Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 22:17

Μήνυμα ενότητας του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου απο την Κοζάνη: "να μην κοιτάμε αυτό που μας χωρίζει, αλλά να κοιτάμε αυτό που μας πονάει, να κοιτάμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε μαζί"

Γράφτηκε από τον

του ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ

Μήνυμα ενότητας, συμπαράστασης και αδελφοσύνης εξέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Κοζάνη  στις  εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο και προστάτη της πόλης Αγ.Νικόλαο.

 Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών χοροστάτησε στο Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό και στο σύντομο  μήνυμα του αναφέρθηκε στις δυσκολίες που ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Παρότρυνε τους πιστούς που είχαν γεμίσει ασφυκτικά τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου «να μην κοιτάμε αυτό που μας χωρίζει, να κοιτάμε αυτό που μας πονάει, να κοιτάμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε και όχι αυτό που μας χωρίζει και μας διαιρεί».

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει σε  αναξιοπρεπή θέση  πολλούς συμπολίτες μας  ενώ οι ίδιοι επιθυμούσαν να ζουν διαφορετικά.  «Δεν θα απαριθμήσω τις δυσκολίες, όλοι σας ζείτε τα προβλήματα του καιρού μας, τα ζούμε πολύ καιρό και βλέπουμε την ευτέλεια, βλέπουμε την αναξιοπρεπή θέση που παίρνει πολλές φορές ο άνθρωπος που ήθελε να ζήσει αξιοπρεπώς».

 Παρατήρησε  ότι όσοι  ασχολούνται  με τον πόνο  και την φτώχεια μέσα στους χώρους της εκκλησία αλλά και γενικότερα διαπιστώνουν ότι οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες και αναρωτιούνται «τι θα γίνει, τι να περιμένουμε αύριο, ποιος θα μας βοηθήσει».

Τόνισε ότι η εκκλησία παρακολουθεί, και είναι δίπλα στα γεγονότα της καθημερινότητας. Χαρακτήρισε ως καλές τις προσπάθειες της αυτοδιοίκησης και  της πολιτείας. Ενώ διαπίστωσε ότι οι συναντήσεις και οι συζητήσεις μπορεί να δημιουργούν ελπίδες για βοήθεια από τους ξένους.  «Ζούμε τα γεγονότα παρακολουθούμε τις προσπάθειες και είναι καλές, είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση είτε από την πολιτεία, με τις συναντήσεις, τις συζητήσεις μέχρι σε βαθμό ελπίδας βοήθειας των ξένων.  Διότι οι ξένοι δεν μας φρόντισαν εάν δεν εξασφαλίσουν το δικό τους συμφέρον».

Μάλιστα διηγήθηκε γεγονός που συνέβη κατά την διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης, όταν το 1822 οι Έλληνες είχαν σχεδόν κυριαρχήσει έναντι των Τούρκων αλλά επειδή τους έλλειπαν  χρήματα προσπάθησαν να τα  δανειστούν από τους Ισπανούς. Τα χρήματα αργούσαν και τότε υπουργός της Παιδείας έστειλε επιστολή εις τον Μαυροκορδάτο λέγοντας του «να μην περιμένεις χρήματα από τους ξένους εάν  δεν εξασφαλίσουν πρώτα αυτά που θέλουν, θα μαζέψουμε τα χρήματα μόνοι μας, από αυτά που έχει η εκκλησία μας». Τελικά  συγκεντρώθηκαν ποσότητες χρυσού και αργύρου για την συνέχιση του απελευθερωτικού αγώνα. Ο Αρχιεπίσκοπος διαπίστωσε ότι «σήμερα είμαστε σε τέτοιες συνθήκες δυσκολίας»  και ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν και την ιστορία μας γιατί το πληρώνουμε πολύ ακριβά».

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχτηκε στην είσοδο του Μητροπολιτικού ναού  ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, ενώ στην επίσκεψη του τον συνοδεύουν οι Μητροπολίτες: Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Βεροίας Παντελεήμων, Καστοριάς Σεραφείμ, Φλώρινας Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, Γρεβενών Δαυϊδ,  Κίτρους και Κατερίνης Γεώργιος.

 Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, θα τελεστεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, ενώ στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η  λιτάνευση της ιερής Εικόνας του Αγίου Νικολάου στους κεντρικούς δρόμους της Κοζάνης

ΠΗΓΗ;απε μπε

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 22:26
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δύσκολοι καιροί Ο ξένος »