Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 11:39

Πέτη Πέρκα: Αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Η Π.Πέρκα σημείωσε ότι η εφαρμογή του επιμερισμού του κόστους κατά 50% στους καταναλωτές και στους παραγωγούς έχει προκαλέσει την αντίδραση και της ΕΒΙΚΕΝ που εκπροσωπεί την ελληνική βιομηχανία

η οποία σε επιστολή της, με παραλήπτρια της Υφυπουργό ΠΕΝ, έχει κάνει λόγο για εκτόξευση των τελών χρήσης δικτύου. Αναφέρει επίσης ότι τα τέλη χρήσης του δικτύου Μεταφοράς έχουν ήδη αυξηθεί έως και 100% πριν από την απόφαση της ΡΑΑΕΥ που ανέφερε πριν για την έκτακτη αναθεώρηση του επιτρεπόμενου εσόδου του ΑΔΜΗΕ και για το 2024 και το 2025 αλλά και στην έκτακτη αναθεώρηση της απόδοσης επί της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης του ΑΔΜΗΕ (WACC) από 6.1% σε 7.57% για το 2023, 7.51% για το 2024 και 7.45% για το 2025.

Η κ. Πέρκα πρόσθεσε ότι  η ΕΒΙΚΕΝ υπολογίζει την επιβάρυνση των καταναλωτών μόνο για τον ΑΔΜΗΕ στα 400 εκατ. ευρώ και ρώτησε ποια θα είναι η επιβάρυνση για τους καταναλωτές μέσω των τελών χρήσης δικτύου για τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ. Έλαβε την απάντηση από τη Υφυπουργό ότι δεν υπάρχει οριστική εκτίμηση του κόστους σύμφωνα με έγγραφο της Ρυθμιστικής Αρχής  Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) οπότε και θα επανέλθει στο ζήτημα. 

Η κ. Σδούκου προχώρησε επίσης σε μία παράδοξη σύγκριση. Συνέκρινε στην ουσία μήλα με πορτοκάλια. Δηλαδή τα έσοδα των Διαχειριστών ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ που, όπως είπε, είναι εγγυημένα, με τα έσοδα των παραγωγών ΑΠΕ των οποίων υπεραμύνθηκε γιατί όπως σημείωσε δεν είναι σταθερά ή δεν γνωρίζουμε ποια είναι. Ενδιαφέρον είναι το συμπέρασμα στο οποίο οδηγεί αυτός ο συλλογισμός. Άραγε θα πρέπει να τα ενισχύσουμε ως καταναλωτές; 

Επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου για τους καταναλωτές και προσπάθησε να τις υποβαθμίσει υποστηρίζοντας ότι θα είναι μικρές. Εντυπωσιακό είναι ότι δεσμεύτηκε για το προφανές δηλαδή, για το ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών με το 50% του κόστους για την επέκταση/κατασκευή δικτύου για τη σύνδεση έργων ΑΠΕ ιδιωτών θα γίνει με διαφανή κριτήρια (!!). Ανέφερε ακόμη ότι τίθεται ζήτημα κρατικών ενισχύσεων.

Η Πέτη Πέρκα επισήμανε ακόμη ότι πέντε (5) βιομηχανικές μονάδες έχουν βάλει λουκέτο επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας επικαλούμενες υπέρογκο ενεργειακό κόστος. Στη συνέχεια στάθηκε στο ότι η κυβέρνηση ΝΔ δυσφημεί και στρέφει τους πολίτες εναντίον της ενεργειακής μετάβασης: «επιλέγετε η ανάπτυξη των ΑΠΕ να γίνεται με κανόνες αλά καρτ και με προτεραιότητες σύνδεσης που αλλάζουν διαρκώς με Υπουργικές Αποφάσεις. Όλοι θυμούνται την Υπουργική Απόφαση της 12 Αυγούστου του 2022 και οι πολίτες και η αγορά. Το ίδιο συμβαίνει και στις λιγνιτικές περιοχές. Ως Βουλεύτρια Φλώρινας γνωρίζω πολύ καλά τις επιπτώσεις που έχουν υποστεί αυτές οι περιοχές και το γεγονός ότι  η κοινωνία δεν συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή από ΑΠΕ και δεν ωφελείται από την μετάβαση. Ωφελούνται δυστυχώς μόνο κάποιοι επενδυτές».

«Η ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας δεν μπορεί να γίνει από λίγους επενδυτές αλλά απαιτεί την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι καταστροφικό και άδικο για τη χώρα μας».

Η κ. Σδούκου απάντησε τέλος ότι, ναι μεν είναι σκόπιμη η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου (ΕΧΠ), αλλά δεν απάντησε στο ερώτημα της Πέτης Πέρκα αν θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης και άρα, θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 11:44