Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2012 10:01

Απολογισμός κρίσης για το κοινό νόμισμα

euroΔέκα χρόνια από την καθιέρωση του ευρώ συμπληρώθηκαν χθες και πάρα τις δεσμεύσεις του πολιτικού κόσμου της ευρωζώνης ότι θα υπερασπιστεί το κοινό νόμισμα, τίποτα δεν παραπέμπει σε σύντομη υπέρβαση της κρίσης. Οι ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν ότι το 2012 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Ευρώπη βιώνει την "πιο σοβαρή δοκιμασία των τελευταίων δεκαετιών".

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η κρίση δεν τελείωσε, ενώ ο πρόεδρος της Ιταλίας ζήτησε περισσότερες θυσίες.

Οι εορτασμοί για τα 10 χρόνια του ευρώ, ήταν ιδιαιτέρως σεμνοί, λόγω της βαθιάς κρίσης. Στη Φρανκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανέβασε στον ιστότοπό της ένα βίντεο με το οποίο υπενθυμίζει τα πλεονεκτήματα του ευρώ. Ο πρόεδρος της ΕΤΚ, υποστήριξε ότι ευρώ είναι σύμβολο της ολοκλήρωσης και της συνεργασίας στην Ευρώπη.

«Στη διάρκεια της δεκαετίας που πέρασε το ενιαίο νόμισμα έχει γίνει σύμβολο της ολοκλήρωσης και της συνεργασίας» στην Ευρώπη, δήλωσε, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι «παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο η Ευρώπη και ο κόσμος, οι πολίτες της ευρωζώνης μπορούν να είναι ήσυχοι ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει πιστή στο καθήκον της να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών».

Κρίσιμο το πρώτο τρίμηνο του 2012

Στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη στο πρώτο τρίμηνο του 2012 αναφέρεται σε δημοσίευμά του της Δευτέρας το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιστρέφουν στην εργασία τους από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές με σκοπό να εξασφαλίσουν χρόνο στην ισπανική και την ιταλική κυβέρνηση, ώστε να καταστήσουν διαχειρίσιμο το χρέος τους και να διασώσουν το ενιαίο νόμισμα.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, τους τρεις πρώτους μήνες του 2012 θα λήξουν ομόλογα των 17 κρατών της ζώνης του ευρώ ύψους 157 δισ. ευρώ. «Κλειδί» για την επιβίωση του ευρώ χαρακτηρίζεται η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και η δεύτερη πιο χρεωμένη μετά την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση στη Ρώμη, πρέπει να αποπληρώσει 53 δισ. ευρώ χρέους κατά το πρώτο τρίμηνο 2012, περίπου το ένα τρίτο του συνολικού ποσού της ζώνης του ευρώ για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Μέχρι το τέλος της περιόδου αυτής, οι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να συντάξουν μια αυστηρότερη συμφωνία για τον έλεγχο των κρατικών δαπανών και προς το σκοπό αυτό η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθούν στο Βερολίνο στις 9 Ιανουαρίου για να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες.

Σόιμπλε: Επιτυχής η πορεία του ευρώ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild πουκυκλοφορεί σήμερα, o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτηρίζει επιτυχή την πορεία του ευρώ, παρά τις κασσανδρικές προφητείες.

«Δέκα χρόνια μετά την καθιέρωσή του ως μετρητό χρήμα, το ευρώ εξακολουθεί να είναι σταθερό και μετά το δολάριο το σημαντικότερο αποθεματικό νόμισμα», τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας ότι η σημερινή κρίση δεν συνιστά κρίση του ευρώ, αλλά κρίση χρέους κάποιων χωρών της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στις επιβαρύνσεις για το Γερμανό φορολογούμενο από την κρίση χρέους, ο κ. Σόιμπλε τις χαρακτήρισε περιορισμένες. «Μέχρι τώρα έχουμε πληρώσει λίγα. Δώσαμε στην Ελλάδα δάνεια, για τα οποία εισπράττουμε τόκους. Τα υπόλοιπα είναι εγγυήσεις, οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε περιμένει σημαντικές αποφάσεις για την ευρω-διάσωση το 2012.

«Το έργο είναι δύσκολο. Αλλά αν δεν το καταφέρουμε, θα αποτύχουμε. Οι επιτυχίες των προσπαθειών μας σιγά-σιγά γίνονται ορατές», δήλωσε ο Μπρούντερλε στο dpa.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρούντερλε η καγκελάριος Μέρκελ διαπραγματεύτηκε σωστά τον Δεκέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής. «Τώρα το Σύμφωνο Σταθερότητας αποκτά διαφορετική αυστηρότητα. Έχει δόντια, ενώ πριν παρέπεμπε απλώς σε οδοντοστοιχία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο φιλελεύθερος πολιτικός υπογράμμισε ότι το FDP συνεχίζει να πιστεύει ότι η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη δεν είναι μονόδρομος. «Δεν βοηθάει να δίνουμε στην Ελλάδα μόνο χρηματική βοήθεια. Οι Έλληνες θα πρέπει να συμβάλουν ενεργά, για να εξαλειφθούν οι αιτίες της άθλιας κατάστασής τους, δηλαδή η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και οι παραλείψεις στις δομικές μεταρρυθμίσεις».

 

 

πηγή-tvxs.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2012 10:06