Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2011 20:19

Νέος νόμος-πλαίσιο σε ΑΕΙ-ΤΕΙ με συντριπτικές αλλαγές. Συγχωνεύονται ΑΕΙ και ΤΕΙ;


panepistimio1teikozΣυγχώνευση ΑΕΙ και ΤΕΙ και μείωση του συνολικού αριθμού τους κατά 30% ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Από το Σεπτέμβριο κλείνουν τουλάχιστον δέκα ιδρύματα από τα συνολικά 40 της χώρας. Συντριπτικές αλλαγές έρχονται..

και στη διοίκηση, στη λειτουργία και τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων που θα παραμείνουν. Ο νέος νόμος-πλαίσιο έρχεται στη Βουλή στις 20 Ιουλίου.

Με άλλα λόγια, τα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα επιβιώσουν, αλλά πολλά από τα μικρότερα θα απορροφηθούν από αυτά. Δεν έχει αποφασιστεί όμως τι θα γίνει με τους φοιτητές των τμημάτων που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν. Το σενάριο που εξετάζεται φαίνεται ότι είναι το ίδιο που ακολουθήθηκε και με τα 25 τμήματα ΤΕΙ, τα οποία «κλείνουν» παραμένοντας εν λειτουργία μέχρις ότου αποφοιτήσουν οι σημερινοί σπουδαστές, χωρίς να κάνουν νέες εγγραφές.

Επιπλέον, εξετάζεται η ίδρυση εδρών που θα χρηματοδοτούνται από ιδιώτες, η θέσπιση χορηγιών αλλά και «μπόνους» ανταγωνιστικότητας. Στη «φιλοσοφία» του νέου νόμου-πλαισίου μπαίνει πλέον και το χρήμα. Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να παράγουν καθημερινά γνώση, να κατοχυρώνουν πατέντες, να αναλαμβάνουν μελέτες για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, συμμετέχοντας σε διεθνή ανταγωνιστικά προγράμματα. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις λεγόμενες ανθρωπιστικές σπουδές, που εκ των πραγμάτων θα αδυνατούν να «πουλήσουν» θεωρητική γνώση. Θα υποτιμηθεί η αξία αυτών των επιστημών;

Ανατροπή και για τους καθηγητές, σύμφωνα με το «Βήμα», ειδικά των ανώτατης βαθμίδας. Από δω και πέρα θα κρίνονται από την εκλογή τους ως τη συνταξιοδότησή τους κάθε πέντε χρόνια από ξένους αξιολογητές και βάσει διεθνών κριτηρίων. Οι διδάσκοντες δεν θα έχουν καμία γνώμη.

Το βιογραφικό και η ερευνητική δουλειά κάθε καθηγητή θα στέλνεται κατευθείαν στο εξωτερικό.Στην περίπτωση που κάποιος καθηγητής δεν περάσει την «διεθνή» αξιολόγηση, θα κρίνεται πάλι μετά από τρία χρόνια. Με τη δεύτερη αποτυχία, ωστόσο, θα απομακρύνεται από το Πανεπιστήμιο και θα μετατάσσεται σε άλλη θέση στο δημόσιο τομέα.

Αλλάζει και ο τρόπος προαγωγής των πανεπιστημιακών. Δηλαδή, προκειμένου να ανέλθει ένας διδάσκων σε επόμενη βαθμίδα θα περνά από επταμελές εκλεκτορικό σώμα συντιθέμενο αποκλειστικά από μέλη του ίδιου επιστημονικού αντικειμένου με τον ίδιο, τα οποία μάλιστα δεν θα είναι από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Το εκλεκτορικό σώμα θα αποτελούν τέσσερις Έλληνες και τρία μέλη από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Σύμφωνα με το υπουργείο, η διάταξη αυτή απαντά σε καταγγελίες πανεπιστημιακών για οικογενειοκρατία και πελατειακές σχέσεις στο διδακτικό προσωπικό

 

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2011 20:36