Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019 16:59

Κοζάνη: Πανελλαδική πρωτιά και βραβείο για την ΔΙΑΔΥΜΑ στην διαχείριση των απορριμμάτων

Με το βραβείο "Επεξεργασία Βιοαποδομήσιμου Κλάσματος" στην κατηγορία Αστικά Στερεά Απόβλητα, τιμήθηκε η Διαδημοτική επιχείρηση της αυτοδιοίκησης δυτικής Μακεδονίας που είναι ο φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ στα πλαίσια των Greek Green Awards 2019.

Είναι το μοναδικό βραβείο που απονεμήθηκε κερδίζοντας την ομόφωνη πρόταση τόσο της Επιστημονικής επιτροπής της ΚΕΔΕ που αποτελείται από διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίων, όσο και των εκπροσώπων Επιμελητηρίων και Φορέων.

«Η διάκριση αποτελεί μία πανελλήνια αναγνώριση του έργου που επιτελείτε στην Δυτική Μακεδονία σε θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης  και συμπλήρωσε ότι η χρονιά που πέρασε ήταν ένα έτος σταθμός για την εταιρία που «συμπληρώνει 20 χρόνια από την ίδρυση της και ταυτόχρονα ένα πλήρες έτος λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ)» 

Ο Δημοσθένης Μαυρίδης δεν έκρυψε την ικανοποίηση  του για τα περιβαλλοντικά επιτεύγματα της ΔΙΑΔΥΜΑ ως προς την ορθή και σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαχείρισης των απορριμμάτων, έχοντας ανεβάσει στην κορυφή της Ελλάδας την περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας.  Όπως εξήγησε έχει ξεπεραστεί προ ετών  ο στόχος της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/31, αναφορικά με την εκτροπή του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των απορριμμάτων από την ταφή που ήταν στο 65% και με το κλείσιμο των στοιχείων του 2018 το ποσοστό εκτροπής ξεπέρασε 86%, υπερκαλύπτοντας ακόμη και τον στόχο του 80%, που είχε θέσει η σύμβαση Σύμπραξης (ΣΔΙΤ) της εταιρίας με τον ανάδοχο που λειτουργεί την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ). Για παράδειγμα από τους 120.000 τόνους απορριμμάτων που επεξεργάστηκε το 2018 η ΜΕΑ  τα βιοαποδομήσιμα υλικά έφτασαν στο 86% ξεπερνώντας ακόμη και το στόχο της σύμβασης.

Η Δυτική Μακεδονία είναι η πρώτη που επιτυγχάνει το στόχο της και αυτό «επιβεβαιώνει ακόμη μία  φορά την ορθότητα των επιλογών που κάναμε , καθώς και του σχεδιασμού των υποδομών για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια» κατέληξε ο κ. Μαυρίδης  

Οι πρώτες βάσεις για την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των απορριμμάτων τέθηκαν προς τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 με την ίδρυση της ΔΙΑΔΥΜΑ και την δημιουργία των πρώτων υποδομών. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2005, ακολούθησε το οριστικό κλείσιμο  όλων των παράνομων χωματερών που ξεπερνούσαν τις 207,  καθώς και ο καθαρισμός με την ταυτόχρονη  αναβάθμιση όλων των χώρων που λειτουργούσαν  οι χωματερές. 

Το πράσινο αποτύπωμα στην δυτική Μακεδονία γίνεται ακόμη πιο ευδιάκριτο από τις αυξημένες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών πού προκύπτουν από τα προγράμματα διαλογής στην πηγή αλλά και από την λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας ΜΕΑ. Πιο συγκεκριμένα από την λειτουργία της ΜΕΑ τα ανακυκλώσιμα υλικά που ανακτήθηκαν είναι περίπου 11.000 τόνοι και εάν σε αυτούς προστεθούν και οι 6.000 τόνοι που προέρχονται από τα προγράμματα Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ),  οι ποσότητες ξεπερνούν τους 17.000 τόνους/έτος. Ο Γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ ανέφερε ότι σήμερα βρισκόμαστε στο 80% του στόχου του ΠΕΣΔΑ και προέβλεψε ότι το 2020 η περιφέρεια θα είναι εκ νέου η πρώτη σε όλη την Ελλάδα που θα έχει υπερκαλύψει τους στόχους της.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019 17:04