Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 14:24

Έτοιμοι να υποδεχθούν τους φοιτητές στο μοναδικό τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης του ΠΔΜ που λειτουργεί στην Ελλάδα

του Σπύρου Κουταβα

Την πεποίθησή του ότι το νέο ιδρυθέν Τμήμα, Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης (Department of Regional Development and Cross Border Studies), που θα λειτουργήσει από το νέο ακαδημαϊκό έτος

στην Κοζάνη, θα καλύψει τις έντονες  επιστημονικές αναζητήσεις και ιδιαιτερότητες που λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει η χώρα μας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της προσωρινής συνέλευσης  του Τμήματος καθηγητής Ιωάννης Μπακούρος. 

Είναι ένα από τα πέντε νέα τμήματα που ιδρύθηκαν στο Πανεπιστήμιο, ανήκει στην Σχολή Οικονομικών Επιστημών και θα λειτουργήσει στις σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις που ενσωματώθηκαν στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μετά την απορρόφηση του ΤΕΙ και  βρίσκονται στα Κοίλα Κοζάνης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών που έδωσε στην δημοσιότητα ο επικεφαλής του τμήματος καθηγητής  Ιωάννης Μπακούρος  οι σπουδές στο Τμήμα είναι τετραετούς φοιτήσεως  και είναι εστιασμένες στο αντικείμενο της επιστήμης της περιφερειακής ανάπτυξης, με έμφαση στα ζητήματα της καινοτομίας, της  επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, των περιφερειακών πολιτικών και της οικονομικής του χώρου. Όπως ανέφερε ο κ Μπακούρος «είναι το μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα στην Ελλάδα που επικεντρώνεται στη μελέτη των συνόρων μέσα από την οπτική ενός δυναμικού οικονομικού και κοινωνικού φαινόμενου».

Το τμήμα εάν και δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, έχει 5 μέλη ΔΕΠ και έως το τέλος του 2019 θα ενισχυθεί με άλλες τέσσερις θέσεις καθηγητών από τις 29 που έχουν κατανεμηθεί στο πανεπιστήμιο, μετά την απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Όπως ανέφερε ο κ. Μπακούρος τις επόμενες ημέρες θα γίνει επισήμως η κατανομή των θέσεων από την Σύγκλητο, «έχουμε ζητήσει 4 έως πέντε θέσεις και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία την επόμενη μέρα μπορούμε να τις προκηρύξουμε με δημόσια πρόσκληση».  Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουν εκπονήσει  «το Δεκέμβριο του 2019 το νεοιδρυθέν τμήμα θα  διαθέτει 9 μέλη ΔΕΠ κάτι που ορισμένα τμήματα του πανεπιστημίου που λειτουργούν εδώ και πολλά έτη δεν τοι έχουν καταφέρει».  

Εδώ και 15 ημέρες είναι έτοιμη η ιστοσελίδα του τμήματος με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών, το κύκλο των μαθήματων, των εργαστηρίων και την πρακτική άσκηση των φοιτητών  και φιλοδοξία όλων των μελών ΔΕΠ είναι οι απόφοιτοι του τμήματος να κρατούν στα χέρια τους ένα δυνατό πτυχίο στην «Επιστήμη της Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης», με στόχο να μπορούν να αναλαμβάνουν θέσεις ειδικευμένου προσωπικού και ευθύνης καθώς και εμπειρογνωμόνων στους αντίστοιχους τομείς.  

Θα διδάσκονται ως επιλογή 6 η 7 γλώσσες Ανατολικής και Ν.Α. Ευρώπης σε επίπεδο υψηλής επάρκειας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και αυτή της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας  

Ο κ. Μπακούρος έδειξε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της προσπάθειας προετοιμασίας της λειτουργίας του τμήματος αφού όλα έγιναν σε λιγότερο από ένα μήνα «ξεκινάμε με πολύ καλές προοπτικές» σημείωσε και  πρόσθεσε ότι οι 320 φοιτητές που θα επιλέξουν να σπουδάσουν την περιφερειακή ανάπτυξη «ελπίζουμε ότι θα παραμείνουν μέχρι τέλους και τους υποσχόμαστε ότι θα βγουν κερδισμένοι  και ότι δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους». 

Τέλος αναφερόμενος στο θέμα της απορρόφησης του ΤΕΙ από το πανεπιστήμιο, τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο» και ότι το νέο πανεπιστήμιο επιτέλους απόκτησε «μια κρίσιμη μάζα όχι μόνο στην περιφέρεια αλλά με τα 26 τμήματα που διαθέτει συγκαταλέγεται στις υπολογίσιμες πανεπιστημιακές μονάδες της χώρας. Εάν παραμέναμε ένα μικρό πανεπιστήμιο κινδυνεύαμε» κατέληξε ο κ Μπακούρος .

Η ιστοσελίδα του Τμήματος είναι : https://rdcbs.uowm.gr/

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 14:28