Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2017 09:46

Για τον Κωστα Μαυρομάτη τέως δήμαρχο Πτολεμαϊδας

του Σπύρου Κουταβα

Ο Κωσταντίνος Μαυρομάτης ήταν από τους αυτοδιοικητικούς που άφησαν εποχή στο χώρο τους.  Πολιτικά ανήκε στη ΝΔ και  ήταν ο άνθρωπος της συναίνεσης τόσο στο δήμο Πτολεμαΐδας όπου διετέλεσε δήμαρχος για δύο θητείες, όσο και στην ΑΝΚΟ όπου ήταν

πρόεδρος της για μια τετραετία. Σε μια εποχή όπου η πολιτική αντιπαράθεση μετά το ’89 κτυπούσε κόκκινο, ο Μαυρομάτης ήταν η φωνή της λογικής και του κατευνασμού. Στην προσωπικότητά του και την επιμονή του οφείλεται το γεγονός ότι η Πτολεμαΐδα σήμερα διαθέτει σήμερα Τηλεθέρμανση. Ήταν ο πρώτος δήμαρχος που δημοπράτησε ένα πρωτοποριακό έργο για τα ελληνικά δεδομένα και βρέθηκε αντιμέτωπος με την λύση σύνθετων προβλημάτων.  Ο Μαυρομάτης έβλεπε μπροστά από πολλούς συναγωνιστές του και αυτοδιοικητικούς στην ΝΔ. Αρχές του 1993 με δική του πρωτοβουλία η ΑΝΚΟ ιδρύει γραφείο πληροφόρησης και ενημέρωσης στην Κορυτσά της Αλβανίας. Αντιλαμβάνεται οτι το άνοιγμα των συνόρων μπορεί να ανοίξει ορίζοντες για τις σχέσεις των δύο χώρων αλλά και για τα σχέδια επέκτασης της εταιρίας σε μια χώρα που θα έπρεπε τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθεί . Η πρωτοβουλία του αυτή ατόνισε απο τις επόμενες διοικήσεις της εταιρίας που έθεσαν άλλες προτεραιότητες. 

Την περίοδο του 1990 και όταν έγινε πια κυβέρνηση η ΝΔ η στάση των εγχώριων κομματικών της στελεχών προς την ΑΝΚΟ ήταν πολύ εχθρική. Η εταιρία έπεσε σε κυβερνητική δυσμένεια αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα και έφτασε στα πρόθυρα να κλείσει ελλείψει αναθέσεων μελετών. Σώθηκε χάριν στην διορατικότητα και το πάθος του Μαυρομάτη που μέχρι και των σημερινό Έλληνα ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο έφερε στην εταιρία για να αλλάξει τα μυαλά των νεοδημοκρατών. Συνέβαλε τα μέγιστα και η συμβολή του Μιχάλη Παπακωσταντίνου με τον οποί ο Μαυρομάτης διατηρούσε πολύ θερμές σχέσεις.

Ο Κώστας Μαυρομάτης  είχε την βαθιά εκτίμηση των αντιπάλων του και μάλιστα αυτοδιοικητικών της εποχής που πολιτεύονταν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Οπαδός φανατικός του διαλόγου με την ΔΕΗ, για την λύση των προβλημάτων που προκύπταν, δεν γνώριζε πολεμικές κραυγές, ούτε εκβιασμούς πάνω η κάτω από το τραπέζι.

Ο συναινετικός πολιτικός λόγος του για όσους τον γνωρίσαμε στο ρεπορτάζ και στην κάλυψη των γεγονότων ήταν ξεχωριστός για τα δεδομένα της εποχής και δεν άρεσε ούτε στο εσωτερικό της ΝΔ. Αποσύρθηκε μάλλον πικραμένος από τα κοινά και τα τελευταία χρόνια αφιερώθηκε στο να αποτυπώσει σε βιβλίο γεγονότα και λεπτομέρειες από την νεότερη ιστορία της περιοχής του. Έίχει σχεδόν ολοκληρώσει τρεις εργασίες που δυστυχώς δεν πρόλαβε να τις δει να γίνονται βιβλίο και που αφορούν

- την αποκατάσταση και επαναπόδση εδαφών στην περιοχή

- Η προσφορά της περιοχής στην ΔΕΗ και το Κράτος

- η διαδρομή μέχρι την δημιουργία του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας

Τα  βιβλία του αυτή την περίοδο  βρίσκονταν στο στάδιο της διόρθωσης των κειμένων.

Ο Κώστας Μαυρομάτης πέθανε στο σπίτι του τα ξημερώματα της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου.  

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2017 10:32