Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2016 19:13

Κοζάνη: «Θέλουμε επιχειρηματικές συνεργασίες για επενδύσεις και όχι για να μοιράσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ» τόνισε ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Στην αποκάλυψη ότι οι εγχώριοι επιχειρηματίες, ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, κατήγγειλαν την ΔΕΗ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας ορισμένων ατμοηλεκτρικών μονάδων, προχώρησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ

Μανώλης Παναγιωτάκης κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Κοζάνη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ  υπενθύμισε ότι "συμφωνήθηκε με τον προηγούμενο υπουργό και με ευρωπαϊκή επιτροπή το καθεστώς λειτουργίας των παλαιών μονάδων, που περιλαμβάνει  τις τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς και τις δύο μονάδες της ΑΗΣ Αμυνταίου, να ανέλθει στις 32.000 ώρες".

 «Η αρμόδια επιτροπή περιβάλλοντος πήρε την απόφαση να μειώσει τις ώρες λειτουργίας των παλαιών μονάδων σε 17.000, μετά την παρέμβαση που έκαναν οι Έλληνες ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας προφανώς για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Δεν ξέρω, συνέχισε ο κ. Παναγιωτάκης, εάν η αρμόδια επιτροπή θα προχωρούσε  αυταπαγγέλτως στην παραπάνω απόφαση εάν δεν έκαναν προσφυγή οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες. Έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία για αυτό»,  σημείωσε.

Παρ'ολα αυτά  ο πρόσεδρος της ΔΕΗ υποστήριξε ότι θέμα δεν έχει κλείσει και ότι υπάρχει διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την επιτροπή για την διευθέτηση του θέματος.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ απευθυνόμενος στους επικριτές της λιγνιτικής παραγωγής τόνισε «το λέω καθαρά ότι εκείνοι που εναντιόνονται, που βάλουν μονόπλευρα εναντίον του λιγνίτη, στην ουσία υποστηρίζουν τις εισαγωγές ενέργειας από Φυσικό αέριο. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αυξήσει τις εισαγωγές της σε ενεργειακά καύσιμα».

 Ξεκαθάρισε ότι ο λιγνίτης θα συνεχίσει τις επόμενες δεκαετίες να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

Ο Μανώλης Παναγιωτάκης ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει να αναπτυχθεί με ταχύς ρυθμούς στις ΑΠΕ. Υπενθύμισε ότι  παραλάβαμε την επιχείρηση με μερίδιο μόνο 3% έναντι των ανταγωνιστών της. Και τόνισε ότι θα ανακτήσουμε πολύ γρήγορα το χαμένο έδαφος και σε σύντομο χρόνο θα είμαστε οι κορυφαίοι της αγοράς της Ελλάδας και των Βαλκανίων.

«Αποκαθιστούμε λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, για το θέμα της διεκδίκησης των δωρεάν πιστοποιητικών εκπομπής CO2 για την δεκαετία 2020 -30. «Καταγράφουμε ήδη τις πρώτες επιτυχίες» και ανέφερε την  Euroelectric (ένωση ευρωπαϊκών ηλεκτρικών εταιριών) που συμφώνησαν ώστε «να προβλέπονται αποζημιώσεις για τις χώρες που θίγονται από την νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τις επενδύσεις στην ενέργεια».

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει θετική έκβαση για την εξαίρεση της χώρας από την καταβολή τέλους εκπομπής CO2 από την απόφαση των επόμενων ημερών της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, υπενθυμίζοντας  την θετική γνώμη της επιτροπής ενέργειας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που προηγήθηκε προ δύο μηνών.

Συμπράξεις

Στο θέμα των επιχειρηματικών συνεργασιών ο πρόεδρος της ΔΕΗ έστειλε μήνυμα στους ενδιαφερόμενους  επιχειρηματίες της ενέργειας. «Επιχειρηματικές συμπράξεις και συνεργασίες χωρίς  επενδύσεις δεν μας ενδιαφέρουν. Οι επιχειρηματικές συνεργασίες που έχουν προτείνει οι άλλοι, δηλαδή να μοιράσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ,  τις απορρίπτουμε  και δεν μας ενδιαφέρουν». 

Στρατηγική της ΔΕΗ είναι οι επιχειρηματικές συνεργασίες και ανέφερε ως παράδειγμα το πρότζεκτ που έχει προσυμφωνηθεί με τους Κινέζους για την κατασκευή της μονάδας Μελίτη II στην Φλώρινα και την συμμετοχή ιδιωτών που έχουν στα χέρια τους μέρος των ορυχείων.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Παναγιωτράκης το μερίδιο συμμετοχής κάθε εμπλεκόμενης πλευράς θα καθοριστεί από αυτά που θα εισφέρει. «Οι Κινέζοι θα κατασκευάσουν την μονάδα, οι ιδιώτες θα εισφέρουν μέρος των ορυχείων και αντίστοιχα θα εισφέρουμε και μείς ως ΔΕΗ.  Τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία για την μέτρηση του ακριβές μεριδίου συμμετοχής θα εκτιμηθούν και από διεθνή οίκο και σε αυτό έχουν συμφωνήσει όλες οι πλευρές».  Όπως ανέφερε το μερίδιο συμμετοχής της ΔΕΗ θα κυμανθεί από 40 -44%.

Τέλος απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που θέτουν εμπόδια στην κατεδάφιση παλιών κτιρίων της επιχείρησης για  διάνοιξη του νέου ορυχείου τόνισε ότι «οι πράξεις αυτές  επιβαρύνουν  το τελικό κόστος της παραγόμενης κιλοβατώρας της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της που παράγουν με φυσικό αέριο και  τους κάλεσε «να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να συμπεριφερθούν υπεύθυνα γιατί δεν χωράνε παιχνιδάκια και πείσματα σε σοβαρά θέματα που έχουν επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία». 

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 11:34
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.