Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012 13:09

«Η Ελλάδα είναι σαν άρρωστο μωρό», λένε γάλλοι κι αμερικανοί οικονομολόγοι

AE12FF4013B3B4990FCA34FEDBD2049CΠολλοι ειδικοί αμφιβάλλουν κατά πόσο τα νέα μέτρα λιτότητας αρκούν για να σώσουν την Ελλάδα, προειδοποιώντας πως οι προοπτικές μιας μελλοντικής οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μας κάθε άλλο παρά ανθηρές είναι.

Σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Η θεραπεία της λιτότητας δεν επαρκεί για την ελληνική οικονομία», η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» αναφέρεται στις εκτιμήσεις ειδικών, που αμφιβάλλουν για την επιτυχία των νέων μέτρων.

«Η Ελλαδα είναι σαν ένα άρρωστο μωρό», επισημαίνει ο Κρίστοφερ Πρόμπιν, διευθυντής οικονομικών της αμερικανικής εταιρείας οικονομικών συμβούλων State Street Global Advisors με έδρα τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως «πρέπει να του επιτρέψουμε να γιατρευτεί, αν και οι πληγές δεν θα επουλωθούν ποτέ εντελώς».

Οι ειδικοί συμφωνούν πως το πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ είναι απολύτως απαραίτητο προκειμένου η χώρα να ορθοποδήσει, αλλά δεν είναι το μόνο που πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση αυτή, ειδικά όταν διακυβεύεται μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Τα νέα μέτρα θα είναι ένας αέρας ανακούφισης, αλλά δεν επαρκούν για να λύσουν τα θεμελιώδη προβλήματα της Ελλάδας», επισημαίνει η Νατάσα Βαλά, οικονομολόγος της Goldman Sachs, υποστηρίζοντας πως «πιέζουμε τους Έλληνες να κάνουν ανέφικτα πράγματα. Είναι, χωρίς αμφιβολία, το μέγιστο λάθος».

«Το πρόβλημα της Ελλάδας αφορά την αναδιάταξη της οικονομία της, αφού η χώρα δεν παράγει αρκετά και χρειάζεται εξωτερικά κεφάλαια», τονίζει ο Χεσούς Καστίγιο της γαλλικής τράπεζας Natixis, επισημαίνοντας πως «για να αποκαταστήσει η Ελλάδα τη βιομηχανική παραγωγή, πρεέπει ταυτόχρονα να αυξηθούν και οι εξαγωγές της, ώστε η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική, μια διαδικασία που απαιτεί χρήματα και χρόνο. Ωστόσο, η τρόικα επιλέγει μια διαδικασία πιο γρήγορη και πιο επίπονη, που εμπεριέχει τη μείωση της εσωτερικής ζήτησης».

Το πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί για την ώρα είναι ανεπαρκές για την αντιμετώπιση του προβλήματος μακροπρόθεσμα, καταλήγουν οι οικονομολόγοι.

πηγή-tovima.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012 03:53