Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 08:06

"Η ζωή μετά τον λιγνίτη" το δημοσίευμα του Βήματος

Ως το τέλος του χρόνου το master plan

Εκείνες τις μέρες, οι ενεργειακές περιοχές της χώρας είδαν στα… κλεφτά μια εικόνα από το μέλλον. Ενα μέλλον όχι τόσο μακρινό, καθώς ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ότι το 2023 θα σβήσουν οριστικά

όλα τα φουγάρα της ΔΕΗ – με εξαίρεση την υπό κατασκευή μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» που θα συνεχίσει έως το 2028 να καίει λιγνίτη. Τα στενά χρονικά περιθώρια κάνουν το εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μείγματος ακόμη δυσκολότερο, με τους αρμοδίους να πρέπει να τρέξουν «κατοστάρι» προκειμένου να μην ακολουθήσει κοινωνική και οικονομική κατάρρευση.

Τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στην κοινοπραξία Boston Consulting Group (BCG) και Grant Thornton που προκρίθηκε από τον σχετικό διαγωνισμό του Υπερταμείου για την κατάρτιση του master plan της απολιγνιτοποίησης δίνουν περιθώριο έως τον Αύγουστο για την ολοκλήρωση του πρώτου draft ώστε, μετά τη διαβούλευση, τον Νοέμβριο να παραδοθεί το τελικό σχέδιο. Οι μελετητές πάντως δεν ξεκινούν από το μηδέν. Εχουν ήδη «προίκα» την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), η οποία μόλις ολοκληρώθηκε κατά παραγγελία της Κομισιόν, αλλά και την προεργασία που έγινε από τη Συντονιστική Επιτροπή Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΠ) και τις τεχνικές επιτροπές των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

Σημείο «κλειδί» θα αποτελέσει ο καθορισμός νέων χρήσεων γης, πάνω στις οποίες θα «χτιστούν» οι πολιτικές και οι δράσεις για την επόμενη μέρα. Οπως αναφέρουν στο «Βήμα» αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Δυτική Μακεδονία  προβλέπει για κάθε ορυχείο ξεχωριστά (ανάλογα με την ποιότητα του εδάφους, τις κλίσεις κ.λπ.), τις ενδεδειγμένες χρήσεις με έμφαση στις βιομηχανικές υποδομές (π.χ. δημιουργία ΒΙΠΕ), στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, αλλά και στην ενέργεια προκειμένου να αξιοποιηθούν και οι δεξιότητες των εργαζομένων στην περιοχή.

Φωτοβολταϊκά και επανακάρτιση

Τα λιγνιτωρυχεία και οι λιγνιτικοί σταθμοί στη Δυτική Μακεδονία απλώνονται σε μια τεράστια έκταση 160 τετραγωνικών χιλιομέτρων. «Αθροίζουν συνολικά μια περιοχή ίση με τη Μήλο ή τη Σαμοθράκη. Το στοίχημα είναι να υποδειχθούν από το master plan κατάλληλες χρήσεις γης αντί της λιγνιτικής μονοκαλλιέργειας» αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Ηδη έχει γίνει γνωστή η σύμπραξη ΔΕΗ – RWE για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2 GW (γιγαβάτ) σε λιγνιτικά πεδία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει και προγράμματα επανακατάρτισης των εργαζομένων που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση.

Ο αριθμός των χαμένων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας μπορεί να ξεπεράσει τις 15.000 σε μια περιοχή με πληθυσμό 280.000. Περίπου 1.000 εργαζόμενοι, από τους 4.200 που εργάζονται σε ορυχεία και μονάδες της ΔΕΗ, αναμένεται να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

πηγη: Το βημα μαχη Τρατσα για συνεχεια πατηστε εδω

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 08:10