Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2011 21:31

ΕΣΠΑ: Βρήκαν τα κονδύλια, ψάχνουν τα έργα!

euro-kyvoiΕγκρίθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο τα 879 εκατ. ευρώ, αλλά φαίνεται ότι αντί για επενδυτικές δαπάνες, θα κλείσουν τρύπες στο έλλειμμα.
Λύση στις μεγάλες καθυστερήσεις των έργων του ΕΣΠΑ αναζητά η task force και η νέα κυβέρνηση γιατί λεφτά βρέθηκαν, αλλά δεν φτάνουν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη,

τους επιχειρηματίες, τους ανέργους και τους δικαιούχους έργων.
Χθες το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την αύξηση της συνεισφοράς της ΕΕ στα έργα από το 85% στο 95% και επιχειρείται να γίνουν εντός του 2011 και οι υπόλοιπες δύο πράξεις (έγκριση από Συμβούλιο και ολομέλειας κοινοβουλίου). Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι θα δίνει λιγότερα το κράτος για έργα και άρα δεν θα επιβαρύνεται το έλλειμμα αλλά και ότι θα έρθουν αναδρομικά 879 εκατ. ευρώ (διαφορά συμμετοχής για την περίοδο 2007- 2011).

Αν έρθουν τα λεφτά εντός του 2011, τότε η κυβέρνηση βρίσκει ένα ακόμη μέσο για να καλύψει την τρύπα στο έλλειμμα που επιθυμεί διακαώς να κλείσει στο 9% του ΑΕΠ φέτος. Το ίδιο έργο άλλωστε επιτέλεσε προ μηνών το πρώτο στάδιο της αυξημένης συγχρηματοδότησης (από το 78% στο 85%) που έφερε 600 περίπου εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Το σκεπτικό των κοινοτικών οργάνων ήταν βέβαια άλλο: να έρθει «ζεστό» χρήμα στην Αθήνα 1,5 δισ. ευρώ για να διοχετευθεί σε έργα, «που επικεντρώνονται στην οικονομική μεγέθυνση και την απασχόληση, όπως η επανακατάρτιση των εργαζομένων, η δημιουργία επιχειρηματικών συνεργασιών φορέων (business clusters) ή η επένδυση στις υποδομές μεταφορών» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΕ.

Ωστόσο, συμβαίνει το αντίθετο. Τα κονδύλια αντί να αυξάνονται περιορίζονται, όπως φαίνεται καθαρά και στον νέο προϋπολογισμό που συζητά η Βουλή. Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι δεν απορροφάται το κοινοτικό χρήμα.

Σε μία περίοδο πρωτόγνωρης πιστωτικής ασφυξίας με τη ροή δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα στο -2,2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, υπάρχουν δισεκατομμύρια ευρώ που δεν διοχετεύονται στην αγορά.

Η κυβέρνηση επιρρίπτει τις ευθύνες στην... κρίση που εμποδίζει την τραπεζική χρηματοδότηση. Ωστόσο η έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ, της Ομάδας Δράσης του Χόρστ Ράιχενμπαχ αλλά και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις.

Συνολικά προς διάθεση από το ΕΣΠΑ απομένουν 14 δισ. ευρώ. Το 1,2 δισ. ευρώ προέρχεται από τους 4 μεγάλους αυτοχρηματοδοτούμενους άξονες που έχουν μείνει παγωμένοι. Πολλά χρήματα αφορούν έργα διαχείρισης περιβάλλοντος που χωλαίνουν, ενώ τα προγράμματα στήριξης μικρομεσαίων και ο επενδυτικός νόμος υλοποιούνται με πολύμηνες υστερήσεις ή δεν έχουν καν προκηρυχθεί.

Η χθεσινή προκήρυξη των μικροδανείων έως 25.000 ευρώ από την ΕΤΕπ (χρηματοδοτικό εργαλείο JEREMIE, μέσω της Alpha Bank) είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά μικρό. Διανέμει δάνεια αξίας 60 εκατ. ευρώ, αλλά πρέπει εντός του μήνα να έρθουν δάνεια 1,5 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίους και το επόμενο διάστημα αξίας 6 δισ. ευρώ για έργα υποδομής με την συνδρομή των πόρων του ΕΣΠΑ που μετατρέπονται σε εγγυήσεις.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2011 21:38