Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010 15:13

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΒΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗΣ ΤΟΥ ΕΝΝΙΑΗΜΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

altΤο απόγευμα της Πέμπτης 9 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης (ΕΒΕ) συνάντηση εργασίας του Προέδρου, κ. Χρήστου Σάββα, και των μελών της Διοικούσας Επιτροπής με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Δημοτικής Αστυνομίας Κοζάνης, κ. Γιάννη Παπαγεωργίου, τη Δ/ντρια της Δημοτικής Αστυνομίας κα Μαρία Θεοδωρίδου, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματο – βιοτεχνών Κοζάνης, κ. Κων/νο Κυριακίδη

και το μέλος του Δ.Σ του ΕΒΕ και Γεν. Γραμματέα της Ομοσπονδίας Εμπόρων κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιάννη Γκατζόφλια, με θέμα των εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν σε βάρος του υγιούς εμπορίου από τη λειτουργία της εμποροπανήγυρης του «Εννιάμερου».

Σημειώνεται ότι εφέτος το πανηγύρι θα γίνει το χρονικό διάστημα από 3 έως 5 Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Χρήστος Σάββας, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Παπαγεωργίου για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκληση του ΕΒΕ να παραβρεθεί στη συνάντηση για να ενημερώσει τα μέλη για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει ο Δήμος Κοζάνης ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ασφαλούς και άνετης λειτουργίας του πανηγυριού που αποτελεί παράδοση για τον τόπο. Κατόπιν, τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα να δοθεί έμφαση από πλευράς των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης στην εντατικοποίηση των ελέγχων που αφορούν τα συνοδευτικά έγγραφα και τη νομιμότητα των αδειών των μικροπωλητών. «Στόχος μας», όπως είπε, «είναι να αποφευχθούν ή έστω να περιοριστούν κατά το δυνατό τα φαινόμενα παραεμπορίου που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια επεκτείνονται στους χώρους των εμποροπανηγύρεων».
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιάννης Παπαγεωργίου, αφού μετέφερε στους παρισταμένους τους Χαιρετισμούς του Δημάρχου Κοζάνης, κ. Λάζαρου Μαλούτα, τόνισε ότι, τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο ίδιος, συμμερίζονται τις ανησυχίες των τοπικών εμπόρων που εκφράζουν την ανησυχία τους για τα πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν από τα φαινόμενα του παραεμπορίου, που συνήθως λειτουργεί στο περιθώριο των νομίμων συναλλαγών μεταξύ εμπόρων και καταναλωτών.
 
Αμέσως μετά παρουσίασε λεπτομερώς και εκτενώς μια σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών, που ήδη έχουν αποφασιστεί με μεγάλη υπευθυνότητα και μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις του Δήμου Κοζάνης με σκοπό την προστασία του νόμιμου εμπορίου, αλλά και τη δημιουργία υγιεινής και ασφάλειας του πανηγυριού. Ακόμα, κάλεσε τους εμπόρους και βιοτέχνες της Κοζάνης να συμμετέχουν, διαθέτοντας τα προϊόντα τους στο πανηγύρι και σε κάθε περίπτωση ο Δήμος θα διευκολύνει την αδειοδότηση συμμετοχής τους.
 

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγελματο-βιοτεχνών, κ. Κώστας Κυριακίδης, αναφερόμενος και αυτός στην ανάγκη να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα περιορίσουν το παραεμπόριο, τόνισε πώς ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα και να αναδείξουμε το παραδοσιακό πανηγύρι σε γιορτή χαράς για όλους τους Δημότες της Κοζάνης, αλλά και τους επισκέπτες.

«Η βιοτεχνία και όχι μόνο οι εμπορικές επιχειρήσεις ζημιώνονται από το παραεμπόριο για αυτό η παρέμβαση της Ομοσπονδίας μας προς τους αρμόδιους φορείς για την πάταξή του είναι διαρκής. Αιτούμαστε ελέγχους από τις εντεταλμένες υπηρεσίες του Δήμου των αδειών των μικροπωλητών, αλλά και επίσημη καταγραφή των χορηγούμενων αδειών στα πανηγύρια και συγχαίρουμε το Δήμο Κοζάνης και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Παπαγεωργίου για τα μέτρα που μας ανακοίνωσε ότι έχει επιληφθεί για την καλύτερη λειτουργία του φετινού «εννιάημερου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Αντιδήμαρχο κ. Παπαγεωργίου περιλαμβάνεται και η απόφαση χορήγησης αδειών συμμετοχής στην εμποροπανήγυρη όλων των συμμετεχόντων σ’ αυτή και η δημιουργία μητρώου που θα περιέχει πλήρη στοιχεία ταυτότητας, ΑΦΜ και εμπορικής άσκησης επαγγέλματος.

Ακόμα αποφασίστηκε η σμίκρυνση της περιοχής του πανηγυριού στην οδό Μοναστηρίου και θα δοθούν θέσεις για μικροπωλητές μέχρι την οδό Αχρίδας, αντί του Νοσοκομείου που ήταν πέρυσι, τόσο για να περιορισθεί ο χώρος για τυχόν παράνομους μικροπωλητές, όσο και να επιτευχθεί απρόσκοπτη πρόσβαση στο νοσοκομείου σε περίπτωση ανάγκης.

Ο κ. Γιάννης Γκαζτόφλιας, που ήταν και το μέλος του Δ.Σ που πρότεινε την συνάντηση στην Δ.Ε, εκπροσωπώντας με την παρουσία του και τον Εμπορικό Σύλλογο Κοζάνης, τόνισε ιδιαίτερα ότι «ο «εννιάημερος»στην Κοζάνη πέρα από παράδοση είναι θεσμός.

Θεσμός που από χρόνια έχει αποδεχθεί και περιβάλλει με αγάπη ο τόπος, οι άνθρωποι και η εμπορική κοινότητα, που σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζει το πανηγύρι αυτό αρνητικά, αλλά απεναντίας το στηρίζει και επιθυμεί την προαγωγή του. Ωστόσο, επιβάλλεται να λειτουργεί «νοικοκυρεμένα». Θέλουμε να έρθουν οι νόμιμοι μικροπωλητές, με άδειες και ταμειακές μηχανές και να λειτουργήσουν σωστά με τους κανόνες του υγιούς εμπορίου που κανέναν έμπορο δεν φοβίζουν. Η τοπική εμπορική κοινότητα δεν φοβάται τον υγιή ανταγωνισμό, ούτε τους νόμιμα λειτουργούντες μικροπωλητές. Αντιμετωπίζει όμως αρνητικά και απαιτεί την δίωξη, ακόμα και την κατάσχεση των εμπορευμάτων τους, όσων ζημιώνουν το υγιές εμπόριο και τους καταναλωτές. Αυτών δηλαδή που ασκώντας παραεμπόριο, ανταγωνίζονται τις επιχειρήσεις με άνισους όρους, φοροδιαφεύγοντας, εισφοροδιαφεύγοντας και διακινώντας προϊόντα μη ελεγμένης ποιότητας».

Θετική άποψη για τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες του Δήμου Κοζάνης για την καλύτερη λειτουργία και ασφάλεια της εμποροπανήγυρης εξέφρασε και ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου, κ. Αντώνης Σιαμπανόπουλος, που ήταν παρών, ο οποίος αναφέρθηκε με τη σειρά του στα καταστροφικά αποτελέσματα του παραεμπορίου στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, αλλά και στην ανάγκη να πρωτοστατήσει το επιμελητήριο σε κοινή σύμπλευση πρωτοβουλιών Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα στην τήρηση ίσων όρων στο «επιχειρείν». «Ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου τα Επιμελητήρια απαιτούν να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των αρμοδίων φορέων που θα περιορίσουν την παραοικονομία, την αισχροκέρδεια, το παραεμπόριο».

Η Συνάντηση εργασίας έληξε σε κλίμα ικανοποίησης με την διαβεβαίωση από πλευράς του Αντιδημάρχου Κοζάνης κ. Γιάννη Παπαγεωργίου ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και οι συνεργάτες του της Δημοτικής Αστυνομίας Κοζάνης και των υπηρεσιών αρμοδιότητάς του θα πράξουν το καλύτερο δυνατόν για την ασφαλή, ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση του «εννιάημερου» που αποτελεί γιορτή χαράς για την πόλη και τους πολίτες.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010 15:19