Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024 10:05

Τα χορταριασμένα μνήματα

Γράφτηκε από την
φΩΤΟ ΑΡΧΕΊΟΥ φΩΤΟ ΑΡΧΕΊΟΥ

 της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

   Όποτε με ρωτάνε για την οικογένεια μου ,χαμογελάω, συγκινούμε και λέω ότι είμαι πολύ τυχερή στην ζωή μου την θνητή..

Η αγάπη που μου έδωσε και πήρα από την οικογένεια μου  είναι ίδια και απαράλλακτη τόσα χρόνια. Μου έδωσε δύναμη να πορευτώ σε όλες τις φάσεις της ζωής μου ,με στήριξε και με στηρίζει πάντα. Χωρίς αμφισβητήσεις και χολές, χωρίς διχόνοιες και πίκρες. Είναι η δύναμη μου και δεν αλλάζει.. Όποτε  πάω στην Θράκη κλέβω μερικές ώρες για να επισκεφτώ  τα μνήματα των γονέων μου. Καρυδιά Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολη  Εκεί κοντά στα δέντρα και τις σκιές αναπολώ  τις ιδιαίτερες στιγμές που έζησα  όταν πλέον ήταν στην δράση και στην ασθένεια του καθενός. Σκληρές αποφάσεις και δύσκολες εξελίξεις   μαζί με τον προβληματισμό μου πόσο ΄΄ εντάξει ΄΄  ήμουνα απέναντι τους. Πράγματι ήταν η καλύτερη, για αυτούς ,έκβαση  η  δεν υπήρχε άλλη λύση; Ξέρω ότι ελάχιστα είναι στο χέρι μας .Η μοίρα παίζει άσχημα παιχνίδια με μας,όσο και καλά παιδιά να ήμαστε. Το τι θα κάνεις την συγκεκριμένη στιγμή σχετίζεται περισσότερο με την συγκυρία και το  πώς το μυαλό σου θα ηρεμήσει και θα κατασταλάξει στην τελική απόφαση παρά με το πόσο έξυπνος ή έμπειρος είσαι. Συχνά έχω τύψεις και μαλώνω τον εαυτό μου ότι προχώρησα ενώ ήμουν νευριασμένη (και όχι γλυκιά και καταδεχτική) στις τελευταίες ημέρες των γονέων μου. Το λέω στους φίλους  και το μαρτυρώ στις αδερφές μου και πάντα η απάντηση που παίρνω είναι ότι η μοίρα είχε ήδη μοιράσει διαφορετικά τα χαρτιά και τίποτα δεν είναι δεδομένο.

   Από τα Χριστούγεννα τα δύο μνήματα είχαν χορταριάσει με μεγάλη και άγρια βλάστηση και ξεχώριζαν από μακριά στα δύο νεκροταφεία. Οι τύψεις με  πλημύρισαν απότομα. Ένιωσα ότι η μαμά και ο μπαμπάς, αν  θα με βλέπουν, θα με μαλώνανε που τους ξέχασα. Δεν έκανα αυτά που οφείλω, τα δέοντα και τα πρέποντα στους γονείς μου. Ένα ξένο μάτι ίσως να με κατηγορούσε ότι είμαι γαϊδούρι αφού τους αμέλησα ,τους ξέχασα. Που να ξέρει ότι  δεν έχουν φύγει ποτέ από την ψυχή και την καρδιά μου. Που να φανταστεί ότι συνομιλώ πολλές φορές μαζί τους, ανάλογα με την περίπτωση, κατά την διάρκεια της ημέρας  και πολλές φορές στον ύπνο μου..

   Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην ζωή μας την πεζή. Τα χορταριασμένα μνήματα ήταν μία υπενθύμιση  ότι τους αγαπημένους μας δεν πρέπει να τους ξεχάσουμε ποτέ. Όλοι ήμαστε θνητοί και όλοι κάνουμε λάθη. Ζήτησα νοερά συγγνώμη και πότισα με κόκκινο κρασί τον τάφο τους έτσι όπως θα το ήθελαν και αυτοί. Ξέρουν ότι δεν τους έχω ξεχάσει και τους αγαπάω πάντα. Με δάκρυα στα μάτια  υποσχέθηκα 'ότι θα είμαι πιο προσεκτική στο μέλλον.

 

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.