Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 13:07

Προκήρυξη θέσεων διαγωνισμού στο Δημοτικό Ωδείο για τους ''φίλους'' της προέδρου του ΟΑΠΝ και του Δημάρχου Κοζάνης;

Γράφτηκε από τον
Οι επίμαχες αποφασεις του ΟΑΠΝ που δημοσιεύτηκαν στην διάγεια. Αριστερά η μοριοδοτηση των τίτλων και δεξιά η απόφαση αφαίρεσής τους Οι επίμαχες αποφασεις του ΟΑΠΝ που δημοσιεύτηκαν στην διάγεια. Αριστερά η μοριοδοτηση των τίτλων και δεξιά η απόφαση αφαίρεσής τους

του Σπύρου Κουταβα
Η υπόθεση του διαγωνισμού για την πρόσληψη τριάντα οκτώ (38) ατόμων με σχέση εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ για την κάλυψη των αναγκών του ΟΑΠΝ

Δήμου Κοζάνης στις δομές του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης (Δ.Ω.Κ.) και του Εικαστικού και Φωτογραφικού Εργαστηρίου που φέρνει στο φώς το vetonews φαίνεται ότι έχει παράθυρα που ευνοούν συγκεκριμένες περιπτώσεις διαγωνιζομένων που εργάζονται ήδη στο Δημοτικό Ωδείο η άλλων που θέλουν να εργαστούν στο Ωδείο του Δήμου Κοζάνης.
Αυτό που δημιουργεί έντονη καχυποψία και δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων για τις προθέσεις του ΟΑΠΝ και της Δημοτικής αρχής είναι ότι, το ΔΣ του ΟΑΠΝ σύμφωνα με τα έγραφα της διαύγειας αποφάσισε στις 24/09/2015 εσπευσμένα να διορθώσει προγενέστερη απόφαση του που έλαβε στις 13/07/2015 για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει ως προς την επιλογή των καθηγητών του Ωδείου αλλά και του καλλιτεχνικού διευθυντή.
Ενώ έχει αποφασιστεί με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία - που το ίδιο το νομικό πρόσωπο του δήμου παραδέχεται -για την μοριοδότηση των τίτλων διπλωμάτων και πτυχίων που έχουν οι ενδιαφερόμενοι, ξαφνικά με νεώτερη απόφαση και ως δικαιολογία την απλή σύσταση ενός συνδικαλιστή μουσικού, αποφασίζουν να αφαιρέσουν την μοριοδότιση των διπλωμάτων των ενδιαφερομένων και να αξιολογήσουν τους καθηγητές και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ωδείου μόνο από το εκπαιδευτικό έργο η την επαγγελματική εμπειρία.
Η Απόφαση αυτή ευνοεί όσους από τους υποψηφίους για την θέση των μουσικών η του καλλιτεχνικού διευθυντή έχουν μόνο δίπλωμα Ωδείου ενώ αδικεί κατάφορα όσους υποψηφίους διαθέτουν όχι μόνο δίπλωμα Ωδείου αλλά και Πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης Μουσικολογίας η και Μουσικών σπουδών με ειδικότητα συγκεκριμένο όργανο.
Με το σύστημα της μοριοδότησης των τίτλων σπουδών οι πτυχιούχοι Ωδείων που είναι και κάτοχοι τίτλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μουσικών σπουδών υπερτερούν των τυπικών προσόντων έναντι των υποψηφίων που έχουν μόνο τον τίτλο του Ωδείου. Έτσι στον Δήμο της Κοζάνης για να διευκολύνουν την πρόσληψη «φίλων συγγενών η των δικών μας παιδιών» βρήκαν το παράθυρο του συνδικαλιστή και το προεδρικό διάταγμα Π.Δ. 523/1980 και εξαίρεσαν την μοριοδότηση των τίτλων σπουδών.
Κι ενώ σε όλους τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και εκτός Ασεπ που γίνονται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μοριοδοτούνται οι τίτλοι σπουδών ακόμη και ο βαθμός πτυχίου, στην Κοζάνη ο ΟΑΠΝ η κ. Φανή Φτάκα Τσικριτζή και ο δήμαρχος κ. Λ. Ιωαννίδης αποφάσισαν να πρωτοτυπήσουν. Για το μέλλον των «δικών τους παιδιών» η ''φιλικών τους προσώπων'' αποφάσισαν να αφαιρέσουν την μοριοδότηση των τίτλων σπουδών γιατί φαίνεται οτι δεν ευνοούσε κάποιους.
Η φασαρία γίνεται μόνο για τους καθηγητές πιάνου, βιολιού η κιθάρας; Όχι, γίνεται για έναν πιο σοβαρό λόγο. Περισσότερο σημασία για την δημοτική αρχή έχει η επιλογή του προσώπου του καλλιτεχνικού διευθυντή που θα διευθύνει περί τους 60-70 ανθρώπους που είναι το προσωπικό του Ωδείου και που οι αποφάσεις του θα επηρεάζουν τον προϋπολογισμό του ΟΑΠΝ και κατ'επέκταση του Δήμου Κοζάνης.
Άρα, με την απόφαση του ο Οργανισμός βγάζει από την θέση των φαβορί για το πόστο του καλλιτεχνικού διευθυντή, υποψηφίους που έχουν υποβάλλει αιτήσεις, που διαθέτουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αλλά τους τοποθετεί έξω απο την ''παρέα'' που σιγά - σιγά φτιάχνεται στο δημαρχείο, δηλαδή στους ''ανεπιθύμητους''.
Μετά το 1998 είναι η πρώτη φορά που προκηρύσσεται η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Έως σήμερα η θητεία του σημερινού διευθυντή του Ωδείου ανανεωνόταν με αποφάσεις των εκάστοτε δημάρχων. Στο παρελθόν το δημοτικό Ωδείο ήταν ο χώρος που οι δημοτικές αρχές αλλά και διοικήσεις έκαναν πλείστες πολιτικές και άλλες ''εξυπηρετήσεις''.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η σημερινή δημοτική αρχή είναι εάν θα συνεχίσει με διαδικασίες στα ''ορια της νομιμότητας'' το ''έργο'' των προκατόχων της. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 10:32
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.