Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 10:02

Κοζάνη: "Το νέο παραγωγικό πρότυπο και η ανάπτυξη της λίμνης Πολυφύτου"

Γράφτηκε από τον
απο αριστερα Μιχαλης Βερροιόπουλος, μαρκος Μπόλαρης. μιμμης Δημητριάδης, Θεμης Μουμουλίδης  φωτ Νικος Βλάχος απο αριστερα Μιχαλης Βερροιόπουλος, μαρκος Μπόλαρης. μιμμης Δημητριάδης, Θεμης Μουμουλίδης φωτ Νικος Βλάχος

του Σπύρου Κουταβα

«Η πρόκληση για το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και την κυβέρνηση είναι να προχωρήσουμε σε αναδιάταξη του παραγωγικού προτύπου να κτίσουμε το νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας για να βγει ο τόπος από την κρίση» τόνισε ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης από την Αιανή Κοζάνης. Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε

που διοργάνωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Θέμης Μουμουλίδης επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε εποχή» στο περιφερειακό συμβούλιο δυτικής Μακεδονίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε Κοζάνης,  με θέμα «τις δυνατότητες αξιοποίησης της λίμνης Πολυφύτου», ο Μάρκος Μπόλαρης  σημείωσε ότι «η κρίση του 2007 που πέρασε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού  δεν είναι η παραγωγός του προβλήματος της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι τα προβλήματα στη χώρα προϋπήρχαν αναφέροντας τις μικρομεσαίες βιοτεχνίες που έκλεισαν, απαξιώθηκαν η εγκατέλειψαν την χώρα και τις εκατοντάδες εγκαταλελειμμένες η ανενεργές κτιριακές εργοστασιακές υποδομές που βρίσκονται διάσπαρτες στην περιφέρεια της χώρας».

 Από την Αιανή που βρίσκεται μόλις τρία χλμ από την λίμνη Πολυφύτου την μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της χώρας που δημιούργησε η ΔΕΗ κατά μήκος του ρου του Αλιάκμονα, ο  αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι «είναι ανάγκη, το χρειάζεται η χώρα να προχωρήσουμε σε μια καινούργια  Εθνική στρατηγική διαχείρισης των νερών» και ανέφερε τις επιπτώσεις του φαινόμενου της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει ήδη αρκετές αγροτικές περιοχές της νησιωτικής και νότιας χώρας ενώ μίλησε για σύστημα διαχείρισης  με τους ΤΟΕΒ που έχει καταρρεύσει. Ο Μάρκος Μπόλαρης διαβεβαίωσε τους φορείς της αυτοδιοίκησης τους αγρότες και άλλους ενδιαφερόμενους που επιχειρούν στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της λίμνης ότι το υπουργείο «από την στιγμή που θα προκύψει σχέδιο και πρόταση για επένδυση στην παραλίμνια ζώνη που θα δημιουργεί και θέσεις εργασίας θα την στηρίξει με τα μέσα που διαθέτει».

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας και ορυκτών πρώτων υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος δήλωσε ότι προβλέπεται άμεσα από το υπουργείο «η ενίσχυση των καινοτόμων σχεδίων και πρωτοβουλιών στην ενέργεια με 50 εκ €», και στην δυτική Μακεδονία με την θέρμανση να είναι ως πρόβλημα ύψιστης προτεραιότητας ανακοίνωσε «την ενίσχυση των έργων Τηλεθέρμανσης για μικρούς αγροτικούς και ημιαγροτικούς οικισμούς με χρήση βιομάζας ύψους 35 εκ ε». Παράλληλα   υποσχέθηκε να δώσει λύση στα  προβλήματα που προκύπτουν λόγω του παρόντος νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις ευθύνες διαχείρισης από οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης της παράκτιας και παραλίμνιας ζώνη της λίμνης ενώ ο διευθυντής Υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ Ιωάννης Αργυράκης ζήτησε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία με τροπολογία στον παρόντα νόμο ώστε όσων τα επενδυτικά σχέδια στην παραλίμνια ζώνη η εντός της λίμνης αδειοδοτηθούν από την αρμόδια διεύθυνση υδάτων του κράτους «να έχουν οι ίδιοι και την ευθύνη απέναντι στο νόμο για προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν και όχι η ΔΕΗ» . 

Ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης τόνισε ότι «δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την διαχείριση της λίμνης» και ο βουλευτής και περιφερειακός  σύμβουλος Θέμης Μουμουλίδης  ως οργανωτής της πρωτοβουλίας αναφέρθηκε στην ανάγκη ίδρυσης φορέα διαχείρισης της λίμνης που θα παρακολουθεί την υλοποίηση όλων των επενδυτικών και αναπτυξιακών σχεδίων προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Η λίμνη Πολυφύτου και ο ομώνυμος υδροηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ δημιουργήθηκαν το 1974 στην λεκάνη του ποταμού Αλιάκμονα, η μέγιστη επιφάνεια της είναι 74 km2 και έχει μήκος 31 χλμ. Είναι μια από τις πέντε τεχνητές λίμνες που δημιουργηθήκαν τα τελευταία 40 χρόνια κατά μήκος του ποταμού Αλιάκμονα. Έχει εξελιχθεί σένα σημαντικό υγροβιότοπο της χώρας με 128 είδη πουλιών, αργυροπελεκάνων ερωδιών κλπ και είναι από τους πιο πλούσιους  ψαρότοπους όπου οι ντόπιοι ψαράδες κάνουν ακόμη και εξαγωγές των προϊόντων τους ειδικότερα της γαλάζιας καραβίδας. 

πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 10:09
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κρόκος, ο "κόκκινος θησαυρός" της Κοζάνης Ma ma »