Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 13 Μαϊος 2023 19:18

Ο προεκλογικός σφυγμός της PRORATA - Ποια αισθήματα νοιώθουν οι πολίτες - Η διαφορά των κομμάτων

Λίγες μόνο ημέρες πριν από την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου, η κοινή γνώμη δηλώνει ότι αισθάνεται κυρίως φόβο και θυμό (53%)
αναλογιζόμενη την προοπτική μιας νέας τετραετούς διακυβέρνησης υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συναισθήματα που σε μεγάλο βαθμό σκιαγραφούν τον συναισθηματικό καμβά επί του οποίου θα λάβουν χώρα οι επικείμενες εκλογές.
Πως όμως, οι εκλογείς, θα λάβουν τις αποφάσεις τους στον δρόμο προς τις κάλπες; Σύμφωνα με τα ευρήματα του Σφυγμού, της τακτικής μέτρησης εκλογικής συμπεριφοράς της Prorata, το 39% ευθυγραμμιζόμενο σε μεγάλο ή απόλυτο βαθμό με τις θέσεις κάποιου κόμματος, το 25% με κριτήριο την μη επανεκλογή στο τιμόνι της χώρας της ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 24% με κριτήριο την παρεμπόδιση του σεναρίου σχηματισμού κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ μια μικρότερη μερίδα (11%) επιθυμώντας να στείλει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας απέναντι στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή και στους δύο, χωρίς δηλαδή να ταυτίζεται πολιτικά με κάποιο κόμμα ή να λαμβάνει υπόψη το δίλημμα της διακυβέρνησης της χώρας.
Στο πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού και τον δείκτη πρόθεσης ψήφου, το κυβερνών κόμμα (31.5%) προηγείται κατά την τελευταία στροφή της προεκλογικής περιόδου με 4.5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (27%), την ίδια στιγμή που η επιρροή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανιχνεύεται στο 9.5%, του ενισχυμένου ΚΚΕ στο 7%, του ΜεΡΑ25 στο 3.5% και της Ελληνικής Λύσης στο 3%. Τέλος, το αθροιστικό ποσοστό όσων δηλώνουν προτίμηση σε κάποιο άλλο κόμμα φθάνει το 8.5%, ενώ το ύψος των απολύτως αναποφάσιστων εκλογέων καταγράφεται στο 10%.
H συγκεκριμένη εικόνα εκτιμάται ότι σε πραγματικό εκλογικό χρόνο, θα οδηγούσε σε μια αναλογία ισχύος της τάξης του 5% μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, ενώ θα παρήγαγε μια 6κομματική βουλή, στην οποία τα διάφορα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας θα έμοιαζαν αριθμητικά οριακά.
Γιατί, ωστόσο, ενώ στην μεγάλη εικόνα, δηλαδή εντός ενός κοινωνικά αρνητικά φορτισμένου κλίματος, η ΝΔ ηγείται δημοσκοπικά της εκλογικής κούρσας; Διότι, μια σημαντικά ορατή μειοψηφική μερίδα ψηφοφόρων (37%) θα αισθανόταν ελπίδα και ανακούφιση στην προοπτική μιας ακόμα τετραετούς διακυβέρνησης της ΝΔ, την στιγμή που η διευρυμένη και πλειοψηφική κοινωνική δυσαρέσκεια, είτε διαμοιράζεται μεταξύ των εναλλακτικών πολιτικών προτάσεων, είτε λιμνάζει στην περιοχή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων και της αποχής.
Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει και η εκτίμηση των ίδιων των ψηφοφόρων για το αποτέλεσμα των εκλογών, με την μεγαλύτερη μερίδα αυτών (54%) να θεωρεί ότι η απόσταση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι τελικά οριακή, εύρημα που φανερώνει ότι παρά τις σαφείς τάσεις που καταγράφονται, μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος θεωρεί ότι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση αποτελεί ένα ανοιχτό ακόμη στοίχημα για τα δύο μεγάλα κόμματα.
 
Για το σύνολο των ευρημάτων και την σχετική ανάλυση δείτε εδώ.
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Μαϊος 2023 19:23