Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 11:18

Απάντηση του διοικητή του Μαμάτσειου στο vetonews για την ανάθεση έργου διακομιδής σε ιδιωτικό ασθενοφόρο

Λάβαμε πρίν απο λίγο και δημοσιεύουμε την απάντηση του διοικητή του νοσοκομείου Κοζάνης Δ. Σιόλου στα ερωτήματα που του θέσαμε στο πλαίσιο

της δημοσιογραφικής μας έρευνας που αφορούσε τις δευτερογενής διακομιδές του νοσκομείου  με ανάθεση σε  ασθενοφόρο ιδιωτικής εταιρίας.

Ο κ. Σιόλος ως προς το θεμα της ανάθεσης των διακομιδών σε ιδιωτική εταιρία  υποστηρίζει οτι "αυτό καλύπτεται απο τον Ν.4999/2022" όπου "τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας δύνανται επικουρικά να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι κάτοχοι αδειοδοτημένων ασθενοφόρων αυτοκινήτων του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τον ν. 4412/2016 (Α’ 147)”.

Ο κ . Σιόλος αναφέρει οτι η εταιρία στην οποία εκανε ανάθεση την διακομιδή αρχικά εγινε με το ποσό των 18.600 όπως αναφέραμε στο ρεπορτάζ μας και αναγράφεται στην διαυγεια αλλά στην συνέχεια ακολούθησε διαπραγμάτευση για να καταλήξει στο μηνιαίο μίσθωμα των 16.000 € με ΦΠΑ. Δηλαδή υπήρξε μείωση του μηνιαίου κατά 2.600 €.

Στο τρίτο ερώτημα ο κ. Σιόλος αναφέρει οτι το νοσοκομείο δεν διαθέτει ασθενοφόρα κι οτι τα εχει παραχωρήσει απο το 2014 στο ΕΚΑΒ κι οτι διαθέτει μόνο ενα όχημα που είναι ακατάλληλο για το έργο των διακομιδών.

Τέλος, στο θέμα της πρόσληψης επικουρικών πληρωμάτων ασθενοφόρων απο την λίστα της 3ης ΥΠΕ ο κ. Σιόλος δήλωσε οτι οι 7 υποψήφιοι που δήλωσαν ως πληρώματα ασθενοφόρων κρίθηκαν ακατάλληλοι ως εκ ούτου δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην πρόσληψη τους. Ο κ. Σιόλος υπόσχεται - κι αυτό είναι ενθαρρυντικό-οτι το νοσοκομείο απο τον περασμένο Δεκέμβριο έχει αιτηθεί, την έγκριση τεσσάρων  επικουρικών του κλάδου Δ.Ε. Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.  Δηλώνει οτι προχώρησε στην ανάθεση του έργου διακομιδής ασθενών σε ιδιώτη γιατί δεν μπορούσε να παραμείνει το νοσοκομείο μετέωρο και οι ασθενείς του εκτεθειμένοι.

Στο πλαίσιο δεοντολογίας στους αναγνώστες μας δημοσιεύουμε τις ερωτήσεις που απευθύναμε στον κ Σιόλο: 

- Ποιό το μηνιαιο κόστος του έργου της διακομιδής στην ιδιωτική εταιρία;
- εαν θα μπορούσε έργο της διακομιδης να κανει το νοσοκομείο με τα δικα του ασθενοφόρα που αυτήν την περίοδο χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ
- Στις υπάρχουσες λίστες επικουρικού προσωπικού που εχετε στην διαθεσή σας -μεσω 3ης ΥΠΕ- προβλέπονται 7 θέσεις τραυματιοφορέων και οδηγών που χρειάζονται για την λειτουργία των δύο  ασθενοφόρων του νοσοκομείου. Γιατί δεν προχωρήσατε στην ζητησή τους ωστε να επανδρώσετε τα ασθενοφόρα σας;
- η απόφαση σας για ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία του έργου διακομιδής ασθενών του νοσοκομείου σας ήταν εντολή της πολιτικής διοίκησης η δική σας πρωτοβουλία;
 
και αυτούσια την επιστολή απάντηση του στα ερωτήματα που θέσαμε 

Αξιότιμε κ. Κουταβά,

Σε απάντηση στα πλαίσια της δημοσιογραφικής σας έρευνας, των ερωτημάτων που θέσατε, και έχοντας ως στόχο την αμέριστη εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών σας γνωρίζουμε ότι:

Σύμφωνα με τον Ν.4999/2022 (ΦΕΚ Α 225-07-12-2023) άρθρο 40 Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Ε.Σ.Υ και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας:“ οι διακομιδές ασθενών μετά από την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους, δύναται να διενεργούνται και από τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα οποία νοσηλεύονται. Για την εξυπηρέτηση των διακομιδών του πρώτου εδαφίου, τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας δύνανται επικουρικά να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι κάτοχοι αδειοδοτημένων ασθενοφόρων αυτοκινήτων του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τον ν. 4412/2016 (Α’ 147)”.

Κατόπιν του από 04-07-2023 εγγράφου της Προέδρου του ΕΚΑΒ για την απεμπλοκή του ΕΚΑΒ από τις διακομιδές ασθενών μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους (εξιτήρια) και εν συνεχεία της από 15-01-2024 ανακοίνωσης του εργασιακού σωματείου Ε.Κ.Α.Β. Δυτικής Μακεδονίας ότι θα απέχει από τις δευτερογενείς διακομιδές από την 01-02-2024,το Νοσοκομείο μας προέβη αρχικώς σε πρόσκληση και εκ νέου πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση σε υπηρεσία μίσθωσης αδειοδοτημένων ασθενοφόρων τον 8ο και 9ο μήνα αντιστοίχως του έτους 2023, οι οποίες κατέστησαν αμφότερες άγονες. Λόγω των παραπάνω, το Νοσοκομείο στις 2/2/2024 προέβη σε πρόσκληση διαπραγμάτευσης προς εταιρία μίσθωσης  αδειοδοτημένων   ασθενοφόρων,   όπου  και  έγινε  ανάθεση  στην αδειοδοτημένη εταιρεία ασθενοφόρων, έναντι μηνιαίας δαπάνης 16.000,00€ συμπερ. Φ.Π.Α. για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών.

Το Νοσοκομείο, σύμφωνα με το υπ΄αριθμ.πρωτ.Υ4δ/Γ.Π.οικ.50379/6-6-2014 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, περί παραχώρησης χρήσης οχημάτων Νοσοκομείων στο ΕΚΑΒ, διαθέτει μόνο ένα ασθενοφόρο, που χρησιμοποιείται σε εξορμήσεις αιμοδοσίας, μη κατάλληλο για διακομιδές ασθενών λόγω μη στελέχωσής του με εξειδικευμένο πλήρωμα. Επιπροσθέτως, στις επικουρικές λίστες της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας δυστυχώς οι περισσότεροι υποψήφιοι (7 υποψήφιοι εκτός από έναν ο οποίος έχει προσληφθεί σε άλλο φορέα) έχουν απορριφθεί διότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσληψης. Παρόλα αυτά το Νοσοκομείο μας από τις 5-12-24 έχει αιτηθεί, σε περίπτωση που προκύψουν υποψήφιοι, την έγκριση τεσσάρων (4) επικουρικών του κλάδου Δ.Ε. Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.

Στα πλαίσια λοιπόν όλων αυτών των συνθηκών δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε τους ασθενείς μας εκτεθειμένους ταλαιπωρώντας αυτούς και τις οικογένειές τους με διαδικασίες που στην προκειμένη φάση της αποθεραπείας τους δε θα πρέπει να τους απασχολεί.

Στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΛΙΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 12:02