Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 23:35

Η υγεία στη δυτ. Μακεδονία. Τοπικισμοί και πολιτικό κόστος τυφλώνουν τους αυτοδιοικητικούς

Γράφτηκε από τον
Απο την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την υγεία Απο την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την υγεία

του Σπύρου Κουταβα

Παρατηρώντας τις τοποθετήσεις των συμβούλων της πλειοψηφίας, της αντιπολίτευσης μείζονος και ελάσσονος, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης

 του δημάρχου Λ. Ιωανιδη αλλά και του Λ. Μαλούτα για τις αρνητικές εξελίξεις στα νοσοκομεία της περιοχής και ειδικότερα στο Μαμάτσειο,  διαπιστώνεις ότι όλοι μα όλοι του πολιτικού προσωπικού προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δάκτυλο τους.

Αδυνατούν να κατανοήσουν το αυτονόητο. Δεν έχουν καμιά επαφή με την ιστορία και την μνήμη. Ζητάνε 90 προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία της περιοχής για να καλυφτούν τα κενά στις κλινικές κλπ. Οταν 90 προσλήψεις δεν θα γίνουν σε ολόκληρη  της υγειονομική Περιφέρεια δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.  Ότι έλεγαν οι προκάτοχοι του η και οι ίδιοι πριν από δέκα χρόνια όταν τα λεφτά υπήρχαν τα επαναλαμβάνουν και σήμερα. το πολιτικό μας προσωπικό οι αυτοδιοικητικοί μας δεν έχουν καταλάβει  τι συμβαίνει στην χώρα, ζουν σε άλλη εποχή.

Επειδή ο δήμαρχος και οι υπόλοιποι  της παρέας του δημοτικού συμβουλίου ακόμη και οι εκπρόσωποι του Ιατρικού κόσμου -ότι πιο λυπηρό για τους τελευταίους - έχουν απολέσει την μνήμη τους θα τους θυμίσουμε ορισμένα γεγονότα.  Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είχαμε και την περίοδο που δεν υπήρχε μνημόνιο στα μέσα της δεκαετίας του 2000 τότε που  η χώρα ζούσε στην αυταπάτη και την ευδαιμονία των δανεικών. Τότε, για όσους θυμούνται οι παιδιατρικές κλινικές δεν λειτουργούσαν, η παθολογική του Μποδοσάκειου υπολειτουργούσε, η ΜΕΘ το ίδιο, οι Μαιευτικές κλινικές στην Φλώρινα την Καστοριά με εξαίρεση του Μποδοσάκειου αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα έλλειψης ιατρών, οι καρδιολογικές κλινικές δεν ήταν επανδρωμένες παρά μόνο με ένα γιατρό κλπ.

Κι ενώ η ΝΔ της περιόδου Καραμανλή  με το νόμο Παυλόπουλου τακτοποίησε  στο δημόσιο τις ''ψηφοθηρικές εκκρεμότητες''  του ΠΑΣΟΚ, τι συνέβη  και δεν φρόντισε να καλυφθούν κενά στις κλινικές των νοσοκομείων; Γιατί δεν διόρισε από τρείς και τέσσερις γιατρούς σε κάθε κλινική για να λυθεί το πρόβλημα δια παντός; Αφού λεφτά «υπήρχαν».  

Εάν δεν μπόρεσαν να διορίσουν γιατρούς την περίοδο των παχέων αγελάδων τότε που η φαρμακευτική δαπάνη άγγιζε τα 9 δις €, την περίοδο της ευδαιμονίας, γιατί να μπορέσουν σήμερα όταν τα ταμεία είναι άδεια και οι φορολογούμενοι πολίτες που τροφοδοτούν με τους φόρους τους την λειτουργία των νοσοκομείων έχουν εξαντλήσει όλα τα αποθεματικά τους;


Θα κουβεντιάσουμε πραγματικά, θα πούμε επιτέλους αλήθειες που μπορεί να ενοχλήσουν; Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο δεν προσφέρουν υπηρεσίες όταν λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο το πολιτικό κόστος και την αρτιότητα  του ‘’οικόπεδου’’ της Κοζάνης.

Συγχωνεύσεις  και αναδιάταξη του χαρτη της Υγείας

Στην δυτική Μακεδονία υπάρχουν πέντε νοσοκομεία με τα δύο μεγάλα να βρίσκονται στην ΠΕ Κοζάνης και σε μεταξύ τους απόσταση μόλις 26 χλμ. Τα τρία νοσοκομεία των υπολοίπων νομών της Περιφέρειας απέχουν 45 έως 75 χλμ από τα δύο νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης το Μποδοσάκειο και το Μαμάτσειο νοσοκομείο. Συνολικά η νοσοκομειακή περιφέρεια διαθέτει περί τις 950 κλίνες για πληθυσμό 330.000 κατοίκων. Η αναλογία είναι πλούσια αλλά απογοητεύει η πληρότητα των κλινών αφού μεγάλος αριθμός τους παραμένει κενός. Οι πολίτες τρέχουν λόγω της διευκόλυνσης των οδικών αξόνων σε Θεσσαλονίκη Ιωάννινα και Λάρισα για να λάβουν ασφαλείς υπηρεσίες υγείαςΚι ενώ οι ασθενείς διανύουν αποστάσεις πέραν των 150 χλμ για να φτάσουν σένα νοσοκομείο και να νοσηλευτούν στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας για λόγους τοπικισμού, πολιτικού κοστους, επαγγελματικών και προσωπικών φιλοδοξιών των ιατρών δεν μπορούμε να κάνουμε το αυτονόητο.

Απο το 2010 εγκαιρα σημειώναμε οτι μοναδική διέξοδος για την περιοχή είναι η γενναία αναδιάταξη του χάρτη της υγειας με καταργήσεις κλινικών, αναδιάταξη νοσοκομειακών μονάδων, συγχωναύσεις κλινικών κλπ.

Γιατί είναι ταμπού να μιλήσει κάποιος ακόμη και από το ιατρικό προσωπικό, τους συνδικαλιστές ιατρούς, τον ιατρικό σύλλογο για αναδιάταξη  των Ιατρικών δυνάμεων με κεντρικό ρόλο στα νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης, με συγχωνεύσεις κλινικών και καταργήσεις κάποιων άλλων ακόμη και από τα υπάρχοντα περιφερειακά που δεν προσφέρουν παρά μόνο υπέρμετρο κόστος από την διατήρηση τους; Δεν είναι ώριμη η ανάγκη δημιουργία κλινικών στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Π.Ε Κοζάνης με πλήρη οργάνωση και  ιατρικό προσωπικό που θα λειτουργεί καθ'όλο το 24ωρο; Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ορισμένες κλινικές που σήμερα είναι στα χαρτιά μένα μόνο διευθυντή μπορεί να κλείσουν. θα μιλήσουμε γιαυτό; τι είναι προτιμότερο; Να τρέχουν οι πολίτες στην Θεσσαλονίκη η τα Ιωάννινα για το παιδί τους η να οδεύουν στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη στις αντίστοιχες οργανωμένες Παιδιατρικές κλινικές η σε κάποιο άλλο νοσοκομείο της περιφέρειας που θα διαθέτει την εξιδανικευμένη ιατρική υπηρεσία;

Ας προσέξουν οι δήμαρχοι ο περιφερειάρχης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ, να μην κοροϊδεύουν τους πολίτες, να μην χαϊδεύουν αυτιά, και ας μην δημιουργούν αυταπάτες με καινούργια νοσοκομεία και προσλήψεις στον υπάρχοντα υγειονομικό χαρτη που δεν θα γίνουν ποτέ. 

Τον ρόλο του Ιπποκράτειου η του Παπαγεωργίου στην δυτική Μακεδονία, μόνο ένα νοσοκομείο της Π.Ε. Κοζάνης μπορεί να τον επιτελέσει η το πολύ δύο αλλά με μοιρασμένους ρόλους και υπηρεσίες. 

Απο το 2010 εγκαιρα σημειώναμε οτι μοναδική διέξοδος για την περιοχή είναι η γενναία αναδιάταξη του χάρτη της υγειας με καταργήσεις κλινικών, αναδιάταξη νοσοκομειακών μονάδων, συγχωναύσεις κλινικών κλπ.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015 00:12
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δεν με θέλει η Κοπακαμπάνα…. Υπομονή »