Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015 10:08

Υπομονή

Γράφτηκε από την

 της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

             Παρασκευή. Εφτά μισή το πρωί. Βρίσκω οχτώ άτομα Στην πτέρυγα του Αγ. Σάββα  για τους καρκινοπαθούς. Για την ημερήσια  χημικοθεραπεία. Είμαι τρίτη στην σειρά για την εισαγωγή.

Μετά από τόσες εβδομάδες γνωριζόμαστε. Χαιρετιόμαστε και ενδιαφερόμαστε. Για τα κοινά Μας βάσανα. Κοιταζόμαστε και μέσα μας αναρωτιόμαστε. Πόσο άλλο θα αντέξουμε τις τραγικές δυσκολίες της ζωής μας. Σωματικά και ψυχικά δίνουμε την άνιση μάχη μας. Οικονομικά σερνόμαστε αλλά διατηρούμε το κουράγιο μας. Κουβαλάμε το κολατσιό τους. Άλλοι έχουν σάντουιτς από το σπίτι και οι περισσότεροι το φρέσκο κουλούρι του Ψυρή. Θα γεμίσει το στομάχι για να αντέξουμε την αναμονή μετά τις εξετάσεις αίματος που προηγούνται της θεραπεία. Εξετάσεις στις οποίες πολλοί κόβονται. Όταν τα λευκά πέφτουν κάτω του 2000 αναβάλλεται η θεραπεία και πρέπει να κάνεις τα φιξάκια (ενέσεις με παράγοντες που αυξάνουν τα λευκά).. Αυτές οι συνευρέσεις μας έχουν έναν κοινό παρανομαστή. Την ελπίδα ότι όλα θα τελειώσουν καλά και ότι θα ξεπεράσουμε. Αυτή την δύσκολη φάση. Της ζωής μας.

      Ανοίγω το βιβλίο μου και διαβάζω εντατικά για ένα ανεξιχνίαστο φόνο. Σε μία χώρα της Σκανδιναβίας. Λατρεύω τα αστυνομικά βιβλία επειδή πρώτον σε βάζουν να χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου. Σε συναρπάζουν με την πλοκή τους και το ποιό σημαντικό έχουν μία ευθύτητα στην δράση τους, δεν κάνουν κοιλιά και δεν σε κουράζουν με λόγια όμορφα και γλυκά. Μετά το πέρας δύο ωρών και απραξίας, όλων των συντελεστών της θεραπείας, αρχίζω και νευριάζω. Νοσηλεύτριες περιμένουν και οι ασθενείς  εξαντλούν τις δυνάμεις και τις αντοχές τους. Γραφείο χωρίς κίνηση αφού δεν διεκπεραιώθηκε καμία θεραπεία. Συγγενείς  που κοιτάν νευρικά το ωρολόγια τους αφού πήραν άδεια, από την δουλεία τους, μόνο για λίγες ώρες. Κανένας δεν έχει την πολυτέλεια να πάρει ρεπό ή κανονική άδεια. Η υπάλληλος μας ενημερώνει ότι δεν κατέβηκε κανένας γιατρός .Μερικοί μπαίνουν και μέσα στους χώρους θεραπείας για να βεβαιωθούν ότι πράγματι δεν υπάρχει κανένας γιατρός. Οι πληροφορίες, από την προϊσταμένη είναι ότι έχουν ιατρική ενημέρωση και θα αργήσουν. Σαφώς και έχει μεγάλη σημασία η σωστή εκπαίδευση των γιατρών και πρωτεύει η επιστημονική τους κατάρτιση. Καλώς ενδιαφέρονται και καλώς ετοιμάζονται σωστά για τα καινούργια επιτεύγματα της επιστήμης αλλά...οι ώρες περνάνε. Η ατμόσφαιρα είναι φορτωμένη με μία απειλητική σιωπή. Δεν φωνάζουμε αλλά αρχίζουμε να κοιτάμε άγρια. Δεν έχουμε όρεξη να τα βάλουμε με αυτούς που δεν φταίνε και που περιμένουν δίπλα μας. Για να κάνουν την δουλειά τους. Οι θεραπείες είναι ατομικές και ο κάθε ασθενής έχει τις ιδιαιτερότητες του. Μόνο ο γιατρός μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της επιλογής του φαρμάκου και της δοσολογίας  του. Μετά από τρείς ώρες αναμονής είχα λύσει το θέμα του φόνου και του εγκληματία, στο βιβλίο, που διάβαζα  αλλά γιατρό δεν είδα. Στις δώδεκα καλέσανε το πρώτο ασθενή και μετά όλα πήγαν ρολόι αλλά.

Κανένας υπεύθυνος, από τους τόσους εκεί στο πέμπτο όροφο δεν θυμήθηκε τους ταλαίπωρους καρκινοπαθούς εξαντλημένους από την ασθένεια τους να τους ''σκοτώνει''η αναμονή και η αδιαφορία; Δεν τους πόνεσε. Αν ήταν, στην θέση τους, πόση υπομονή θα κάνανε; Δεν θα φωνάζανε;

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015 10:12
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.