Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 13:09

Τρείς χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για την δυτική Μακεδονία από τα επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί στο ΣΔΑΜ, δήλωσε ο Πελοπίδας Καλλίρης. Τι απαντά στην Advent

απο την 4η συνεδρίαση της Εδαφικής Επιτροπής του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Π.Δ.Α.Μ.) 2021-2027 (5-7-2024) απο την 4η συνεδρίαση της Εδαφικής Επιτροπής του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Π.Δ.Α.Μ.) 2021-2027 (5-7-2024)

του Σπύρου Κουταβά

Την ικανοποίηση του για την εξέλιξη του προγράμματος Δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, εξέφρασε ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Πελοπίδας Καλλίρης στην 4η συνεδρίαση

της Εδαφικής Επιτροπής του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Π.Δ.Α.Μ.) 2021-2027 που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη. Ο κ. Καλλίρης τόνισε ότι από τα επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν στις τρείς προσκλήσεις που εξέδωσε η το ΣΔΑΜ, όπως για υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και  την ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 330 εκ € «θα δημιουργηθούν 3005 νέες θέσεις εργασίας». Εξήγησε ότι το επόμενο διάστημα ξεκινά η αξιολόγηση των επενδυτικώς σχεδίων και σύντομα θα υπάρξουν οι πρώτες άμεσες ενισχύσεις. «Το  μεγαλύτερο ποσοστό των νέων θέσεων εργασίας αφορούν επιχειρήσεις που ήδη είναι εγκαταστημένες στην περιοχή και είναι ένα καλό μήνυμα γιατί τους νέους και τις νέες που θέλουν να παραμείνουν στο τόπο τους».

Ο διοικητής της ΕΥΔ του ΔΑΜ ανέφερε ότι στα παραπάνω επενδυτικά σχέδια «έχουν κατατεθεί και προτάσεις  6 μεγάλων επιχειρήσεων εκ των οποίων οι τρείς υφίστανται και τρείς είναι υπό σύσταση» χωρίς ωστόσο προς το παρόν να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ανάφερε ακόμη ότι προς το τέλος καλοκαιριού «θα υπάρξει πρόσκληση ύψους 100 εκ € που θα αφορά επενδυτικά σχεδία με αποκλειστικό αντικείμενο τα ζητήματα της ενέργειας» όπως συστήματα αποθήκευσης ενεργειας, παραγωγή υδρογόνου κλπ  όπου αναμένονται προτάσεις από εγχώριους ενεργειακούς ομίλους που έχουν δείξει ενδιαφέρον στους παραπάνω τομείς.

Στις αναφορές της εταιρίας Advent ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις ως προς την έγκριση του επενδυτικού της σχεδίου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υλοποίηση του ο κ. Καλλίρης απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμιά χρονοκαθυστερηση από την πλευρά της υπηρεσίας», ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΕΣΠΑ και της ΕΕ «θα πρέπει να υποβληθούν από την πλευρά της οι οικονομικές καταστάσεις του 2023 προκειμένου να εξεταστούν θέματα προβληματικότητας» ότι η ίδια η εταιρία «ζήτησε παράταση για τις 15 Ιουλίου» και ότι «εάν θελήσει και νέα παράταση προκειμένου να προσκομίσει τα δικαιολογητικά εμείς θα την δώσουμε».

Κατέληξε λέγοντας ότι από την στιγμή που θα παραληφθούν και εξεταστούν οι οικονομικές καταστάσεις «θα προχωρήσουμε άμεσα στην πρόσκληση για την εταιρία advent όπως και για όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται  με τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest- PCI’s)»

Από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της Μετάβασης ΑΕ Δέσποινα Γκαράνη περιέγραψε τον οδικό χάρτη για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία απόδοσης των εδαφών 97.000 στρεμμάτων της ΔΕΗ στην εταιρία Μετάβαση ΑΕ. Ανακοίνωσε ότι «σήμερα θα βγει στην δημοσιότητα από την ΔΕΗ η πρώτη πράξη που αφορά 10.000 στρέμματα αδιατάρακτων εδαφών» τα οποία αφού θα πιστοποιηθούν από εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών και περιβάλλοντος ότι τηρούν όλες τις προϋποθέσεις αποκατάστασης εδαφών σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ΑΕΠΟ προκειμένου να μεταβιβαστούν στην ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ. Εξήγησε ότι «αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθήσει για το σύνολο των εκτάσεων που θα μεταβιβαστούν από την ΔΕΗ στην εταιρία» κι ότι στόχος που έχει τεθεί είναι «έως το τέλος το 2024 να έχουν μεταφερθεί στην ιδιοκτησία της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ 54.000 στρέμματα». 

Ως προς την διαδικασία απόδοσης των εδαφών στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ανάφερε ότι «θα συσταθεί επιτροπή αξιολόγησης των εδαφών με την συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Οικονομικών που θα εξετάζει το ύψος της μίσθωσης των εκτάσεων στους δικαιούχους επενδυτές».

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης  παρουσίασε τον απολογισμό των ενεργειών της περιφερειακής αρχής, ζήτησε «η Εδαφική Επιτροπή του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Π.Δ.Α.Μ.) 2021-2027 να έχει περισσότερο αποφασιστικό χαρακτήρα» ως προς την υλοποίηση των έργων που προτείνει στην διαχειριστική αρχή του ΔΑΜ  και ταυτόχρονα επανέλαβε το αίτημα της νέας περιφερειακής αρχής  για την «αναγκαιότητα αναθεώρησης του Π.Δ.Α.Μ. 2021-2027».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 13:16