Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010 16:26

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΔΕΗ.

Γράφτηκε από τον
altΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ
 Η πρόσφατη επιλογή της διεύθυνσης της ΔΕΗ να προκρίνει για την καρέκλα του διευθυντού ΛΚΔΜ την Όλγα Κουριδου έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στο μεγαλύτερο λγνιτικό κέντρο της χώρας. Και δεν μιλάμε για διαμαρτυρίες εργαζομένων αλλά για φωνές και ξεσπάσματα από στελέχη που σήμερα διοικούν τα μεγαλύτερα ορυχεία της χώρας οι οποίοι  περίμεναν να έχουν διαφορετική τύχη από τις επιλογές της διεύθυνσης. Το κλίμα είναι αρκετά βαρύ και οι κουβέντες που ακούστηκαν στην τελετή παράδοσης παραλαβής από την παλιά ηγεσία (βλ Νικολακακος) στην νέα, ήταν σκληρές. Η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη και τα περισσότερα στελέχη που πήραν το λόγο, παρουσία της Όλγας Κουριδου,

μίλησαν με απαξιωτικό τρόπο για τις επιλογές της διοίκησης, τόνισαν ότι «δεν ανταποκρίνονται στην δύσκολη περίοδο που έχουν μπροστά τους τα ορυχεία», ανέφεραν ότι «έγιναν παιγνίδια κομματικού χαρακτήρα εις βάρος άλλων στελεχών»και στο τέλος κάποιοι τόνισαν ότι «η επιλογή Ζερβού στο πρόσωπο της Κουρίδου δεν ενώνει σε μια γροθιά το σύνολο των ορυχείων απέναντι στα δεκάδες μέτωπα που παραμένουν ανοικτά με την τοπική κοινωνία».
Άλλοι έκαναν την διαπίστωση ότι «η επιλογή στο πρόσωπο της Κουριδου στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, με την απειλή της πώλησης φιλέτων της επιχείρησης στους ιδιώτες, λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στο σύνολο της λιγνιτικης παραγωγής και των ορυχείων».
Μάλιστα κάποιοι εντος και εκτός της αιθούσης αναρωτήθηκαν μεγαλοφώνως «ποιος διοικεί επιτέλους την ΔΕΗ ο Σπάρτακος και η ΓΕΝΟΠ η ο Αθρουρος Ζερβός και τα στελέχη του»; Για την θέση Βοκάρχη που είχε προκηρυχθεί μετά την αναβάθμιση Νικολακάκου ως γενικού διευθυντή ορυχείων, ως πιθανοί σοβαροί διεκδικητές ήταν οι Κλαδάρχες,  Στέφανος Παλαβός αναπληρωτής διευθυντής ΛΚΔΜ, ο Γιάννης Ιωακείμ διευθυντής στο Νότιο πεδίο και ο Φιλιππας Φίλιος επί πολλά έτη συνεργάτης του αείμνηστου Καβουρίδη και αναπληρωτής διευθυντής στο ΛΚΔΜ. Αίτηση για την θέση έκαναν και άλλα στελέχη  ακόμη και στο επίπεδο του τομεάρχη όπως η Όλγα Κουριδου. Οι τρεις επικρατέστεροι έχουν διοικήσει επί πολλά έτη όλες τις μονάδες ορυχείων της περιοχής και διατηρήθηκαν η αναβαθμίστηκαν σε θέσεις κλειδιά από την εποχή Νέζη έως και την περίοδο Αθανασόπουλου. Στο χώρο των τεχνοκρατών της επιχείρησης απολαμβάνουν εκτίμηση και σεβασμό από τους συναδέλφους τους.
Αυτό που εξοργίζει τους περισσότερους είναι ότι με την απόφαση της διοίκησης η Όλγα Κουρίδου από ένα απλό στέλεχος λειτουργίας στο ορυχείο του Αμυνταίου (υπάρχουν δεκάδες τέτοια στελέχη), εν μια νυκτί ανέβηκε δυο-δυο τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας περνώντας ακόμη και τους σημερινούς φυσικούς προϊσταμένους της για να καταλάβει την θέση του διευθυντή ΛΚΔΜ. Έτσι παρατηρείται το παράδοξο, η υφισταμένη ενός διευθυντή ορυχείου να αναβαθμίζεται όχι σε διευθυντή ορυχείου αλλά σε  θέση γενικής διεύθυνσης όλων των ορυχείων.
Η Όλγα Κουριδου το 2004 κατά την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην ΔΕΗ ήταν μια από τις δυο μηχανικούς με τα κράνη που συνομίλησε τότε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Η συνέχεια είναι γνωστή, σε μια νύκτα μπήκε στο ευρωψηφοδελτιο του κόμματος εκπλήσσοντας τους πάντες και δημιουργώντας ανάμικτα συναισθήματα. alt
Πληροφορίες του vetonews αναφέρουν ότι καθοριστικό παράγοντα στην παραπάνω επιλογή έπαιξαν οι κόκκινες γραμμές που έθεσαν με έντονο τρόπο οι «πράσινοι» συνδικαλιστές του Σπάρτακου και της ΓΕΝΟΠ. Στον Στέφανο Παλαβό χρεώθηκε η «ρετσινιά» του δεξιού η όποια θα δημιουργούσε πρόβλημα στο «βαθύ» συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως να υποτιμώνται οι τεχνοκρατικές του δεξιότητες. Στο Γιάννη Ιωακείμ αναγνωρίστηκαν οι ικανότητες  στη διοίκηση και η τεχνική επάρκεια, ότι είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά του χρεώθηκε η «κακή» διαγωγή που έχει επιδείξει ως προς την «συνεργασία» του με τους πρασινογαλάζιους συνδικαλιστές. Στο δε Φίλιππα Φίλιο αναγνωρίστηκε ο πρότερος έντιμος βίος οι τεχνικές δεξιότητες αλλά και εδώ τα πράγματα σκάλωσαν γιατί θεωρείται «persona non grata» για τους γαλάζιους συνδικαλιστές.

 
Πάντως όλες οι πλευρές ανεξάρτητα από την πικρία που τους διακατέχει αναγνωρίζουν την εντιμότητα την εργατικότητα και την τεχνική κατάρτιση της μέχρι πρότινος υφισταμένης τους αλλά από χθες διευθύντριας του μεγαλύτερου λιγνιτικου κέντρου των Βαλκανίων. Έγκυροι τεχνοκράτες που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ΔΕΗ επισημαίνουν με σκεπτικισμό ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της επιχείρησης παρατηρείται το φαινόμενο τέτοιας ραγδαίας ανέλιξης στελέχους που ανεβαίνει δυο-δυο τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας. «Αναμένουμε να δούμε τις συνέπειες  οι οποίες είναι πιθανόν να γίνουν ορατές σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Αρκετοί μέσα στο θυμό και την οργή τους μίλησαν για ομαδικές παραιτήσεις αλλά επικράτησε η γνώμη των ψυχραιμότερων που συνέστησαν υπομονή
χωρίς όμως να αποκλείεται ότι στο άμεσο μέλλον δεν θα δούμε «οικιοθελείς» μετακινήσεις και αποχωρήσεις από τα μέτωπα παραγωγής σε πόστα ξεκούρασης. Στην πανηγυρική συνεδρίαση παράδοσης παραλαβής του ΛΚΔΜ πολλοί μίλησαν ακόμη και για υπόγειο πόλεμο λάσπης που εκπορεύθηκε από συγκριμένα πολιτικά κέντρα ενώ άλλοι φωτογράφιζαν πολιτικό γραφείο για ανάρμοστη παρέμβαση στα εσωτερικά δρώμενα της επιχείρησης. Ο πρόεδρος του Σπάρτακου Γ. Αδαμίδης όταν του ζητήσαμε να απαντήσει εάν υπήρξε παρέμβαση του στην επιλογή στελεχών δήλωσε λακωνικά ότι «εμείς στηρίξαμε τις επιλογές της διοίκησης». Όπως όλα δείχνουν ο Αρθούρος Ζερβός με την απόλυτη στήριξη της ΥΠΕΚΑ Τινας Μπιρμπιλη επέλεξε σ’ένα μεγάλο μέρος των στρατηγικών επιλογών της διοίκησης της ΔΕΗ να «συχνοτιζεται» με τους συνδικαλιστές της επιχείρησης και από την άλλη να «συντονίζεται» μαζί τους στα δύσκολα προβλήματα που η κυβέρνηση  έχει πάρει παράταση απο την τρόικα έως το τέλος του 2010.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 10:27
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.