει να προτείνει το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης, για τον χωροταξικό σχεδιασμό, το κυκλοφοριακό πόλης, τους χώρους στάθμευσης και την καθαριότητα. Τέλος, θέλουμε να ελπίζουμε ότι για τις θέσεις Ειδικών Συμβούλων και το νέο θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, για λόγους ηθικής τάξης θα αποκλειστούν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, που δεν εκλέχτηκαν.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011 18:45