Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2024 08:37

Οι εικόνες του μυαλού μου

Γράφτηκε από την
φωτο απο  https://pixabay.com/el/ φωτο απο https://pixabay.com/el/

   της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

          Οι εικόνες του μυαλού μου με τα αγαπημένα καλοκαίρια της εφηβείας έχουν ξεχαστεί λόγω  κλιματικής αλλαγής. Ψηνόμαστε συστηματικά και  πληρώνουμε τα λάθη  στην χάραξη πολιτικής  κλίματος του μέλλοντος.

Βιώνουμε ένα καλοκαίρι ατελείωτο και θερμό. Όλοι κυνηγάμε την σκιά και την δροσιά. Τα δίνουμε όλα για ένα κλιματιστικό ή βουτάμε  και ξεχνιόμαστε, με τις ώρες, μέσα στα καταγάλανα νερά .Της πισίνας ή της θάλασσας. Κολλάμε εκεί  και περιμένουμε να περάσει ο καύσωνας. Που θα πάει θα περάσει και αυτή η μπόρα. Πάντα αυτό συμβαίνει στην αμαρτωλή ζωή μας.

           Σήμερα ανακάλυψα ότι  αυτό που με φωτίζει  είναι οι εικόνες του μυαλού μου ,με σκέψεις που με πλημμυρίζουν .Θησαυρός οι κρυφές αλήθειες, πράγματα που αποθήκευσα ,μέσα μου  στο σκληρό δίσκο του μυαλού μου, γεμάτος εικόνες και όχι λόγια. Θυμάμαι κυρίως  την παιδική ηλικία. Τόσο ανέμελη ,τόσο όμορφη και όμως τόσο γεμάτη γλυκές και ζεστές με  κάποιες πονεμένες αναμνήσεις. Όλες τις αποθήκευσα  χωρίς να διακρίνω τι αξίζει και τι όχι να κρατήσω .Μέσα μου. Είμαι γεμάτη, έζησα στο φουλ την ζωή μου.

           Το όραμα ενός κόσμου χωρίς πολέμους και χωρίς όπλα εξαφανίστηκε .Όλα είναι διαφορετικά τώρα με απειλές που εμφανίζονται από το πουθενά. Δίπλα ή μακριά από το σπίτι μας. Ορατές ή αόρατες, υπαρκτές ή ανύπαρκτες παραφυλάνε  έξω από τον ,κατά τα άλλα ειρηνικό και άφοβο, κόσμο μας. Καταστάσεις που δεν έχω βιώσει αλλά  κυριαρχούν σε άλλη γη και σε άλλα μέρη. Συμφωνίες ανέντιμες σε πολιτικό, οικονομικό και εξοπλιστικό επίπεδο  αποτελούν αφετηρία για καταστροφές  και πολεμικές συρράξεις. Πράγματα που είδα  και φόρτωσα μόνο σαν  ΄΄ κακές εικόνες ΄΄ από το σινεμά και από φωτογραφίες  βιβλίων ιστορίας εισβάλανε, αποτελούν  και κυριαρχούν  σήμερα την  καθημερινότητα μας.

          Η εικόνα  ανέμελης ραστώνης με την πλήρη αδράνεια, τη χαλαρότητα που επικρατεί το καλοκαίρι έχει  φύγει ανεπίστρεπτη. Με πληγώνουν και με καθηλώνουν εικόνες τρόμου, θανάτου παιδιών και άμαχου πληθυσμού, απόλυτης καταστροφής και εξαφάνισης συνόρων και λαών. Ξεφεύγουν της κοινής λογικής. Ξέρω ότι έχουν συμβεί στο παρελθόν και φοβάμαι ότι  δυστυχώς θα ξανασυμβουν. Επειδή οι  συνθήκες που τις προκάλεσαν κάποτε  ισχύουν και σήμερα. Κυριαρχεί  το κέρδος ,η διαφθορά και ο πόλεμος για την εξουσία και όλα οδηγούν στην εξαφάνισης των λαών .Οι ατυχίες και τα συμβάντα  των διπλανών κόσμων δεν περιορίζονται ποτέ σε δικό τους τοπικό επίπεδο. Η παγκοσμιοποίηση  έφερε τα καλά και τα κακά της  και όλοι ζούμε στο ίδιο καζάνι .Τα σύνορα έχουν αλλάξει  και  είναι ξεχασμένες οι έννοιες όπως : η ισότητα των ανθρώπων ,των  λαών και το δικαίωμα στην ανεξαρτησία, ελευθερία και  δημοκρατία.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2024 08:45
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.