Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 21:23

Με 700 στρμ. στο Αμύνταιο ξεκινούν οι πρώτες σπορές αρωματικών. Ακολουθεί η Πτολεμαϊδα το Φθινόπωρο και στην συνέχεια η Κοζάνη

Αυξημένη μοριοδότηση σε νέους παραγωγούς, έναρξη της καλλιέργειας την ανοιξιάτικη καλλιεργητική περίοδο πρώτα στα 700 στρέμματα της περιοχής Νότιου πεδίου Αμυνταίου, με λεβάντα, τριαντάφυλλο, χαμομήλι και σπαθόχορτο

κομίζουν οι αποφάσεις της Ομάδας Εργασίας για τα Αρωματικά, που συνεδρίασε πρώτη φορά την 1η Δεκεμβρίου, με προεδρεύοντα τον Θανάση Δημάκη.

Η πρώτη συνεδρίαση της ορισμένης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ομάδας Εργασίας πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας, την σχετική πρωτοβουλία του Υπουργού ΑΑ&Τ  Ευάγγελου Αποστόλου και την εξ αυτών απόφαση της ΔΕΗ, για την δυνατότητα παραχώρησης περίπου 3700 κατ αρχήν στρεμμάτων στο ΥΠΑΑ&Τ έναντι συμβολικού τιμήματος, προκειμένου να διατεθούν σε παραγωγούς της περιοχής για καλλιέργεια Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών.

Στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στο Διοικητήριο στην Κοζάνη, μετά την αρχική εισήγηση του ορισμένου από τον υπουργό, προεδρεύοντος της Ομάδας Εργασίας Θανάση Δημάκη, τοποθετηθήκαν αναλυτικά όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων, καθώς και οι εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στην Ομάδα.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν στη συζήτηση οι εκπρόσωποι φορέων:

Πλακεντάς Παναγιώτης Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης

Ζαμανίδης Σάββας Δήμαρχος Εορδαίας

Αθανασιάδου Χρυσούλα Αντιδήμαρχος Κοζάνης

Χατζοπούλου Πασχαλίνα Ερευνήτρια ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Ζαραφίδης Δημήτρης ΔΚΔΜ ΔΕΗ

Ανδρεάδου Συμέλα ΔΚΔΜ ΔΕΗ

Κοντογούνη Ιωάννα Προϊσταμένη ΓΔΠΑΟΚ Περιφέρειας ΔΜ

Οι εμπειρογνώμονες

Μιμίκος Κων/νος

Τζιμίκας Στέργιος

Αποστολίδης Ιωάννας

Γαβριηλίδης Γερμανός

Κασαράκης Ανδρέας

Και ως παρατηρητές

Καρακασίδης Δημ. Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΜ

Ποτακίδης Αριστοτέλης Αντιδήμαρχος Κοζάνης

Κυριακίδου Άννα Δήμος Εορδαίας

Ζουντουριάδη Εύη γεωπόνος

Επίσης παρευρέθηκε και πήρε μέρος στη συζήτηση συμβάλλοντας στη συλλογική αυτή προσπάθεια ο βουλευτής Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης.

Στη συζήτηση τέθηκαν ουσιαστικά επιστημονικά, διοικητικά, διαχειριστικά και προγραμματικά θέματα  για την προώθηση του εγχειρήματος και την επιτάχυνση των εργασιών και τέθηκαν οι προτεραιότητες και τα βήματα.

Μετά από ουσιαστική συζήτηση μεταξύ άλλων αποφασίστηκαν:

1. Να δοθεί προτεραιότητα στη συγκρότηση ομάδας /ων παραγωγών ΑΦΦ στην περιοχή. Αυξημένη μοριοδότηση στη διάθεση των εκτάσεων και σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, θα δοθεί σε νέους παραγωγούς που θα ενταχθούν στην ομάδα, σε ανέργους  και σε κατοίκους  των όμορων Γεωγραφικών Διαμερισμάτων.

Για το σκοπό αυτό θα γίνουν οι κατάλληλες επισκέψεις των ενδιαφερόμενων στις προς χρήση περιοχές.

Το μέγεθος των διαθέσιμων ανά παραγωγό και ομάδα εκτάσεων θα προσδιοριστεί ανάλογα με το βαθμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος αλλά και την εκτίμηση βιωσιμότητας της εκμετάλλευσης.

2. Η έναρξη καλλιέργειας να γίνει κατά την ανοιξιάτικη καλλιεργητική περίοδο, σε εδάφη που είναι ήδη αποκατεστημένα και εμπλουτισμένα από την ΔΕΗ και είναι διαθέσιμες οι σχετικές εδαφολογικές αναλύσεις και αφορούν τα 700 στρέμματα της περιοχής Νότιου πεδίου Αμυνταίου, καθώς και τα πρώτα καλλιεργήσιμα στρέμματα στην Κοζάνη.

Θα ακολουθούσουν κατά τη φθινοπωρινή περίοδο οι λοιπές περιοχές στην Εορδαία (περίπου 1.000 στρέμματα) και Κοζάνη (περίπου 2.000 στρέμματα).

3. Τα κατ’ αρχήν τέσσερα προτεινόμενα φυτά προτεραιότητας (λεβάντα, τριαντάφυλλο, χαμομήλι, σπαθόχορτο)  που ευνοούνται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, υπάρχει σχετική εμπειρία αλλά και δυνατότητες μεταποίησης και διάθεσης. Σειρά άλλων φυτών θα αποτελέσουν αντικείμενο παραγωγικής και εμπορικής διερεύνησης.

4. Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα να εκπονήσει  χρηστικό εγχειρίδιο καλλιεργειών και να παρακολουθεί επιστημονικά τις εργασίες. Ταυτόχρονα να προβεί σε όλες τις πειραματικές –ερευνητικές εργασίες διεύρυνσης των καλλιεργούμενων ειδών.

5. Να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα για την στήριξη των παραγωγών  και της  τοπικής παραγωγής .

Τέλος διευκρινίστηκαν τα όρια λειτουργίας  και ο υποστηρικτικός ρόλος της Ομάδας Εργασίας, ως οργάνου που θα συμβάλλει στην ορθολογική και δίκαιη κατανομή των εκτάσεων,  θα παρακολουθεί και θα στηρίξει επιστημονικά και λειτουργικά  τους παραγωγούς, όμως δεν μπορεί ούτε και πρόκειται να υποκαταστήσει  τις αυτοτελείς ενέργειες των θεσμικών φορέων και τις  προτιμήσεις της ομάδας  ή των μεμονωμένων παραγωγών. 

πηγη:http://www.agronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 21:28