Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016 17:07

Στιγμές συγκίνησης κατά την αναχώρηση των 229 Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνταν στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης

Γράφτηκε από τον
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΜΑΝΏΛΗ ΚΟΥΤΤΣΟΣΊΜΟΥ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΜΑΝΏΛΗ ΚΟΥΤΤΣΟΣΊΜΟΥ

του Σπύρου Κουταβα

Αναχώρησαν πριν από λίγο από την Κοζάνη οι πρόσφυγες που διέμεναν στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης. Οι 229 Σύροι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε

καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Η μεταφορά τους αποφασίστηκε από την ανάγκη να πραγματοποιηθούν εργασίες αναβάθμισης του εξοπλισμού του σταδίου αφού το κλειστό γυμναστήριο θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο τουρνουά βόλεϊ που θα γίνει στα μέσα Ιουνίου, ενώ θα είναι και το επίσημο προπονητικό κέντρο της ελληνικής εθνικής ομάδας.

Οι πρόσφυγες έμειναν ογδόντα ημέρες στη Κοζάνη με τους εθελοντές να στηρίζουν από την πρώτη στιγμή την λειτουργία του καταυλισμού. Η στιγμή του αποχωρισμού ήταν δύσκολη για πολλούς. Συγκίνηση, δάκρυα, κλάματα από μικρά παιδιά, αγκαλιές με πολλές ευχαριστίες για την ανθρωπιά των ανθρώπων της πόλης και ευχές για καλύτερη τύχη και ομορφότερη ζωή. Όλοι οι εθελοντές, από το συσσίτιο, τις αποθήκες, την υποστήριξη, το ιατρείο, το φαρμακείο, τις υποστηρικτικές ομάδες, αλλά και άνθρωποι της πόλης, των διπλανών χωριών που τους φιλοξένησαν για λίγο στα σπίτια τους, ήταν παρόντες για να τους αποχαιρετήσουν. Όλοι κρατούσαν και κάποιον στην αγκαλιά τους.

Εκεί βρέθηκε και δήμαρχος της πόλης Λευτέρης Ιωαννίδης με όλους τους αντιδημάρχους του δήμου και ευχήθηκε στους πρόσφυγες καλή συνέχεια στη ζωή τους.

Ήταν τέτοια η ένταση των συναισθημάτων και η συγκίνηση σε όλους λίγο πριν ανέβουν στα λεωφορεία, που εάν κάποιος δεν ήξερε τις λεπτομέρειες, θα νόμιζε ότι αποχωρίζονται πριν το μεγάλο ταξίδι οι συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα. Πολλοί έκαναν φίλους, αναπτύχθηκαν οικογενειακές φιλίες, οι πιο νέοι έζησαν περισσότερο μαζί την καθημερινότητα της πόλης έδωσαν χέρια φιλίας και συμπαράστασης, άλλοι κάθησαν σε τραπέζια με γλέντια και χαρές, και γιόρτασαν έρωτες και αρραβώνες. Άλλοι διηγήθηκαν τις ιστορίες τους και τις προσωπικές οικογενειακές τραγωδίες από τον πόλεμο με μαρτυρίες που μύριζαν θάνατο στο πλαίσιο του φεστιβάλ αφήγησης που διοργάνωσε το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Για πολλούς το κλειστό γυμναστήριο με τους πρόσφυγες ήταν μια νέα γειτονιά που δημιουργήθηκε στην πόλη, με γείτονες και πρόσωπα που αγάπησαν, αγκαλιάστηκαν και αγαπήθηκαν από την πόλη.

πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016 17:12
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς του veto91fm, και της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την καθημερινή του εκπομπή και την δική του στήλη στο editorial.

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρώτη είδηση και πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.