Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 14:43

Προειδοποιήσεις για «ανεξέλεγκτες συνέπειες» από πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας

xreokopiaΓια «ανεξέλεγκτες συνέπειες» που θα έχει μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας φέρεται να προειδοποίησε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Από την πλευρά του ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτίμησε ότι...

οι νέες δεσμεύσεις της χώρας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν θα φέρουν το δημόσιο χρέος της, σε βιώσιμα επίπεδα. Παράλληλα ο οίκος Fitch, προειδοποιεί ότι μια ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία, θα έφερνε πανικό στο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το Reuters, η Γερμανίδα καγκελάριος, κ. Μέρκελ υποστήριξε πως θα είναι επικίνδυνο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

Την εκτίμηση ότι οι νέες δεσμεύσεις της χώρας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν θα φέρουν το δημόσιο χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα φέρεται να εξέφρασε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ο Σόιμπλε είπε ότι με τα υφιστάμενα σχέδια η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020», δήλωσε στο Reuters βουλευτής του συντηρητικού κόμματος.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι με τα σημερινά σχέδια η Ελλάδα θα μειώσει το χρέος της στο 136% του ΑΕΠ το 2020.

Νωρίτερα, ο Κλάους Ερνστ, επικεφαλής του αριστερού κόμματος, είπε πως το γερμανικό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει πιθανότατα στις 27 Φεβρουαρίου με θέμα την έγκριση του ελληνικού πακέτου διάσωσης. «Η ημερομηνία ορίστηκε για τις 27 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Ερνστ σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Fitch: Εκταμίευση κεφαλαίων αλλιώς ανεξέλεγκτη χρεοκοπία

Πανικό στο τραπεζικό σύστημα και άτακτη φυγή κεφαλαίων θα επέφερε μια ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Ο γενικός διευθυντής της Fitch Τόνυ Στρίγκερ στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης από τη Σιγκαπούρη δήλωσε σήμερα Παρασκευή πως η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει μέσα στις επόμενες ημέρες μια συμφωνία για το νέο δανειακό πρόγραμμα ώστε να αποφύγει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

«Θα πρέπει να πετύχουν συμφωνία μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες ώστε να έχουν αρκετό χρόνο για να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες και να εκταμιεύσουν τα κεφαλαία πριν τη λήξη των ομολόγων του Μαρτίου. Εάν δεν το καταφέρουν αυτό, τότε θα μπουν στη σφαίρα μίας άτακτης χρεοκοπίας», δήλωσε το στέλεχος της Fitch Ratings.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν αποκλείεται μια σκληρή ελληνική χρεοκοπία, ωστόσο τόσο ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η χρεοκοπία, όσο και το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη είναι κρίσιμα σημεία και για το μέλλον του ευρώ.

«Σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, το μεγαλύτερο θέμα για εμάς είναι αυτό της μετάδοσης. Πιθανότατα θα υπάρξει πανικός τόσο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με πιθανή άτακτη φυγή από τις τραπεζικές καταθέσεις και τον κόσμο να μεταφέρει τα χρήματά του στο εξωτερικό, αλλά παράλληλα τα βλέμματα θα στραφούν και σε άλλα κράτη της περιφέρειας, όπως την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και πιθανώς την Ιταλία και την Ισπανία», τόνισε.

Τέλος, ο Στρίγκερ υπογράμμισε πως ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για την χρηματοδότηση της χώρας, η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρει να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί.

πηγή-tvxs.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 14:46