Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 10:59

Τα αδέσποτα της πόλης και οι άμεσες ενέργειες δημοτικής αρχής και ζωόφιλων

Γράφτηκε από τον

ΤΟΥ ΣΠΎΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ

Μετά από είκοσι χρόνια ο δήμος Κοζάνης πρωταγωνιστεί με αρνητικό τρόπο στο πανελλήνιο από τον τρόπο που διαχειρίζεται τα αδέσποτα ζώα. Φωτογραφίες με αιμορραγούντα η πεθαμένα ζώα ενήλικα

και κουτάβια από το καταφύγιο που διατηρεί ο δήμος Κοζάνης κάνουν το γύρω της; Ελλάδας δημιουργώντας αισθήματα οργής όχι μόνο στους κατ επάγγελμα η σεινήδειση φιλόζωος αλλά στο κάθε πολίτη.

Το  1996 ρεπορτάζ σε συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας  εμφάνιζαν τον δήμο Κοζάνης να πετά στο κάδο του σταθμού μεταφόρτωσης τα άρρωστα και αδέσποτα της πόλης.   Ο τότε δήμαρχος αντέδρασε με άμεση διάψευση, ονόμασε τους υπαιτίους της ιστορίας και ανακοίνωσε την προσφυγή στην δικαιοσύνη. Ανάλογα αντανακλαστικά διαπιστώσαμε και στα γεγονότα που αφορούν την σημερινή αρνητική δημοσιότητα.

Φοβούμαι όμως ότι τα πραγματικά περιστατικά δεν είναι ίδια. Σήμερα το παραδέχτηκε και ο δήμαρχος ότι υπάρχει πρόβλημα με τα νεκρά ζώα στο καταφύγιο μιλώντας με αριθμούς που απέχουν όμως  από τις καταγγελίες των ζωόφιλων. Ακόμη και έτσι να ειναι τα πράγματα από τις παραδοχές του δημάρχου στην χθεσινή συνέντευξη τύπου φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα στην διαχείριση των αδέσποτων. Και τα προβλήματα με τις ευθύνες που απορρέουν αναλογούν οχι μόνο τον δήμο που εκ του νόμου έχει την ευθύνη αλλά και τις ζωοφιλικές οργανώσεις που έχουν εμπλακεί στην διαχείριση και όλων ημών που ως πολίτες  με ανεύθυνο τρόπο εγκαταλείπουμε τα ζώα μας όταν τα βαρεθούμε.

Το πρόβλημα της διαχείρισης είναι παλιό και αφορά τα πεπραγμένα και της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ο νέος δήμαρχος έδειξε από την αρχή περισσότερη διάθεση συνεργασίας για την διαχείριση του προβλήματος και φαίνεται ότι  παραχώρησε αρμοδιότητες στους εθελοντές ζωόφιλους ''Αγγίζω''. Από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι υπήρξαν σημαντικές προστριβές της αντιδημάρχου Ελένης Τασοπούλου με τις ζωοφιλικές οργανώσεις ως προς την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων που αφορά την διαχείριση του αδέσποτου ζώου. Αν και η κ. Τασοπούλου και ο δήμαρχος  έχουν υπηρετήσει ως μέλη στην οικολογική κίνηση και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να στρατεύεσαι και να δουλεύεις εθελοντικά σε συγκεκριμένα ζητήματα διαχείρισης,  έδειξαν έντονη δυσαρέσκεια η δυσανασχέτηση στον  ιδεαλισμό, την διαρκή επιμονή και την αυστηρότητα που επεδείκνυε το ΑΓΓΙΖΩΟ σε όλες τις φάσεις διαχείρισης  του προβλήματος. Απο την αλλη η μονοσήμαντη θεώρηση της καθημερινότητας και οι υπερβολές δεν είναι καλό πράγμα και αυτό φαίνεται ότι δεν το έχουν αντιληφθεί οι φιλόζωοι του ΑΓΓΊΖΩΟ.

 Ανεξάρτητα από την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα με τις μηνύσεις και τις προσφυγές εκατέρωθεν θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες ενέργειες στις οποίες ο δήμαρχος με γενναιότητα και ακόμη ίσως με πολιτικό κόστος πρέπει να λάβει:

-Να αφαιρέσει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των αδέσποτων από την αντιδήμαρχο κ. Ε. Τασοπούλου που απ'ότι φαίνεται δεν διαθέτει την κουλτούρα του προβλήματος και αδυνατεί να διαχειριστεί τα κατ ελάχιστα που της αναλογούν ως προς το συγκεκριμένο.

- Η ανάθεση σε αντιδήμαρχο που με την διοργάνωση του ''νιάμερου'' απέδειξε ότι διαθέτει πρακτικό πνεύμα είναι μια λύση. Η ακόμη η ανάθεση σε εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο θα ήταν μια ενδεδειγμένη λύση.

- Η άμεση εφαρμογή του νόμου θα  εξαφάνιζε το κλίμα καχυποψίας ανάμεσα στο δήμο και τις ζωοφιλικές οργανώσεις.

- Η λειτουργία με κανόνες της πενταμελούς επιτροπής που συστάθηκε πρόσφατα.

- Έντονη και συνεχής καμπάνια δημοσιότητας στο δήμο και  τα δημοτικά διαμερίσματα  στα σχολεία για τη διαχείριση των αδέσποτων που θα γίνονται γνωστές οι ευθύνες του δήμου, του δημότη και του πολίτη  που διαθέτει η όχι κατοικίδιο. Ανάρτηση πινακίδων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ζωόφιλου η ιδιοκτήτη κατοικίδιου. 

- Να κατεβάσουν τους τόνους οι ζωοφιλικές οργανώσεις και να αποσύρουν τις προσωπικες προσβλητικές αναφορές στα πρόσωπα που υπηρετούν το θεσμό της αυτοδιοίκησης. Αλλο κριτική και επισήμανση των ελλείψεων κι  αλλο προσβολή του προσώπου που υπηρετεί το θεσμό του δημάρχου. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 11:49
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.