Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 12:49

Πέτη Πέρκα: «Στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού, η κυβέρνηση αγνοεί την επιστημονική τεκμηρίωση»

Η πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το μεγάλο ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού (bullying) τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.

) της Νέας Αριστεράς σχολίασε ότι και σε αυτό το θέμα, η ΝΔ προτάσσει την καταστολή και τις ποινές, ενώ το φαινόμενο είναι πιο βαθύ και χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Υπενθύμισε επίσης ότι πριν μερικά χρόνια καταργήθηκε το μάθημα της Κοινωνιολογίας στα σχολεία.

«Αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν σε μια κοινωνία που οι γονείς τους έχουν υποστεί την οικονομική κρίση», σημείωσε. «Σκεφτείτε την οργή και το θυμό που υπάρχει ακόμα, τη δύσκολη καθημερινότητά τους, αλλά και το ‘μαύρο’ μέλλον που έχουν μπροστά τους. Θυμώνουν λοιπόν και εξοργίζονται και όλα αυτά, εν μέσω φτώχειας, είναι ‘καύσιμα’ για ακροδεξιές αντιλήψεις και για ακραία φαινόμενα. Επομένως, μια σοβαρή κυβέρνηση και μια σοβαρή κοινωνία και ένα πολιτικό σύστημα πρέπει να παρέμβουν στην ουσία, στην ‘καρδιά’ του προβλήματος. Η τιμωρία και οι επιφανειακές πολιτικές δεν αποτελούν τη σωστή προσέγγιση. Δηλαδή, το μέτρο της ΝΔ για αύξηση της αποβολής από 3 σε 5 μέρες, είναι το τελευταίο. Το πρώτο που πρέπει να απαντηθεί είναι για ποιο λόγο οι νέοι αυτοί άνθρωποι θυμώνουν». 

«Ακούω ότι τα παιδιά αυτά πρέπει να μάθουν σε κάποιους κανόνες. Αυτό όμως διδάσκεται δια του υποδείγματος. Θα πρέπει δηλαδή να δουν την Πολιτεία να ακολουθεί τους θεσμούς, το πολιτειακό σύστημα να χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη, δημοκρατία και διαφάνεια. Αν δεν βλέπουν την κοινωνία να λειτουργεί με δίκαιο τρόπο, πολύ φοβάμαι πως ό,τι κι αν τους πουν για τους κανόνες μέσω τιμωρίας, αυτά δε θα πειθαρχήσουν. Πρέπει να το προσεγγίσουμε από διαφορετική πλευρά. Αν δεν το καταλάβουμε, δυστυχώς η ιστορία μας διδάσκει και δεν ξέρω σε τι φαινόμενα θα καταλήξουμε». 

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι σε οποιαδήποτε ‘μεταρρύθμιση’ προχωρά η κυβέρνηση, αγνοεί πλήρως την επιστημονική τεκμηρίωση – ακόμα και για την κλιματική κρίση. Μια πρόταση θα μπορούσε να ήταν η διακομματική συνεννόηση  σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν καθοριστικά στη βαθύτερη κατανόηση του προβλήματος του bullying και την ορθή αντιμετώπισή του. 

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών, με την επιβεβαίωση Τερεζάκη για τη ‘μονταζιέρα’, η Π. Πέρκα, αφού θύμισε την «τραγική» Εξεταστική Επιτροπή, στην οποία συμμετείχε, παρατήρησε ότι «πλέον η συγκάλυψη που προσπάθησε και ακόμα προσπαθεί να κάνει η ΝΔ, είναι φανερή σε όλο τον κόσμο. Έγινε ολόκληρη Πρόταση Δυσπιστίας και συζήτηση στη Βουλή και ακόμα τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα; Δεν έχει απαντηθεί, αυτή η εντολή παραμένει ‘ορφανή’. Ποιος έδωσε εντολή και πώς έγινε η παραποίηση των συνομιλιών σταθμάρχη και μηχανοδηγού;».

«Ακούμε επίσης από την κυβέρνηση ότι η υπόθεση της ‘μονταζιέρας’ ήταν γνωστή εδώ και ένα χρόνο. Πράγματι, είχε σχετικό ρεπορτάζ η ΕΡΤ. Τότε όμως, γιατί δεν έγινε έρευνα; Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που ζητούσε διερεύνηση και «να βγουν όλα στο φως», έπρεπε να διατάξει πρώτος έρευνα». 

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η Βουλεύτρια Φλώρινας ανέφερε τα εξής: «Και στα Τέμπη, όπως και στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού, αν ως κοινωνία και ως Πολιτεία συνεχίσουμε τον ίδιο ‘κατήφορο’, θα έχουμε χειρότερα φαινόμενα. Χρειάζεται καθαρός λόγος, διαφάνεια και να σταματήσει επιτέλους αυτή η αλαζονεία της ΝΔ. Δεν μπορεί να συγκαλύπτει τα πάντα». 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 12:51