Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010 16:03

ΔΙΑΡΡΟΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΤΡΙΧΛΩΡΙΟΥΧΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΚΗΣΟ Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής ενημερώθηκε το πρωί, για τη διαρροή διαλύματος τριχλωριούχου σιδήρου (FeCl3), περιεκτικότητας 9%, που εντοπίστηκε από τη ΔΕΗ, εντός του χώρου του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, το απόγευμα της Τρίτης 20ης Απριλίου 2010. Αμέσως, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση, οι επιπτώσεις και ο τρόπος αντιμετώπισης της διαρροής, ο κ. Δακής έστειλε κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων στο χώρο του συμβάντος.
Το κλιμάκιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης μετά από επιτόπιο έλεγχο έκρινε ότι δεν συντρέχουν άμεσα λόγοι ανησυχίας για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, ενώ εξετάζονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Οι ενέργειες της ΔΕΗ αξιολογούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το σχετικό έγγραφο της ΔΕΘ/ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για την διαρροή έχει ως εξής:

«Περίληψη     :     Διαρροή διαλύματος τριχλωριούχου σιδήρου 9% στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

Σχετικά          :     α.    ΚΥΑ ΕΠΟ 94650/12.09.2006

Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 20-4-2010 και ώρα 16:45 εντοπίστηκε μικρής έκτασης διαρροή διαλύματος FeCl3 (περιεκτικότητας 9%) από δεξαμενή τριχλωριούχου σιδήρου. Η διαφυγείσα ποσότητα υπολογίζεται σε 6 τόννους. Η διαρροή οφείλεται σε αστοχία ελαστικού σωλήνα Φ38 σε σημείο δίπλα στη δεξαμενή.

Η διαρροή έγινε άμεσα αντιληπτή από το χειριστή των εγκαταστάσεων και έγινε χρήση προσροφητικού υλικού (τέφρα) με αλκαλική αντίδραση (σύμφωνα με τις οδηγίες του φύλλου ασφαλείας του υλικού) ώστε να εξουδετερωθεί η όξινη αντίδραση του διαλύματος του τριχλωριούχου σιδήρου.

Το φύλλο ασφάλειας του υλικού δεν αναφέρει κανένα κίνδυνο σε περίπτωση ανάλογης της παρούσας. Ο Σταθμός για την βέλτιστη διαχείριση του θέματος προτίθεται, αφού ελέγξει την οξύτητα του εξουδετερωμένου υλικού μαζί με την τέφρα, να το διαθέσει στην απόθεση του Νοτίου Πεδίου.

Σημειώνουμε ότι δεν υπήρξε βλάβη εξοπλισμού αντιρρύπανσης ή οποιαδήποτε υποβάθμιση του περιβάλλοντος καθώς το διάλυμα τριχλωριούχου σίδηρου ούτε ήρθε σε επαφή με αποχέτευση ούτε έβλαψε υδροφόρο ορίζοντα.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

 
N. Αποστολίδης
Διευθυντής ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

 


Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010 16:08