Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 19:51

Διαμάχη συμφερόντων για την δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας απο Βιομάζα στο Αμύνταιο. Η ΔΕΗ ΑΝ προχωρά σε διεθνή διαγωνισμό, ο δήμος καταθέτει πρόταση σε πρόσκληση που άνοιξε στο ΕΣΠΑ!

απο την επίσκεψη του Η. Μοναχολιά ΔΕΗ ΑΝ στο λεβητοστασιο της ΤΘ Αμυνταίου απο την επίσκεψη του Η. Μοναχολιά ΔΕΗ ΑΝ στο λεβητοστασιο της ΤΘ Αμυνταίου

του Σπύρου Κουταβα

Σε σύγκρουση συμφερόντων  εξελίσσεται η δημιουργία μονάδας  παραγωγής ενέργειας από βιομάζα για τις ανάγκες της Τηλεθέρμανσης στην περιοχή του Αμυνταίου.  Φαίνεται ότι υπάρχει ένας έντονος ανταγωνισμός, ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στην ΔΕΗ

Ανανεώσιμες, που εδώ και καιρό έχει ανακοινώσει την δημιουργία της μονάδας για την οποία μάλιστα υπήρξε και απόφαση στις 7 Νοεμβρίου 2017 από το ΔΣ της μητρικής ΔΕΗ και του Δήμου Αμυνταίου που επιθυμεί να κατασκευάσει την δική του μονάδα παραγωγής.

Η ΔΕΗ ΑΝ έχει σχεδιάσει μία μονάδα βιομάζας στο Αμύνταιο της Φλώρινας, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 40 MW και 30 MW θερμικής ενέργειας για την λειτουργία της Τ/Θ. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2019. Τόσο η κατασκευή, όσο και η λειτουργία της μονάδας θα γίνουν από κοινού με στρατηγικό εταίρο, ο οποίος και θα επιλεγεί κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews την επόμενη εβδομάδα δημοσιεύεται στον διεθνή τύπο η προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή του εταίρου αλλά και κατασκευαστή.

Την ίδια στιγμή που γίνονται όλα αυτά  το Υπουργείο Οικονομικών δια του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ και με την υπογραφή της Ειδικής Γραμματέως του ΕΣΠΑ Ευγενίας Φωτονιάτα ανάρτησε στο διαδίκτυο (διαύγεια) την πρόσκληση για την υποβολή πρότασης από το Δήμο Αμυνταίου του έργου «Εγκατάστασης σταθμού καύσης βιομάζας στην υφιστάμενη τηλεθέρμανση Αμυνταίου».  Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση «σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι η χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την εγκατάσταση σταθμού καύσης βιομάζας στην υφιστάμενη τηλεθέρμανση Αμυνταίου, με στόχο την υποκατάσταση της θερμικής ενέργειας που παρέχεται σήμερα από τον ΑΗΣ/ΔΕΗ Αμυνταίου. Η σχεδιαζόμενη μονάδα παραγωγής θερμικής ενέργειας, μέσω καύσεως βιομάζας, έχει συνολική ισχύ 30 ΜW και θα καλύψει τις θερμικές ανάγκες του υφιστάμενου δικτύου τηλεθέρμανσης στους οικισμούς Αμυνταίου, Φιλώτα και Λεβαίας, όσο και μελλοντικές θερμικές ανάγκες».

Πριν από δέκα μήνες. ο πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΝ Ηλίας Μοναχολιάς μόλις που είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Τ/Θ Αμυνταίου και ενημερώθηκε με κάθε λεπτομέρεια για τα χαρακτηριστικά του έργου.

Για την συγκεκριμένη μονάδα η ΔΕΗ ΑΝ έχει λάβει αδειοδότηση από την ΡΑΕ  ενώ υπάρχει έντονο παρασκήνιο ως προς την χωροθετησή της. Αρχικά, το 2015 είχε ανακοινωθεί από την ΔΕΗ ΑΝ  να κατασκευαστεί πλησίον του ΑΗΣ ΑΓ Δημητρίου στην Κοζάνη. Στην συνέχεια υπήρξαν  παρεμβάσεις  και περισσότερο τεκμηριωμένες προτάσεις που κρίθηκε αναγκαίο εξ αιτίας και του κατεπείγοντος από την παύση λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου να αλλάξει η χωροθέτηση και να κατασκευαστεί στο Αμύνταιο. Μάλιστα υπήρξε και έντονη αντίδραση στη παραπάνω απόφαση από τον βουλευτή Κοζάνης Μίμη Δημητριάδη στην αρμόδια επιτροπή της βουλής όταν συζητήθηκε το θέμα.

Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει συνεννόηση στους φορείς του δημοσίου γι'αυτά τα θέματα προκειμένου να αποφεύγονται οι τέτοιου είδους προστριβές που τελικά κοστίζουν στο απλο φορολογούμενο πολίτη. Το ζητούμενο είναι, θα προχωρήσουν και τα δύο έργα; Μάλλον απίθανο αφού θα αλληλοκαλύπτονται οι λειτουργίες τους. Ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα προς τα πίσω; Η ΔΕΗ ΑΝ που στην νέα περίοδο που εισέρχεται την μητρική εταιρία έχει αποφασίσει να κάνει γενναίο άνοιγμα στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, Γεωθερμία και βιομάζα η ο δήμος Αμυνταίου;  Σε λίγο πάντως θα ξέρουμε.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 18:07