Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 09:26

Ηχηρά ονόματα στο στόχαστρο για φοροδιαφυγή

phorofygasΜέσα σε τρεις μόλις εβδομάδες χειροπέδες φόρεσαν και πέρασαν τη νύχτα τους στο κρατητήριο, μόδιστροι και κομμωτές, βιομήχανοι και μεγαλέμποροι, ακόμα και καναλάρχες, επειδή "φιγουράρουν" στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών για απλήρωτα χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ που έχουν προς το δημόσιο.

Βάσει νόμου για να αφεθούν ελεύθεροι πρέπει πρώτα να διακανονίσουν τα χρέη τους με την εφορία: Δίνουν μια προκαταβολή της τάξης του 15%-25% και τα υπόλοιπα σε ..δόσεις. Με τις ΔΟΥ να περιμένουν κατόπιν να δουν αν θα ..εξυπηρετηθούν κανονικά οι ρυθμίσεις.

Ορισμένοι όμως δεν χρειάζεται να μπουν καν σε αυτή την διαδικασία! Εάν πείσουν το δικαστήριο ότι είναι «φτωχοί» ή έχουν την προστασία του άρθρου 99, δεν χρειάζεται να πληρώσουν κάτι, αίρεται το αξιόποινο και αφήνονται ελεύθεροι..
Πενήντα μεγαλοφειλέτες ήταν.. μόνον η αρχή και σειρά παίρνουν άλλοι 300.

Ο οικονομικός εισαγγελέας που έχει γραφείο στο ΣΔΟΕ κάνει «φύλο και φτερό» άλλους 1.800 οφειλέτες που έχουν χρέη από ΦΠΑ ύψους 75.000 ευρώ και άνω. Ο αριθμός των ... «χλιδάτων» κρατουμένων θα ανέβει, ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς να εισπραχθούν 1 δισεκατομμύριo ευρώ, από όσους χρωστούν πολλά αλλά δεν πληρώνουν τίποτα στο κράτος.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και επιχειρηματίες του Τύπου, αλλά και άνθρωποι του χώρου των θεαμάτων. Πρώτη προτεραιότητα δίδεται στη σύλληψη όσων έχουν «βάλει στην τσέπη» ΦΠΑ, δηλώνοντας πως τον έχουν εισπράξει αλλά χωρίς να τον αποδώσουν στο δημόσιο. Τα χρέη του καθενός από ΦΠΑ ανέρχονται σε 1,5-2 εκατομμύρια ευρω (και τα συνολικά χρέη τους ξεπερνούν το δισεκατομμύριο) και θα κληθούν να καταβάλλουν άμεσα από 200.000-500.000 ευρώ ο καθένας (περίπου 15%-25% της οφειλής) βάζοντας σε δόσεις τα υπόλοιπα.

Ανάλογη είναι η αντιμετώπιση όμως και για άλλους αποδιδόμενους φόρους, όπως ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών που παρακρατούν εταιρίες από τους εργαζομένους τους, χωρίς να το δίνουν στο Κράτος.

Την καταδίωξη και τις συλλήψεις έχουν αναλάβει η Οικονομική Αστυνομία , το ΣΔΟΕ, αλλά επίσης το κάθε αστυνομικό τμήμα της χώρας και, λίαν συντόμως, το λιμενικό σώμα –κυρίως για περιπτώσεις «σκαφάτων» που δηλώνουν παρανόμως σαν επαγγελματικά τα "γιώτα-χι" κότερά τους.

Την κατάσταση έχουν πάρει στα χέρια τους οι εισαγγελείς, καθώς τα νήματα κινούν οι νέος οικονομικός εισαγγελέας κύριος Νικόλαος Παντελής και ο πρώην δικαστικός και νυν ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, κύριος Ιωάννης Διώτης.

Ακολουθώντας τις εντολές του οικονομικού εισαγγελέα (και αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου) κ.Ν.Παντελή, οι εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας διαβάζουν τη λίστα των μεγαλοφειλετών και δίνουν εντολές για να κυνηγήσουν όσους εξ αυτών κινούνται στα χωροταξικά όρια ευθύνης τους.

Το μέτρο των συλλήψεων φαίνεται πως αποδίδει προς το παρόν, αφού αναγκάζει πολλούς μεγαλόσχημους ή να ξενοκοιμούνται (για να μην τους συλλάβουν) ή να πληρώσουν άμεσα το 15%-25% του σωρευμένου χρέους τους για να βγουν από τα κρατητήρια και να κοιμηθούν ξανά σπίτι τους.

Το μέτρο «ευαισθητοποιεί» και όσους δεν πήραν ακόμα ειδοποίηση από την εφορία αλλά βλέπουν πως θα έρθει και η σειρά τους, να πάνε να πληρώσουν μόνοι τους, για να αποφύγουν τη δημόσια διαπόμπευση.

Έτσι, προ ημερών συνελήφθη κρεατέμπορος στο Άστρος Κυνουρίας που χρωστούσε 511.000 ΦΠΑ. Αφού πέρασε τη μέρα του στο κρατητήριο και παρά τις οικονομικές δυσκολίες που επικαλέστηκε στο δικαστήριο, δεν αφέθηκε ελεύθερος παρά μόνο αφού τελικά βρήκε και πλήρωσε περί τις 125.000 ευρώ -και με τον όρο να αποπληρώνει κανονικά το υπόλοιπο της οφειλής του στην εφορία.

Αλλά και εταιρία τροφίμων στη βόρεια Ελλάδα κατέβαλε στην εφορία 220.000 ευρώ σε μετρητά, αφού πρώτα ειδοποιήθηκε από τις αρχές ότι πρόκειται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τους επικεφαλής της. Παράλληλα, άλλες τρεις αλυσίδες καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη έλαβαν ήδη το σχετικό «ειδοποιητήριο» για να προβούν στην εξόφληση ή ρύθμιση των οφειλών τους, αλλοιώς θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης των στελεχών τους, που θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Προς το παρόν συλλήψεις γίνονται για χρέη από ΦΠΑ. Πλέον συλλαμβάνονται, όχι ένας ή δύο (όπως εχθές) αλλά και τρεις οφειλέτες την ίδια μέρα. Για παράδειγμα προ ημερών δύο έμποροι πιάστηκαν για μη απόδοση ΦΠΑ 140.000 ευρώ έκαστος και παράλληλα ένας άλλος, εκπρόσωπος εταιρείας γεωργικών εφοδίων, για μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 123.000 ευρώ.

Σύντομα όμως ξεκινάνε και συλλήψεις φορολογούμενων που οφείλουν φόρο εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ.

Πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες που εντοπίσθηκαν με μεγάλες καταθέσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει. Σε πολλούς έχουν επιβληθεί μεγάλα ποσά πρόσθετων φόρων και προστίμων τα οποία δεν έχουν καταβληθεί και θα κινηθούν οι διαδικασίες του αυτοφώρου.

«Αγκάθι φαίνεται πάντως πως ανέκυψε με άλλους μεγάλους οφειλέτες, επειδή η λίστα παρέχει μεν στοιχεία για οφειλές και οφειλέτες, αλλά οι εισαγγελείς και η Αστυνομία δεν γνωρίζουν ποιοι είναι υπό πτώχευση.

Χαρακτηριστική ήταν η εμπλοκή που σημειώθηκε στο δικαστήριο μετά τη σύλληψη του μεγαλομετόχου της κατασκευαστικής εταιρίας ΑΤΤΙΚΑΤ, Παναγιώτη Πανούση. Αν και συνελήφθη για χρέος 7,9 εκατ. ευρώ, στο δικαστήριο επικαλέστηκε την υπαγωγή της εταιρίας του στο άρθρο 99 και αφέθηκε ελεύθερος. Το στοιχείο αυτό ήταν ισχυρό για το δικαστήριο, καθώς συνεξετάζει την φοροδοτική ικανότητα του φορολογουμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται πλέον τρόπος να γίνεται προσυνεννόηση μεταξύ των διωκτικών αρχών με την ΔΟΥ του οφειλέτη, προκειμένου να διαπιστωθεί εκ των προτέρων ποιοι είναι σε θέση να πληρώσουν τις οφειλές και ποιοι είναι σε πτώχευση ή στο άρθρο 99, ώστε να αποφεύγεται μια άσκοπη κινητοποίηση και να γίνεται καλύτερη στόχευση με μεγαλύτερα εισπρακτικά αποτελέσματα.

 

 

πηγή-newsit.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 09:31