Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 31 Μαϊος 2012 09:58

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος η 31η Μαΐου 2012

tsigaro-mathiteΣτις 31 Μαΐου κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, δίνοντας έμφαση στους κινδύνους, για την υγεία, που συνδέονται με το κάπνισμα και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τον περιορισμό του.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας επικεντρώνεται στην ανάγκη της αποκάλυψης και αντιμετώπισης των μεθόδων με τις οποίες προσπαθεί η βιομηχανία καπνού να παρεμβαίνει και να υπονομεύει την εφαρμογή μέτρων ελέγχου του καπνίσματος, όπως προβλέπονται στη Σύμβαση – Πλαίσιο του ΠΟΥ, που ισχύει από το 2005.
Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα προκαλεί πλήθος παθήσεων, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Συγκεκριμένα το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια, το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα, το 90% των θανάτων από περιφερειακές αγγειακές νόσους - οι οποίες συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό, καθώς και το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα οφείλονται στη βλαβερή αυτή συνήθεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρείας:

? Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.

? Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.

Αρκετές χώρες διαθέτουν σχετική νομοθεσία με την οποία περιορίζεται η διαφήμιση του καπνού, ρυθμίζεται ποιος μπορεί να αγοράσει και να καταναλώσει προϊόντα καπνού και καθορίζονται οι χώροι που επιτρέπεται να καπνίζει κανείς.

Το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ», συμμετέχει ενεργά στην ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του καπνίσματος και την ενημέρωσή τους για τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία των καπνιστών, παθητικών και μη καθώς και για τα οφέλη από την διακοπή της βλαβερής αυτής συνήθειας. Υπεύθυνες της προσπάθειας αυτής είναι οι Επισκέπτριες Υγείας, κ. Δρογούτη Παρασκευή και Καζαντσίδου Γεωργία, οι οποίες καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς πραγματοποίησαν επισκέψεις σε διάφορα σχολεία του νομού μας στα πλαίσια της εφαρμογής δράσεων πρόληψης και προαγωγής υγείας στα σχολεία.

Η πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντική.
Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους του καπνίσματος πρέπει να είναι διαρκής.
Ευχόμαστε αυτή η μέρα να μην έχει απλά εθιμοτυπικό χαρακτήρα στο μυαλό μας, αλλά να αποτελέσει ευκαιρία για ουσιαστικό προβληματισμό.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Μαϊος 2012 10:00