Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010 15:37

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ Ν.Δ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣΣυναντήσεις με εκπροσώπους αγροτικών φορέων των Νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας είχε ο Τομεάρχης Αγροτικού της Ν.Δ. Γιώργος Κασαπίδης, στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκδήλωσης του τομέα και της γραμματείας αγροτικού στην Πάτρα, τη Δευτέρα 15 Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποι φορέων εξέθεσαν τα θέματα που τους απασχολούν, ενώ ζητήθηκαν και οι προτάσεις τους για ζητήματα, όπως η εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος και η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του ΥπΑΑ & Τ.

Την επόμενη μέρα, ο Τομεάρχης Αγροτικού -  συνοδευόμενος από τον αντινομάρχη Μεσσηνίας, υπεύθυνο για τα αγροτικά και πρόεδρο ΝΟΔΕ κ. Παναγιωτόπουλο -  περιόδευσε σε περιοχές του Νομού Μεσσηνίας και επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις μεταποίησης, τυποποίησης και συσκευασίας Π.Ο.Π. ελαιολάδου Καλαμάτας και Π.Ο.Π. επιτραπέζιων ελιών Καλαμών στην ΕΑΣ Καλαμάτας, που αποτελούν κάποια από τα κορυφαία ελληνικά προϊόντα στην παγκόσμια αγορά.

Ο κ. Κασαπίδης άκουσε τις θέσεις και τα προβλήματα που του παρουσίασαν ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΕΑΣ για το μέλλον και την προοπτική της ένωσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Κασαπίδης συναντήθηκε με το προεδρείο της ομάδας παραγωγών πρώιμης πατάτας Καλαμάτας - συγκομιδή αρχές Απριλίου -  και του εξέθεσαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ως προς την εμπορία του προϊόντος τους και τον έντονο ανταγωνισμό που δέχονται από εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες (Αίγυπτο, Τουρκία).

Συνεχίζοντας, ο Τομεάρχης της Ν.Δ. επισκέφτηκε αγρόκτημα ατομικής επιχείρησης παραγωγής, συσκευασίας και αποθήκευσης πρώιμης πατάτας, όπου άκουσε από τον ιδιοκτήτη και άλλους παραγωγούς τη δυναμική των πρώιμων προϊόντων αλλά και άλλων μοναδικών αγροτικών προϊόντων όπως η σταφίδα, τα αποξηραμένα σύκα, τα εσπεριδοειδή, τα οποία μαζί με την ελιά και το ελαιόλαδο συνθέτουν ένα οργανωμένο πακέτο προσφοράς σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού.

Κατόπιν, ο κ. Κασαπίδης μετέβη στις εγκαταστάσεις της ΣΥΚΙΚΗ (Συνεταιριστική Οργάνωση Τυποποίησης και Εμπορίας ξερών σύκων), όπου είδε από κοντά το φυτώριο και τις οργανωμένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας - διαλογής και τυποποίησης -  των ξερών σύκων που παράγουν παραγωγοί της Μεσσηνίας και Λακωνίας. Ο πρόεδρος, τα μέλη του Δ.Σ. και το επιστημονικό προσωπικό της τριτοβάθμιας αυτής συνεταιριστικής οργάνωσης παρουσίασαν στον κ. Κασαπίδη την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην καλλιέργεια και αγορά ξερών σύκων στην οποία έχουν μοναδικό αλλά ισχυρό ανταγωνιστή την Τουρκία.

Ακολούθως, ο κ. Κασαπίδης συναντήθηκε στα γραφεία του ΕΒΕ Μεσσηνίας με τον πρόεδρο και επιχειρηματίες που ασχολούνται με την μεταποίηση, επεξεργασία και εμπορία αγροτικών προϊόντων, όπως ελαιολάδου, επιτραπέζιας ελιάς, πατάτας, σύκων, σταφίδας, αμπελοοινικών προϊόντων, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών κ.α.

Τη μοναδική έως σήμερα επιχείρηση στη χώρα μας που παράγει ξύδι βαλσάμικο επισκέφτηκε μετά τη συνάντηση στο ΕΒΕ Μεσσηνίας ο κ. Κασαπίδης και ενημερώθηκε από τον ιδιόκτητη για τη δυναμική του ελληνικού βαλσάμικου ξυδιού - γλυκόξινο ξύδι -  που αν και νέο προϊόν σε σχέση με τα αντίστοιχα Ιταλικά, έχει κατακτήσει ήδη την ελληνική αγορά και παρουσιάζει ανοδική πορεία και στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια, ο Τομεάρχης αγροτικού επισκέφτηκε το Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δράκο – γεωπόνο στο επάγγελμα – και πρόεδρο της ΕΝΑΕ, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά τα προβλήματα και την προοπτική του αγροτικού τομέα στο Νομό.

Κοινή διαπίστωση η ανάγκη εξυγίανσης του συνεταιριστικού κινήματος, η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ αξιοποιώντας και τις αλλαγές στο πλαίσιο του σχεδίου Καλλικράτης, αλλά και η ανάγκη προβολής και προώθησης των προϊόντων, με συνδυασμό πολιτικών και δράσεων των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού και Πολιτισμού.

                                                            ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010 15:38